This is an image
Reddit: https://www.reddit.com/r/WTF/comments/76l72k/one_last_scream_into_the_abysssss/

Je krijgt bijna automatisch medelijden met die slang, die achterwaarts de slijmerige maag van een vleesetende kikker in glibbert.

Een perfect getimede foto toont het bizarre tafereel van een grote, groene amfibie die een slang opeet.

De foto werd gisteren gepost op Reddit en kreeg de toepasselijke titel ‘One Last Scream Into the Abysssss’ (wat iets betekent als: Een laatste schreeuw tijdens de plonssss’). Er zijn twee opengesperde bekken op te zien in een schijnbaar geluidloze tweestrijd, waarbij een slang waarschijnlijk met zijn laatste adem zijn kop uit de keel van een kikker weet te steken.

De foto, die onlangs weer in de belangstelling kwam, is in feite al een paar jaar oud. Hij werd waarschijnlijk in Australië genomen. Of het voortkomt uit fascinatie voor de doodsbange slang of uit een fixatie door de opengesperde bek van de kikker, de mogelijkheden om een menselijke uitleg te geven aan deze foto bleken eindeloos.

Jodi Rowley, biologe en National Geographic Explorer, stelde op Twitter vast dat het ging om een koraalteenboomkikker, Litoria caerulea. Deze soort komt in heel Australië en Nieuw-Guinea voor. De vrouwtjes worden ongeveer tien centimeter, terwijl de mannetjes niet groter worden dan zo'n acht centimeter.

Het dier eet meestal insecten, maar durft soms ook wel grotere prooien aan, zoals muizen of andere kikkers.

“Het gaat er vooral om dat prooien in hun mond moeten passen en dat ze in het blikveld van de kikker moeten komen,” aldus Karin Lips, biologe aan de Amerikaanse University of Maryland. Eigenlijk is het zo dat de kikkers, als ze een prooi kunnen eten, dat waarschijnlijk ook doen.

Lips vertelt dat de meeste amfibieën, reptielen en vissen hun prooi in zijn geheel doorslikken, waardoor het niet ongebruikelijk is om uitpuilende buiken te zien, of prooien die nog kronkelen in de bek van het roofdier.

Het zal de kikker door de lichaamsbouw van de slang waarschijnlijk moeite hebben gekost om die in zijn geheel door te slikken, legt ze uit. De fotograaf nam de foto waarschijnlijk op het moment dat de kikker aan het slikken was en de slang een laatste poging ondernam om te ontsnappen.

Het is moeilijk te zeggen of dit een gebruikelijk maaltje was voor de kikker. Omdat de herkomst van de foto onbekend is, is ook niet duidelijk of het gaat om dieren die in gevangenschap leven of in het wild. Er zijn talloze waarnemingen geweest van kikkers die slangen opslokten die vele malen groter waren dan zijzelf.

Maar dit is waarschijnlijk de eerste keer dat een foto werd genomen van een slang die probeert te ontkomen.

(Nam je deze foto? Neem dan via deze link contact met me op.)