Taiwan verbiedt als eerste Aziatische land het eten van honden

Het doden, verkopen en consumeren van honden (en katten) is nu illegaal in Taiwan. Daarmee is Taiwan het eerste land in Azië. Zullen Zuid-Korea en China volgen?

Door Natasha Daly
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:52 CET
20 juni 2016; Honden worden in kooien te koop aangeboden op een markt, aan de vooravond ...
20 juni 2016; Honden worden in kooien te koop aangeboden op een markt, aan de vooravond van het hondenvleesfestival in Yulin, in de Zuid-Chinese autonome regio Guangxi Zhuang. Restauranthouders in de Zuid-Chinese stad zullen het jaarlijkse hondenvleesfestival ditmaal op 21 juni houden, het begin van de zomer, in weerwil van internationale kritiek.
Foto door Andy Wong, Ap

Iedereen die in Taiwan hondenvlees koopt of eet, kan nu een boete van tot wel 7700 euro krijgen. Al in 1998 werd het in Taiwan verboden om honden en katten te slachten en hun vlees te verkopen, maar daarna bleef er een zwarte markt voor dit soort vlees bestaan. Nu heeft Taiwan de straffen verdubbeld: mensen die worden betrapt op het doelbewust schade toebrengen aan een kat of hond, kunnen maximaal een boete van ruim 60.000 euro en twee jaar gevangenisstraf krijgen, waar dat voorheen maximaal één jaar was.

De consumptie van hondenvlees in Oost-Aziatische landen heeft de afgelopen jaren grote verontwaardiging gewekt bij veel mensen in de wereld en bij dierenactivisten, met het beruchte Lychee- en hondenvleesfestival in China als brandpunt van de kritiek. Tijdens het festival, dat elk jaar in juni wordt gehouden in Yulin, in het zuiden van China, worden in een periode van tien dagen tienduizend honden gedood. Miljoenen mensen hebben petities ondertekend voor het afschaffen van dit jaarlijkse evenement.

De Taiwanese maatregel betekent een belangrijke stap in de strijd tegen het gebruik van honden en katten als voedsel, een eeuwenoude traditie in Oost-Azië die nog altijd legaal is in China en Zuid-Korea en op de Filippijnen. Adam Parascandola, directeur dierenbescherming en crisismanagement van Humane Society International, gelooft dat de beslissing van Taiwan bewijst dat ook een aloude culturele traditie geen obstakel hoeft te zijn voor het beëindigen van ‘wrede en achterhaalde eetgewoonten.’

“Activisten in China zullen zeggen: Als het in Taiwan kan, heeft China geen reden meer om het niet ook te doen.”

door Parascandola

Maar hoewel het zeer publieke karakter van de hondenvleessector lijkt te wijzen op een wijdverspreide en eeuwenoude culturele traditie (Humane Society International schat dat jaarlijks dertig miljoen honden in Azië voor hun vlees worden gedood), eten de meeste Chinezen helemaal geen hondenvlees. Volgens een onderzoek uit 2015 van Animals Asia had minder dan een kwart van de Chinezen in grote steden als Beijing en Shanghai in de voorgaande twee jaar hondenvlees gegeten.

In Zuid-Korea is een soortgelijke trend te bespeuren: steeds meer mensen, vooral jongeren, eten nooit hondenvlees. Desondanks berichtte de dierenbeschermingsorganisatie Animal Welfare Institute in Washington DC dat elk jaar twee miljoen honden in dit land worden gedood. Nu de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyongyang naderbij komen, staat Zuid-Korea onder toenemende druk om de sector aan te pakken. In december 2016 gelastten de autoriteiten de geleidelijke afbouw van hondenslachterijen op de grootste markt van het land, de Moranmarkt in Seoul, waar elk jaar 80.000 honden worden verkocht. De verkopers liggen tot dusver dwars en staan lijnrecht tegenover de activisten en de autoriteiten wat betreft de toekomst van de markt, die vooralsnog open blijft.

Parascandola denkt dat de beslissing van Taiwan nog meer druk op China en Zuid-Korea zal leggen: ‘Activisten in China zullen zeggen: Als het in Taiwan kan, heeft China geen reden meer om het niet ook te doen.’

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
China adviseert berengal als medicijn tegen coronavirus, dierenbeschermers ongerust
Dieren
Meer Chinezen tegen dierenmarkten naarmate coronavirus verder om zich heen grijpt
Dieren
22.000 jaar oude voorvader van panda ontdekt
Dieren
Ontmoet de mensen die de drie miljoen zwerfhonden van Marokko helpen.

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.