Waarom deze koeien een autodief bijeendreven

Na een wilde achtervolging vluchtte een verdachte te voet verder en kroop een weide met koeien in. Dierenexperts leggen uit wat de bedoeling van de koeien was.

Door Lori Cuthbert
Gepubliceerd 21 aug. 2018 09:44 CEST
Koeien tegen de misdaad: waarom deze runderen achter een verdachte in hun wei aangingen

Bij een achtervolging laat in de nacht stak een kudde koeien in Florida onlangs een stokje voor de vluchtplannen van een verdachte.

Vorige week zondagavond begonnen politiemensen van Seminole County een verdacht voertuig te volgen. De chauffeur reed de auto van de weg en twee verdachten renden vervolgens te voet verder. Een van de verdachten kroop een weide in, aldus nieuwsberichten. Zoals te zien is op opnamen die door een politiehelikopter werden vastgelegd, stond er een grote kudde vee in de weide – en begonnen de koeien een van de verdachten te achtervolgen. 

Volgens de politie sloten de koeien Jennifer Kaufman in, waardoor de agenten de vermeende autodief in de kraag konden vatten. Door de vondst van een rugzak vol cocaïne werden alle drie inzittenden van de auto uiteindelijk gearresteerd.

Maar reageerden de koeien zo? Waarom zouden ze de politie helpen bij het oppakken van een verdachte?

Volgens Courtney Daigle, een biologe van Texas A&M University die is gespecialiseerd in dierenwelzijn, zorgden de koeien waarschijnlijk vooral voor zichzelf.

“Het lijkt erop dat er een kudde kalveren in die weide aanwezig was,” legt Daigle uit. “Koeien zijn niet territoriaal, maar ze hebben een sterk verdedigingsinstinct tegen roofdieren en zullen hun kalveren beschermen.”

“Ze zijn ook heel nieuwsgierig, dus in dit geval zou hun reactie in eerste instantie een kwestie van verdediging tegen roofdieren kunnen zijn geweest, maar omdat de persoon bleef rennen, zou het daarna in een combinatie van verdedigingsinstinct én nieuwgierigheid kunnen zijn veranderd,” zegt Daigle.

Tony Brusco, die melkkoeien houdt op de South Mountain Creamery in Maryland, is het daarmee eens. “Het zou een combinatie van beide kunnen zijn geweest,” zegt hij. “Een handvol koeien begint die persoon te achtervolgen en daarna volgt de rest van de kudde. Zulke dingen gebeuren.”

Volgens Daigle was de verdachte die het eerst de weide binnenkwam, aan het kruipen, wat waarschijnlijk niet handig was – die houding werd door de koeien als een bedreiging opgevat.

Op basis van de grootte van hun oren en hun locatie in Florida moet het om koeien van de soort Bos indicus gaan, zegt Daigle. Deze dieren stammen oorspronkelijk uit India en zijn beter aangepast aan warmere weersomstandigheden.

Volgens Daigle weten wetenschappers eigenlijk maar weinig over het nachtelijk gedrag van koeien, afgezien van het feit dat ze dan op de grond liggen en slapen. Maar de staarthouding van sommige van de koeien in de video wijst erop dat ze zeer onrustig zijn, terwijl de kalveren naar hun moeders rennen.

“Ze zijn zeer opgewonden,” zegt Daigle. “Het lijkt echt op een ‘kom niet aan m’n kinderen’-reactie en ook dat de indringer niet echt welkom is.”

Helaas voor de vrouw die in de weide werd ingesloten, zijn koeien van de soort Bos indicusbehoorlijk intelligent.

“Dit rundergeslacht heeft zo z’n scherpe kantjes – ze zijn slim en willen absoluut geen polonaise aan hun lijf,” zegt Daigle. “Als ze iets zien dat ze niet bevalt, zullen ze het niet accepteren.”

Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

bekijk videos

Dieren2:58

We weten eindelijk waarom lantaarnvissen licht geven

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
Invasieve slangen bewegen zich op unieke wijze voort – als lasso’s
Dieren
Vliegen Canadese ganzen in de winter nog naar het zuiden?
Dieren
Waarom deze garnalen in een grote optocht over land kruipen
Dieren
Wolven die met mensen speelden waarschijnlijk voorouder van moderne hond

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.