De wilde kat is definitief terug in Nederland. Sinds het voorjaar van 2017 zijn meerdere nesten kittens geboren en via cameraonderzoek zijn maar liefst veertien wilde katten gespot in Vaals, Limburg.

De verspreiding en voortplanting werd vorig jaar onderzocht met behulp van zogeheten cameravallen in de natuur. De grote groepen wilde katten die in de Eifel en Ardennen leven, lijken op zoek te zijn naar een minder druk leefgebied.

In 2002 en 2006 werd de wilde kat weer voor het eerst gespot. In 2015 werd verder onderzoek gedaan naar het dier.

Uiterlijk wilde kat

Wilde katten lijken op huiskatten, maar er zijn zeker wat verschillen. Hun vacht is grijs, bruin of rossig met een donkere tekening. Op hun rug loopt een zwarte streep die stopt voor de staart. Wilde katten hebben een dikke staart die eindigt in een stompe punt.

Ruig leefgebied

De wilde kat leeft in bossen en ruige graslandschappen, waar hij kan jagen en kan rondtrekken. Lokale natuurorganisaties werken samen om veilige verbindingen tussen deze gebieden te realiseren.

Big Cat Month

Katachtigen staan de maand januari in de spotlights bij Nat Geo WILD. Het is namelijk Big Cat Month, wat betekent dat Nat Geo WILD nu vrij te ontvangen is; elke zondag zie je een nieuwe Big Cat-serie en we geven mooie prijzen weg. Alles over de Big Cat Month vind je hier.