Ei van Troje: is dit ei de redding voor zeeschildpadjes?

Door Tessa Burger
Gepubliceerd 25 nov. 2020 15:56 CET
Waranajongen kruipen uit het ei op het strand van Ostonial, Costa Rica.

Waranajongen kruipen uit het ei op het strand van Ostonial, Costa Rica. 

Foto door Helen Pheasy

Dit verhaal verscheen in de december editie van National Geographic Magazine.

Zeeschildpadden behoren wereldwijd tot de meest bedreigde dieren. Hoewel ze veel eieren leggen, wordt maar een klein aantal jongen geboren, onder meer door milieuvervuiling en klimaatverandering. Ook stroperij is een belangrijke factor: zeeschildpad- nesten worden geplunderd voor de eieren, die wereldwijd op veel plekken als een delicatesse worden beschouwd. In heel Midden-Amerika wordt zelfs meer dan negentig procent van de zeeschildpadnesten op on- bewaakte stranden vernietigd.

Milieuorganisatie Paso Pacífico heeft nu in samenwerking met een internationale groep onderzoekers en een expert in special effects uit Hollywood een innovatief wapen ontwikkeld in de strijd tegen deze illegale handel: de Invest EGGator, een 3D-geprint ei met een ingebouwde gps-tracker. Deze replica ter grootte van een pingpongbal is niet van een echt ei te onderscheiden. De onderzoekers begroeven de nepeieren in honderd nesten op vier van de grootste broedstranden van Costa Rica.

Doorsnede van de InvestEGGator, een 3D-geprint ei met gps-tracker.

Foto door Mauritius Images Gmbh, Alam

‘Als een stroper zo’n nepei steelt, kan het worden gevolgd tot aan de eindbestemming,’ zegt Kim Williams- Guillén van Paso Pacífico, bedenker van de InvestEGGator en milieuonderzoeker aan de University of Michigan. Een van de sporen leidde haar team binnen twee dagen van het strand via een steegje achter een supermarkt naar een woonhuis, 135 kilometer landinwaarts. ‘Met die data kunnen we bijvoorbeeld politie en justitie de weg wijzen naar de grootste dealers,’ aldus Williams-Guillén.

Een zeeschildpadnest bevat gemiddeld zo’n honderd eieren die lokale stropers per stuk één tot twee dollar opleveren; kinderspel vergeleken bij de soms honderden dollars waarvoor ze op de internationale markt worden verkocht. Het is volgens Williams- Guillén dan ook niet de bedoeling de stropers, van wie velen in armoede leven, op te pakken. ‘Het is belangrijker inzicht te krijgen in de handelsroutes. Daarnaast willen we de lokale bevolking educatie en economische alternatieven aanbieden.’

Het onderzoek van  Paso Pacífico is mede tot stand gekomen met financiële steun van de National Geographic Society.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Droompaar moet Nederlandse harten veroveren
Dieren
Reusachtige rog ontdekt in diepe poel op bodem van de Mekong-rivier
Dieren
Hoe deze katachtige met zijn goudkleurige ogen een succesverhaal werd voor soortbehoud
Dieren
De zangvogels van Cuba
Dieren
Nieuwe app moet ernstig bedreigde zeeschildpadden beschermen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.