Besluit van de Zuid-Koreaanse rechtbank: binnenkort geen hond meer in de pot

De beslissing van de rechtbank is een zege voor degenen die tegen het eten van hondenvlees zijn, maar het gebruik wordt niet onmiddellijk verboden.

Door Heather Brady
Gepubliceerd 6 jul. 2018 13:47 CEST
Tijdens een reddingsoperatie die vorig jaar in de buitenwijken van Seoul in Zuid-Korea plaatsvond, kijken honden ...
Tijdens een reddingsoperatie die vorig jaar in de buitenwijken van Seoul in Zuid-Korea plaatsvond, kijken honden vanuit kooien toe. Het eten van hondenvlees is een traditie die de afgelopen decennia vooral onder jongeren in onbruik is geraakt. Zuid-Koreanen zien honden steeds meer als huisdieren in plaats van als kleinvee.
Foto door Jung Yeon-Je, AFP, Getty

In Zuid-Korea heeft een rechtbank bepaald dat het illegaal is om honden te doden voor de verkoop en consumptie van hun vlees. Het is de eerste uitspraak van deze aard in het land.

De beslissing is een stap op weg naar een totaalverbod op de handel in hondenvlees in Zuid-Korea, hoewel hiermee alleen het doden van honden wordt verboden, niet het eten van hondenvlees.

In Zuid-Korea worden elk jaar naar schatting twee miljoen honden gedood om hun vlees en wordt zo’n honderdduizend ton hondenvlees geconsumeerd, volgens het Animal Welfare Institute in Washington D.C. De Humane Society International schat dat in de hele wereld per jaar dertig miljoen honden voor hun vlees worden gedood. In delen van Oost-Azië bestaat dit gebruik al lange tijd.

De rechtbank deed in april uitspraak, maar de details ervan zijn pas eind juni bekendgemaakt. De rechter stelde de dierenwelzijnsorganisatie ‘Coexistence of Animal Rights on Earth’ (CARE) in het gelijk. De groep had vorig jaar de eigenaar van een hondenboerderij in Bucheon aangeklaagd wegens het “doden van dieren zonder geldige reden.”

De lokale rechtbank in Bucheon veroordeelde de eigenaar omdat de consumptie van vlees geen geldige reden voor het doden van de honden was, zo berichtte Agence France-Presse. De rechtbank vond ook dat de man bouwverordeningen en hygiënevoorschriften had overtreden die door de overheid waren afgekondigd om misstanden op hondenboerderijen tegen te gaan. De eigenaar moest een boete van drie miljoen won (zo’n 2300 euro) betalen en ging niet in beroep.

“Dit is de eerste keer dat een rechtbank bepaalt dat het doden van honden voor het eten van hondenvlees op zichzelf strafbaar is. De uitspraak is heel belangrijk,” verklaarde Kim Kyung-eun, een advocaat van CARE, tegenover The Guardian.

Maar eigenaren van hondenboerderijen en slachthuizen verzetten zich tegen het besluit. Volgens de Daily Mail willen de eigenaren dat de regering de consumptie van hondenvlees juist legaliseert en vergunningen aan slachthuizen afgeeft. (Zie ook: ‘Hondenvlees nog steeds te koop op omstreden festival.’)

“Koeien, varkens en eenden worden allemaal gefokt om te worden opgegeten,” zei Cho Hwan-ro, woordvoerder van de vereniging van hondenboerderijen tegen de Zuid-Koreaanse nieuwszender YTN. “Waarom honden niet?”

Jongere generaties Zuid-Koreanen hebben het eten van hondenvlees afgezworen en zien honden als huisdieren, niet als voedsel. Maar van alle Zuid-Koreanen meent minder dan de helft dat dit eeuwenoude gebruik helemaal verboden zou moeten worden.

Dierenactivisten hebben opnamen openbaar gemaakt van mishandelingen van honden die voor de vleesconsumptie zijn bestemd, en CARE verklaarde tegenover The Guardian dat de groep van plan is om in Zuid-Korea meer rechtszaken tegen hondenboerderijen en slachthuizen aan te spannen.

Een parlementariër van de regerende Democratische Partij in Zuid-Korea diende eind juni een wetsvoorstel in waarbij de naar schatting 17.000 hondenboerderijen verboden zouden worden om honden nog langer voor hun vlees te doden.

Lees ook:Taiwan verbiedt als eerste Aziatische land het eten van honden

Bekijk ook:

Hondenvlees nog steeds te koop op Chinees festival
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Zo vinden reddingshonden overlevenden
Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
Van hondenleven naar gouden mandje: dit is de eerste asielhond van het Witte Huis
Dieren
Wolven die met mensen speelden waarschijnlijk voorouder van moderne hond
Dieren
Honden begrijpen prijzende woorden op dezelfde manier als mensen – en dat is belangrijk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.