Verloren gnoekalfje ziet auto voor moeder aan

Het kalfje in de video is zijn kudde kwijt en volgt daarom de auto’s in de plaats.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:11 CET, Geüpdatet 5 nov. 2020 07:04 CET
Verdwaald gnoekalfje ziet auto voor moeder aan
Verdwaald gnoekalfje ziet auto voor moeder aan

In de video, gemaakt door Zaheer en Asma Ali, die door Kgalagadi transfrontier Park in Zuid-Afrika reden, zie je hoe het kalfje achter auto’s aan loopt. Het stopt wanneer het voertuig stopt, loopt door water en sprint soms zelfs om dichtbij de auto te blijven. Het kalf heeft de auto waarschijnlijk gevolgd door de grootte ervan, zegt Zaheer Ali tegen de Zuid-Afrikaanse krant Citizen. Kalfjes van gnoes blijven instinctief bij de kudde omdat het het grootste bewegende ding is dat ze kunnen waarnemen.

Op een bepaald moment in de video probeert het kalf aan een van de banden van de blauwe auto te likken, wat erop kan wijzen dat het kalf dacht dat de auto zijn moeder was. Toen Alis het kalf met de auto terug weg van de andere voertuigen probeerde te leiden, vonden ze na een tijdje de kudde van het kalfje terug – en kon het weer echte melk van de moeder drinken.

Gnoes bevallen in het midden van de kudde, zodat ze beschermd zijn voor roofdieren zoals leeuwen en cheeta’s, en elke moeder baart een kalf per keer. Elk jaar worden zo’n 500.000 kalfjes geboren, die binnen enkele minuten leren lopen. Ze kunnen de kudde al volgen als ze nog maar een paar dagen oud zijn.

Bekijk ook deze video: ‘Schattige jonge beertjes krijgen een lift op de rug van hun moeder’.

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:19

Waarom paren deze luipaardenzusjes met hetzelfde mannetje?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.