Van skigebied tot wandelwalhalla

Digital nomad Veerle Witte wandelt meerdere etappes van de KAT Walk: een wandelroute in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Vandaag: deel 2!

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Op de Kitzbüheler Horn, een bekende bergtop in Tirol, kan je in de zomer heerlijk wandelen. ...
Op de Kitzbüheler Horn, een bekende bergtop in Tirol, kan je in de zomer heerlijk wandelen.
Foto door Robin Visser

Een smal pad slalomt omlaag door een diep groen dal, omringd door hoge bergtoppen. Koeienbellen klingelen, een frisse wind waait langs mijn gezicht. Het is de tweede dag die ik in de Kitzbüheler Alpen doorbreng. Ik wandel drie etappes van de KAT Walk: een langeafstandstrail in de Oostenrijkse deelstaat Tirol.

Lees hier blog 1 over de KAT Walk >

De Horn Gipfelbahn brengt je in enkele minuten naar de 1996 meter hoge Kitzbüheler Horn.
Foto door Robin Visser

De KAT Walk bestaat uit twee delen: de Alpine Route, die je door de meest afgelegen delen van de Kitzbüheler Alpen voert, en de Compact Route, waarbij grote stukken van de wandelroute in te korten zijn met gondelbanen en bergliften. Zo zit je binnen no-time op de hoogste en mooiste toppen van de Alpen en kan je vanaf daar relatief makkelijke – maar niet minder spectaculaire – routes volgen.

In de alpinetuin van de Kitzbüheler Alpen.
Foto door Robin Visser

Vandaag wandel ik etappe 4 van de compacte route: van Kitzbühel naar St. Johann in Tirol. Mijn (23 weken zwangere) lichaam moet nog wat bijkomen van de dag ervoor, dus vandaag kies ik ervoor de berglift in een keer naar de 1996 meter hoge top te nemen. En wat voor top? De Horn Gipfelbahn gaat steil omhoog over meertjes en groenbegroeide rotsen. Koeien staan te grazen langs een kleine witte kapel. Wanneer ik uitstap op de Kitzbüheler Horn, loop ik letterlijk met mijn hoofd in de wolken, die komen en gaan over de top.

Wolken waaien over de Kitzbüheler Horn, langs deze kleine, witte kapel.
Foto door Robin Visser

De zon schijnt, koeien wandelen gezellig mee over de paden en alles staat in bloei. Het is bijna niet voor te stellen dat dit in de winter een skigebied is. Ik daal af naar de alpinetuin, vol alpenbloemen en -kruiden, zoals zilveren duizendblad, edelweiss en steenbreek. Op bankjes tussen de bloemen zit een bejaard stel in de zon. Ik glimlach. De gondelbanen maken de toppen van Tirol bedwingbaar voor alle leeftijden.

Spitsuur op de KAT Walk.
Foto door Robin Visser

Een groot houten kruis op een 1900 meter hoog uitkijkpunt dat neerkijkt op de grijze bergtoppen in de verte, waar nog wat restjes sneeuw op liggen, markeert de start voor de weg omlaag. De afdaling van de Kitzbüheler Horn naar Harschbichl, gelegen op 1604 meter hoogte, is het enige deel van deze etappe dat niet met een gondelbaan afgelegd kan worden.

De start van de spectaculaire afdaling richting Harschbichl.
Foto door Robin Visser

En dat is maar goed ook… dit stuk aan de noordzijde van de berg is het spectaculairste deel van de KAT Walk tot nu toe. Een smal bergpad dat in scherpe haarspeldbochten omlaag slingert, loopt langs een steile afgrond en recht door puntige rotsen.

Vanaf de KAT Walk kijk je neer op de diepe groene dalen van Tirol.
Foto door Robin Visser

Met de wandelstokken die ik vanochtend heb gekocht – wat een verademing – gaat het afdalen me een stuk beter af. De wind neemt toe. Gele, paarse, roze en witte bergbloemen waaien heen en weer in de weides langs het pad.

Een smal bergpad loopt in scherpe haarspeldbochten omlaag langs een steile afgrond.
Foto door Robin Visser

Donkere wolken komen aandrijven, terwijl het ruige terrein langzaam overgaat over in een bredere weg die uitkomt bij de berglift. Net voordat het begint te storten, stap ik in de gondelbaan. Heerlijk, om met zoveel gemak over de hoogste toppen van Tirol te struinen!

Meer weten over de langeafstandswandelweg door de Kitzbüheler Alpen in Tirol? Lees hier verder over de KAT Walk!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
4x Mooiste wandelroutes door zomers Tirol
Digital Nomad
De comfortabele langeafstandstrail door de bergen van Tirol
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Reizen
Bucketlisttip: Ontbijten in een Oostenrijkse gondelbaan
Reizen
Familiewandelroutes in de Oostenrijkse Zugspitz Arena: 4 tips

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.