Of er nu een slang in je schoen of in het vliegtuig zit, veel mensen gillen het uit van angst als ze dit dier zien.

Maar SunShine McCurry uit North Carolina niet, die op internet wordt geprezen om de koelbloedige manier waarop zij in haar woonkamer een niet-giftige zwarte rattenslang ving. De video van de vangst, die oorspronkelijk op haar Facebook-pagina werd gezet, is al door miljoenen mensen bekeken.

Terwijl de slang onder een leunstoel in de woonkamer ligt, kijkt McCurry om de hoek van de deur en spreekt zichzelf moed in, sluipt dan met een kussensloop in de hand voorzichtig om de stoel heen, pakt de slang achter bij de kop en weet hem in de geïmproviseerde zak te stoppen.

McCurry gilt het triomfantelijk uit, terwijl de slang zijn kop uit een opening in de zak steekt en zich probeert los te wurmen. De vrouw laat de slang in de buurt van een betonnen plaat vrij en schat dat hij tussen de anderhalf en twee meter lang is. Uiteindelijk legt ze het dier bij een rivier, zodat het niet meer teruggaat naar haar woonkamer.

Volgens de Association for Institutional Research van North Carolina is de zomer het hoogseizoen voor slangen, een tijd waarin de beesten vaker in contact met mensen kunnen komen, vooral ’s nachts. In North Carolina leven ongeveer 37 slangensoorten, waarvan er slechts zes giftig zijn. Van die zes wordt alleen de koperkop in de hele staat aangetroffen.

De angst voor slangen is zeer gebruikelijk, zó gebruikelijk dat uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de mensen zich in de nabijheid van een slang niet op hun gemak voelen.

De enige ‘verwonding’ die McCurry’s tijdens het verwijderen van de slang opliep, was dat ze leek te zijn besproeid met de sterk riekende, muskusachtige afscheiding die slangen voor van alles gebruiken, bijvoorbeeld om zich te verdedigen of hun territorium af te bakenen.

Mensen die een slang in hun huis aantreffen, moeten volgens de Humane Society het dier voorzichtig door een openstaande deur naar buiten schuiven of er een doos of bak overheen plaatsen totdat de plaatselijke dierenambulance is gearriveerd om de slang op verantwoorde wijze te verwijderen. De Humane Society zegt ook dat iedereen die het durft, een niet-giftige slang met handschoenen kan oppakken en naar buiten kan dragen.

Het hanteren van slangen verhoogt de kans op een slangenbeet, hoewel giftige slangen in de VS zeldzaam zijn en een beet zelden tot de dood leidt.

Commerciële afweermiddeltjes tegen slangen worden door de Humane Society niet aanbevolen, omdat ze giftige chemicaliën bevatten en de slangen niet weghouden.

Hoewel McCurry er niet echt van gediend was, is het vinden van een slang in de achtertuin niet zo erg. Onopgemerkte etensresten en afval kunnen slangen aantrekken die op zoek zijn naar voedsel en een schuilplaats, maar in beboste gebieden is het vermijden van slangen vrijwel onmogelijk.

Zwarte rattenslangen worden vaak aangezien voor giftige exemplaren en dan gedood, maar ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem door populaties van schadelijke knaagdieren en insecten op een aanvaardbaar niveau te houden.

In een artikel voor de National Wildife Federation pleit natuurkenner David Mizejewski, medepresentator van het tv-programma Pet Talk op NatGeo WILD, ervoor om slangen op natuurlijke wijze in menselijke ecosystemen te laten leven. “Als er slangen in iemands achtertuin opduiken, doen ze iets nuttigs,” zegt hij.