Exportvergunning orka Morgan is rechtsgeldig

Dierenactivisten bonden de strijd aan met Loro Parque en eisten dat de exportvergunning waarmee orka Morgan in 2011 naar Tenerife werd gebracht zou worden ingetrokken. Onlangs is echter besloten dat de vergunning rechtsgeldig was.

Door Pancras Dijk
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET

Zeven jaar geleden werd orka Morgan uit de Waddenzee gered, en na tijdelijke opvang in het Dolfinarium in Harderwijk naar Loro Parque in Tenerife overgebracht. Dierenrechtenactivisten, met name de Free Morgan Foundation, zijn van mening dat deze vergunning destijds onterecht is verleend en eisten dat ze wordt ingetrokken. De CITES Management Autoriteit, die over kwesties gaat omtrent de internationale handel in diersoorten, besloot echter dat de vergunning rechtsgeldig is en heeft de bezwaren van de dierenrechtenactivisten van de hand gewezen. 

Onderzoek

Volgens de Free Morgan Foundation werd de exportvergunning indertijd verleend ten behoeve van onderzoek, terwijl de orka nu dagelijks in shows optreedt. “Orka Morgan wordt voor overwegend commerciële doeleinden gehouden en er vindt geen of nauwelijks wetenschappelijk onderzoek met haar plaats,” aldus de Free Morgan Foundation. De gezondheid van de orka zou daarmee in gevaar zijn. 

Uitspraak

Het Nederlandse bureau van CITES zegt niet bij machte te zijn de exportvergunning nietig te verklaren, aangezien Morgan zich al sinds november 2011 op Spaans grondgebied bevindt. Het Spaanse CITES-bureau, dat wel jurisdictie heeft over de vergunning, had de klagers echter eerder dit jaar al in het ongelijk gesteld. 

Een gunstige uitspraak voor de dierenactivisten zou hen waarschijnlijk niet dichter bij hun doel gebracht hebben – namelijk uitzetting in het wild. Voor Morgan zou het zijn zoals op vakantie je paspoort kwijtraken: even is je status onduidelijk, maar je hoeft niet direct het land uit en je kunt een nieuw paspoort aanvragen.

Fokken

De klagers hadden ook aangevoerd dat Loro Parque van plan zou zijn om met Morgan te gaan fokken, wat eveneens in strijd zou zijn met de vergunning op basis waarvan ze destijds naar Spanje mocht. Maar CITES bestrijdt dat. “Fokken is niet verboden zolang het gebeurt voor het fokken of kweken voor onderzoek of educatieve doeleinden of voor een ander onschadelijk doel,” aldus de dienst.

Morgan is inmiddels een jaar of 11 en al een tijdje aan het ovuleren, maar of Loro Parque ook daadwerkelijk plannen heeft om met haar te gaan fokken is onduidelijk. De genen van een ‘verse’, uit het wild afkomstige orka zijn goud waard, maar de Amerikaanse keten SeaWorld, dat ook eigenaar is van de zeezoogdieren van Loro Parque, heeft na een golf van kritiek op het houden van orka’s besloten te stoppen met het fokken van de soort in gevangenschap. 

Toch zijn de dierenrechtenactivisten daar niet gerust op. Zij verwijten het Dolfinarium en Loro Parque oneigenlijke motieven: het zou ze vooral om het fokken te doen zijn. Ze stellen dat SeaWorld (eigenaar van de orka's in Loro Parque) 15-20 miljoen dollar aan het Dolfinarium heeft betaald voor Morgan. Het Dolfinarium ontkent dat. Er zou weliswaar een kleine onkostenvergoeding zijn overgemaakt voor de opvang van en zorg voor Morgan, maar dat geld zou rechtstreeks naar SOS Dolfijn zijn gegaan, een ngo die zeezoogdieren opvangt.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Levende ezel aan tijgers gevoerd in Chinese dierentuin
Dieren
Hagedis onthult indirecte rol van dierentuinen bij wildsmokkel
Dieren
Instagram komt met pop-up tegen wildcriminaliteit
Dieren
Bekijk hoe een luiaard wordt gevangen voor de zwarte markt
Dieren
Deze olifanten zijn misschien wel de eenzaamste ter wereld

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.