De verschillen zijn vooral te vinden in het gedrag, maar laten we eerst kijken naar het uiterlijk.

Uiterlijke verschillen

Beide big cats hebben rosettes over heel hun lichaam, dit is een perfect camouflagemiddel. De rosettes van een jaguar hebben een zwarte stip in het midden en zijn iets groter dan die van een luipaard. De bouw van de big cats is ook verschillend: luipaarden zijn slank gebouwd en jaguars hebben juist een flinke buik. Dankzij zijn slanke bouw is het luipaard behendig.

Leefgebied

De jaguar staat bekend als New World Cat en is vooral te vinden in Centraal Amerika en Argentinië. Oorspronkelijk kwamen ze ook in Californië voor, maar de populatie in de VS is bijna uitgestorven. Er is weinig bekend over het territorium van de jaguar en hoe het dier hiermee omgaat.

Luipaarden zijn te vinden van China tot India tot het Midden-Oosten en Afrika. Hierdoor wordt de luipaard Old World Cat genoemd. Luipaarden zijn erg beschermd binnen hun territorium, ze nemen een actieve rol in en vechten voor hun gebied.

Bang voor water

Luipaarden doen er alles aan om niet door het water te hoeven gaan – een beetje zoals jouw huiskat ook reageert op water. Terwijl jaguars net als tijgers prima gedijen wanneer ze voor langere periodes in het water zijn.