In de video, gemaakt door Zaheer en Asma Ali, die door Kgalagadi transfrontier Park in Zuid-Afrika reden, zie je hoe het kalfje achter auto’s aan loopt. Het stopt wanneer het voertuig stopt, loopt door water en sprint soms zelfs om dichtbij de auto te blijven. Het kalf heeft de auto waarschijnlijk gevolgd door de grootte ervan, zegt Zaheer Ali tegen de Zuid-Afrikaanse krant Citizen. Kalfjes van gnoes blijven instinctief bij de kudde omdat het het grootste bewegende ding is dat ze kunnen waarnemen.

Op een bepaald moment in de video probeert het kalf aan een van de banden van de blauwe auto te likken, wat erop kan wijzen dat het kalf dacht dat de auto zijn moeder was. Toen Alis het kalf met de auto terug weg van de andere voertuigen probeerde te leiden, vonden ze na een tijdje de kudde van het kalfje terug – en kon het weer echte melk van de moeder drinken.

Gnoes bevallen in het midden van de kudde, zodat ze beschermd zijn voor roofdieren zoals leeuwen en cheeta’s, en elke moeder baart een kalf per keer. Elk jaar worden zo’n 500.000 kalfjes geboren, die binnen enkele minuten leren lopen. Ze kunnen de kudde al volgen als ze nog maar een paar dagen oud zijn.

Bekijk ook deze video: ‘Schattige jonge beertjes krijgen een lift op de rug van hun moeder’.