Welk dier is roze, blauw en wit? Als je als een van de weinigen aan een albinomierenegel dacht, heb je het juist.

De Australische fotograaf Rosalind Wharton legde dit zeldzame dier op beeld vast toen zij en haar gezin Wineglass Bay in het Freycinet National Park in Tasmanië aan het ontdekken waren. Hoewel ze geen deskundige is op het gebied van mierenegels, heeft Wharton naar eigen zeggen een zwakke plek voor deze dieren, die ze eerder in het wild is tegengekomen.

“Het was heel vreemd,” zegt Wharton. “Ik had nog nooit een albino gezien.”

Deze kleine eierleggende zoogdieren hebben normaal gesproken donkere stekels. Volgens Wharton had dit exemplaar echter lichtblauwe ogen omgeven door roze huid en witte wimpers. Naast de sneeuwachtige vacht waren ook de nagels wit. Stewart Nicol, bioloog aan de Universiteit van Tasmanië, sprak met Wharton over haar vondst. Hoewel hij nog niet eerder een albinomierenegel heeft gezien, bevestigde Nicol dat het dier een albino is.

Albinodieren produceren geen melanine, het pigment dat voor de natuurlijke kleur zorgt. De donkere kleur van mierenegels zorgt voor camouflage. Albinovarianten overleven gewoonlijk niet in het wild, omdat ze een makkelijkere prooi zijn voor roofdieren. Wanneer gevaar dreigt, graven mierenegels met hun korte poten holletjes om zich in te verbergen of rollen ze zich op tot stekelige ballen. Hoewel ze relatief traag zijn, kunnen mierenegels uitstekend in bomen klimmen en zwemmen.

Volgens Nicol is het dier waarschijnlijk iets ouder dan een jaar. Op die leeftijd kan nog niet worden gezegd of het een mannetje of een vrouwtje is.

“In september is de eerste winterslaap afgelopen en nu probeert het diertje zijn vetreserves op te bouwen,” vertelt Nicol via e-mail.

De Kermodebeer is een witte zwarte beer die biologisch gezien tot de NoordAmerikaanse zwarte beer hoort en in het Great Bear Rainforest in BritsColumbia leeft