4x Dichtbij de natuur in de Duitse regio Thüringen

Te paard, over de rotsen, door de boomtoppen of over het water. Onze digital nomad ontdekte vier manieren om de natuur van Thüringen van dichtbij te ervaren.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:11 CET
Westernrijden in Rhön. Vanaf de Neuhausberg kijk je neer op het Wiesental.
Westernrijden in Rhön. Vanaf de Neuhausberg kijk je neer op het Wiesental.
Foto door Veerle Witte

Thüringen wordt ook wel het groene hart van Duitsland genoemd. Een ideale plek dus om eens lekker de natuur in te duiken. De regio in Midden-Duitsland kent eindeloos veel wandel- en fietspaden, maar ik wilde de natuur dit keer op een andere manier ervaren. Vier tips!

Kajakken in het Werratal

Het Werratal is een dal vol bloemrijke weilanden, gezonde bossen, statige kastelen en kleurrijke plaatsjes langs de oever van de rivier. Je kan bijna 300 kilometer fietsen door het rivierlandschap, maar ook een kajaktocht maken van het ene naar het andere dorpje. Ik kies voor het laatste: een 26 kilometer lange tocht van Creuzburg naar Treffurt. Het is stralend weer, al de hele week dat ik hier ben tegen de 30 graden. De vogels fluiten, terwijl ik onder bruggen doorpeddel, de groene natuur snelt aan me voorbij. Hoe prachtig de tocht ook is, ik heb het kajakken wel een beetje onderschat en na 11 kilometer hou ik het voor gezien. Mijn armen kunnen niet meer. Gelukkig kan je bij ieder dorpje uitstappen om opgehaald te worden. 

Meer over het Werratal? Lees verder: 3x Rivierroutes door groen Duitsland

Kajakken door het Werratal in Thüringen.
Foto door Veerle Witte

Klimmen in het Thüringer Woud

Wil je het Thüringer Woud eens van wat hogerop bekijken dan kan je natuurlijk kiezen uit talloze wandelroutes langs verschillende uitkijkpunten. Maar je kan óók een dagje gaan rotsklimmen! Het beboste middelgebergte kent hoge rotsen, geliefd bij klimmers vanwege het porfirisch gesteente met vele oneffenheden en scherpe uitsteeksels die grip bieden. Samen met gids Axel trotseer ik er een paar. Lekker abseilen en klauteren. Van de top van de Aschenbergstein kijk ik neer op de boomtoppen van het woud, tientallen meters onder me. Een geweldige manier om het bos te ervaren.

Bijna op de punt van de Aschenbergstein, hoog boven de boomtoppen.
Foto door Veerle Witte

Boven de bomen van een oerbos

Waar je je óók hoog tussen de boomtoppen bevindt,  is op het boomkroonpad in nationaal park Hainich – tevens een stuk toegankelijker. Op ruim 40 meter hoogte wandel ik door het eeuwenoude, beschermde oerbos. Ik voel de blaadjes, beweeg de bomen en bestudeer passerende vlinders. Je start op ongeveer 10 meter hoogte en wandelt geleidelijk omhoog naar 42 meter. Zo ervaar je het bos constant vanuit een nieuw perspectief: van tussen de bladeren tot boven de hoogste toppen. Er is geen plek in Duitsland waarbij je zó dicht bij zoveel verschillende bladbomen komt.

Lees mijn blog over het boomkroonpad: Hier loop je door de boomtoppen van het Duitse oerwoud

Een van de vele uitkijkpunten langs het boomkroonpad in nationaal park Hainich.
Foto door Veerle Witte

Westernrijden in Rhön

Paardrijmeisjes (en -jongens) zoals ik zullen heel blij worden van de Stockborn Ranch die westernritten verzorgt door het biosfeerreservaat Rhön. Vanaf mijn zevende jaar rijd ik paard, alleen inmiddels allang niet meer regelmatig. Als ik de kans krijg is het dus dubbel genieten. Het snelle paard Little Joe neemt me mee door een glooiend heuvellandschap dat uitzicht biedt op dorpjes in verschillende dalen en de Hornberg die overal bovenuit torent. We houden pauze op de Neuhausberg en zien het Thüringer Woud en de Rennsteig in de verte liggen, terwijl we op zoek gaan naar wilde orchideeën die hier in overvloed groeien. De tocht gaat door open weides en dichte bossen. Aan het eind van de tocht cirkelt er nog een tijdje een rode wouw – een grote roofvogel – boven ons mee. Dit wil je zeker doen als je in Thüringen bent!

Digital nomad Veerle op westernpaard Little Joe.
Foto door Veerle Witte

Veerle Witte reist als digital nomad voor National Geographic de hele wereld rond. Deze reis is ze voor het eerst live te volgen via Instagram. Volg haar stories via @digitalnomadnl en @natgeonl. Meer over Thüringen? Lees verder op de website >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Digital Nomad
Van berghut naar berghut in Zwitserland
Digital Nomad
Dwalen langs Zwitserse bergmeren
Digital Nomad
4x Mooiste wandelroutes door zomers Tirol

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.