Onlangs werd een Amerikaanse toeriste voor de kust van Costa Rica gedood bij een aanval door een haai – een tragisch en dodelijk incident dat uiterst zeldzaam is.

De Costa Ricaanse krant La Nación berichtte dat de 49-jarige vrouw door een tijgerhaai werd aangevallen toen ze aan het duiken was bij het Isla del Coco, een bebost vulkanisch eilandje en Werelderfgoed van de UNESCO. Haar 26-jarige gids liep volgens de krant verwondingen op.

Tijgerhaaien waren dertig jaar lang niet in de buurt van het eiland gespot, maar zijn er sinds 2012 teruggekeerd, aldus berichtte La Nación destijds.

Hoewel een tragisch voorval als dit bij sommigen beelden van de film Jaws oproept, hebben haaien het niet op ons gemunt en mijden ze mensen liever, waardoor niet-uitgelokte aanvallen uiterst zeldzaam zijn. Als het inderdaad om een niet-uitgelokte aanval gaat, dan zou dit in Costa Rica het vijfde bevestigde voorval sinds 1580 zijn, volgens de International Shark Attack File, een database die wordt bijgehouden door het Florida Museum of Natural History.

Pacifische zeeengelSanta Catalina Island Californi

“Haaien vormen geen bedreiging, en het is van cruciaal belang dat we onze houding en ons beeld van haaien als symbolen van verschrikking veranderen,” schreef een groep Costa Ricaanse biologen na de recente aanval in een verklaring.

Het verhaal is overal hetzelfde: de kans dat iemand door een haai wordt verwond of gedood, is ongelooflijk klein. Het is 75 maal waarschijnlijker om door een blikseminslag dan door een haai te worden gedood, en het is 132 maal waarschijnlijker dat iemand in zee verdrinkt dan omkomt bij een aanval van een haai.

Bovendien is elke lichte piek in het aantal aanvallen door haaien grotendeels het gevolg van menselijk handelen. “Nu de wereldbevolking snel blijft toenemen en ook de interesse in waterrecreatie groeit, moeten we rekening houden met meer aanvallen door haaien en andere watersport-gerelateerde verwondingen,” aldus de International Shark Attack File in zijn jaaroverzicht van aanvallen in 2016.

Haaien hebben meer reden om bang voor mensen te zijn. Volgens schattingen van een onderzoek uit 2013 worden elk jaar honderd miljoen haaien gedood – een sterftecijfer van 6,4 tot 7,9 procent dat volgens biologen niet duurzaam is.

“Elk jaar wordt een verbijsterend aantal haaien gevangen en dat aantal ligt veel te hoog, gezien de biologie van deze soort,” zegt bioloog Boris Worm van de Dalhousie University, die destijds het onderzoek leidde.