Incident met jachtluipaarden in Beekse Bergen toont gevaar van wildparken

Een familie met een jong kind kwam goed weg in het Nederlandse safaripark.

Door Stephen Leahy
Gepubliceerd 17 mei 2018 09:19 CEST
Onthoud: nooit uitstappen, als je op cheeta-safari bent

Bezoekers met een jong kind moesten het op een lopen zetten toen twee jachtluipaarden hen achtervolgden nadat ze uit hun auto waren gestapt in Safaripark Beekse Bergen. Gelukkig hadden de jachtluipaarden geen honger, maar beschermden ze alleen hun territorium, vertelde parkmanager Niels de Wildt op de Nederlandse radio.

Op de video is een familie van vijf personen te zien, waaronder een jong kind. Het gezelschap staat op een grasheuvel op een kleine dertig meter van hun auto, midden in het park – waar ook een aantal loslopende jachtluipaarden zijn. De familie was net langs de groep jachtluipaarden gereden die in de schaduw lagen te rusten, toen de gezinsleden uit de auto stapten en, met hun rug naar de grote katten, het veld inliepen om naar iets anders te kijken. De jachtluipaarden kregen de mensen al snel in de gaten en kwamen agressief grommend aanrennen. De gezinsleden vluchtten daarop in paniek weer de auto in.

In het Lake Manyara National Park in Tanzania rijdt een auto dwars door een kudde Afrikaanse olifanten. Deskundigen adviseren om toeristen in safariparken te laten rondrijden door ervaren gidsen, in plaats van hen toe te staan in hun eigen voertuig rond te rijden.
Foto door Jason Edwards, National Geographic Creative

“Ik heb zelf kinderen, en toen ik dat jonge kind in de video zag... Ik hield mijn hart vast,” zegt Luke Dollar, een natuurbeschermingsbioloog en National Geographic explorer die ook verbonden is aan het Amerikaanse Catawba College. Volgens Dollar vergeten mensen dat dergelijke katachtigen toproofdieren zijn en dat wij gewoon prooidieren voor ze zijn.

Gelukkig bleef iedereen ongedeerd. Het had heel anders kunnen aflopen als het om een van de andere grote katten was gegaan. Jachtluipaarden zijn geen agressieve soort, zoals leeuwen, panters of tijgers, zegt Laurie Marker, oprichtster en executive director van de Cheetah Conservation Fund (CCF). “Ze zijn nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit als er onverwachte dingen gebeuren in hun leefgebied,” aldus Marker.

Volgens Marker had de familie geluk dat ze er zonder kleerscheuren vanaf kwamen. “Het is het niet waard om jezelf of kleine kinderen in gevaar te brengen, alleen maar omdat je het wat beter wilt kunnen zien,” stelt ze.

De vrouw die twee jaar geleden in het Chinese Badaling Wildlife Park in de buurt van Beijing uit een auto stapte, probeerde niet eens een beter kijkje te nemen toen zij door een tijger werd aangevallen. De vrouw raakte ernstig gewond en haar moeder, die probeerde haar te hulp te komen, werd gedood door een andere tijger.

Net als in alle andere safariparken, staan er in Beekse Bergen borden waarop in verschillende talen staat dat bezoekers niet uit mogen stappen. En toch slaan mensen dergelijke waarschuwingen in de wind. Jaarlijks vallen er gewonden en zelfs doden in wildparken, vaak omdat mensen een mooiere foto of selfie willen nemen. In 2015 werd een Amerikaanse toerist door een leeuw gedood in Zuid-Afrika toen hij bezig was om door een open raampje in de safari-jeep foto's te maken in het Lion and Safari Park bij Johannesburg. In het park staat dat bezoekers de raampjes altijd dicht moeten laten.

Sommige wildparken staan het zelfs toe dat mensen gevaarlijke dieren, zoals beren, via een open raampje voeren, of weten dat niet te voorkomen. Dat is te zien in deze video uit 2017 in het Badaling Wildlife Park in Beijing. Gelukkig ging het die dag goed.

“Ik heb gemengde gevoelens over safari- of wildparken,” aldus Dollar. Hij erkent dat het vaak de enige manier is waarop mensen in contact komen met grote katten en andere wilde dieren, maar vindt dat dergelijke dieren niet uit het wild moeten worden gehaald.

Mensen moeten wilde dieren altijd met het nodige respect behandelen, aldus Dollar. Het gezin in Beekse Bergen had geluk dat het met de schrik vrijkwam, voegt hij daaraan toe.

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:19

Waarom paren deze luipaardenzusjes met hetzelfde mannetje?

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Namibië’s verkoop van wilde olifanten stuit internationaal op afkeuring
Dieren
Hagedis onthult indirecte rol van dierentuinen bij wildsmokkel
Dieren
Bedreigde primaten lopen groot risico op COVID-19
Dieren
Doc Antle uit ‘Tiger King’ aangeklaagd voor handel in wilde dieren
Geschiedenis en Cultuur
Hoe gezonken vliegdekschip de USS Lexington werd gevonden in de Koraalzee

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.