Toen sportvisser Monroe MacKinney uit Missouri onlangs iets aan de haak sloeg in de ruim drie hectare grote vijver van zijn ouders, wist hij meteen dat hij een bijzondere vangst had gedaan – maar nog niet hoe bijzonder.

Nadat hij de forelbaars met zijn werphengel had binnengehaald, was hij geschokt door wat hij zag.

Het leek alsof een Oost-Amerikaanse mol uit de bek van de vis probeerde te kruipen, maar al gauw besefte MacKinney dat de mol, van een soort die in heel Missouri wordt aangetroffen, al dood was. Hij zette een foto ervan op Instagram, die al gauw een hit werd op internet.

Lees ook: Een kijkje in het bizarre leven van de stermol, de snelste eter op aarde

In de commentaren wordt verbluft gereageerd, allereerst met de vraag hoe het zoogdiertje überhaupt in het water terecht is gekomen. Mollen leven op het land, waar ze de meeste tijd doorbrengen met het graven van tunnels en het zoeken naar voedsel, zoals regenwormen en andere ondergronds levende insecten.

Er wordt vaak gedacht dat mollen blind zijn, maar in feite zijn ze slechtziend en vaak kleurenblind. Ze hebben zich aangepast aan een ondergronds leven met weinig zuurstof en kunnen onder water ruiken.

Wat is er gebeurd?

Dana Krempels, wetenschappelijk medewerker aan de University of Miami, legde uit dat deze mollensoort kan zwemmen, maar dat ze geen rivieren of meren als habitat kiezen. “Het zou me niet verbazen dat een forelbaars een mol opeet als-ie er toevallig eentje tegenkomt,” zei Krempels. “En de Oost-Amerikaanse mol kan gewoon zwemmen... dus het kan voorkomen.” Ze voegde eraan toe dat “mollen zeer sterke voorpoten” hebben. “Als dit arme beestje niet was verdronken, zou hij misschien weer uit de vis hebben kunnen klimmen.”

Op zijn Instagram-pagina schreef MacKinney in een reactie op vragen: “Ik denk dat hij door de zware regenval het water in is gespoeld of dat een grote vogel als een havik, een Amerikaanse blauwe reiger of een adelaar, die veel in Missouri voorkomen, het diertje in het water hebben laten vallen.”

Hij voegde eraan toe dat hij zelf heeft gezien hoe grote vogels knaagdieren in de vijver lieten vallen om vissen naar de oppervlakte te lokken.

Baarzen voeden zich meestal met kleinere vissen, maar bekend is dat ze ook andere prooien kunnen eten, zoals insecten, amfibieën en kleine vogels. Baarzen bijten hun prooi niet in stukken maat slikken hun vangst in zijn geheel door.

In een rapport in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Landbouw staat dat baarzen eten om hun honger te stillen, maar dat ze ook af en toe in een reflex een prooi kunnen verorberen wanneer ze een beweging waarnemen.