Op zoek naar nieuwe manieren om je kinderen iets te leren en ze tegelijk te vermaken? Wij helpen je op NatGeo@Home.

Een paar jaar geleden viel een jonge leerling tijdens een van mijn tuinierlessen bijna van z’n stoel toen ik hem vertelde dat hij geen augurken kon verbouwen, alleen komkommers. Vanaf dat moment wilde hij graag meer over tuinieren weten.

Of je nu een plantenbak op de vensterbank of een grote tuin achter je huis hebt, je kunt je kinderen bij het verzorgen van planten veel leren op het gebied van natuurkunde, rekenen en lezen. Maar de kunst om dingen te verbouwen kan ze ook belangrijke vaardigheden voor het leven bijbrengen. Hieronder ontdek je hoe jouw tuin kinderen kan helpen om verantwoordelijkheidsgevoel, vriendelijkheid en andere waarden te ontwikkelen.

Geduld

Waarom heeft jouw kind het nodig? Kinderen hebben vaak grote moeite om geduld op te brengen, maar geduld kan een belangrijke rol spelen in hun ontwikkeling op school. Het helpt kinderen ook om in gespannen situaties kalm te blijven, wat hun geestelijke gezondheid ten goede komt. “Voor de meeste kinderen gebeurt alles hier en nu,” zegt psychiater David Scott May uit Mill Valley, Californië. “Het leven is een mix van onmiddellijke en uitgestelde behoeftebevrediging, dus kinderen kunnen veel baat hebben van het leren omgaan met beide aspecten.”

Hoe kan een tuin helpen? Het leuke en lekkere komt pas aan het einde van het groeiseizoen, in de vorm van overheerlijk fruit of mooie bloemen – en kinderen moeten dus geduld hebben. Een wortelzaadje heeft bijvoorbeeld zeventig tot tachtig dagen nodig om tot een smakelijke wortel uit te groeien.

Hoe pak je het aan? Laat ze eerst even wennen aan hun nieuwe houding van geduld, door ze snel ontspruitende planten als zonnebloemen of waterkers in te laten zaaien. Deze planten ontluiken binnen zeven tot tien dagen; rucola is al binnen vijf tot zeven dagen te oogsten en te eten. Bij planten die meer tijd nodig hebben, kunnen de kinderen de voortgang van het groeiproces met woorden, tekeningen of foto’s bijhouden in een tuindagboek.

Mindfulness

Waarom heeft jouw kind het nodig? Uit onderzoek blijkt dat het beoefenen van mindfulness een uitstekende manier is om stress te verminderen, ook bij kinderen. “Als kids beseffen dat ze persoonlijk worden beïnvloed door wat er ‘op dat moment’ gebeurt, dan worden ze zich meer bewust van zichzelf,” zegt kindertherapeute Jennifer Couture uit Kentfield, Californië. “Dat helpt ze bij het versterken van kwaliteiten als empathie, vriendelijkheid, waardering en vrijgevigheid.”

Hoe kan een tuin helpen? Door in de tuin te werken komen kinderen in aanraking met talloze nieuwe geluiden, geuren en beelden. Activiteiten waarbij kinderen wordt aangemoedigd om al deze dingen tegelijkertijd in zich op te nemen, kan hun jonge geest tot zelfinzicht brengen. Als kinderen zich bewust zijn van hun eigen gedachten en gevoelens, “beseffen ze dat ze het vermogen hebben om grote emoties en wilde gedachten beter te beheren,” zegt Couture.

Hoe pak je het aan? Moedig je kinderen aan om even aan helemaal niets te denken terwijl ze met een monotoon werkje als bewateren of spitten bezig zijn. (Nog beter is het als je ze dat zonder oortelefoons laat doen!) Door zich over te geven aan meerdere zintuiglijke ervaringen – het voelen en ruiken van aarde, en het zien en horen van water – kunnen ze zich beter op het moment concentreren, wat een gevoel van rust met zich meebrengt.

Vriendelijkheid

Waarom heeft jouw kind het nodig? Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als behulpzaam bekend staan, later betere cijfers halen en tijdens hun loopbaan meer succes hebben. En vriendelijkheid kan kinderen natuurlijk ook helpen om empathie te ontwikkelen – zowel jegens hun ouders als jegens zichzelf. “Aardig zijn helpt kinderen om positieve relaties aan te gaan,” zegt psychologe Christine Curtin uit Mill Valley, Californië. “Het kan ze ook helpen om met zorgen en depressie om te gaan.”

Hoe kan een tuin helpen? Als kinderen beseffen dat het in een tuin wemelt van levende wezens die hun hulp nodig hebben om te overleven, kunnen ze een gevoel van zorg en aandacht ontwikkelen.

Hoe pak je het aan? Bedenk ‘aardige’ oplossingen voor het onderhoud van een gezonde tuin, bijvoorbeeld door de kinderen tijm en boerenwormkruid te laten planten, want deze kruiden helpen andere planten in de tuin door met hun sterk riekende oliën schadelijke insecten als blad- en motluizen te verdrijven. Je kunt de kinderen ook helpen bij het vrijlaten van goedaardige lieveheersbeestjes, die bladluizen op bijvoorbeeld rozen opeten.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Waarom heeft jouw kind het nodig? Kinderen die zichzelf als verantwoordelijk zien, hebben vaak meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. Door verantwoordelijkheid voor hun keuzes te leren accepteren, leren kinderen hoe ze het juiste moeten doen. “Door te leren om verantwoordelijk te zijn, ontwikkelen kinderen hun kritische oordeelsvermogen,” zegt ontwikkelingspsychiater Tracy Asamoah uit Austin, Texas. “Bovendien leren ze ook om een bijdrage te leveren aan de samenleving als geheel.”

Hoe kan een tuin helpen? Het onderhoud van welke soort tuin dan ook – zelfs een plantenbak op de vensterbank – vereist veel aandacht over een langere periode, want zonder deze toewijding zullen de planten niet goed gedijen.

Hoe pak je het aan? Geef kinderen de volledige verantwoordelijkheid over één plantenbak of één stukje van een grotere tuin. Probeer een thema te bedenken voor het gedeelte van uw kind, bijvoorbeeld eentje waarin je kruiden teelt waarmee je pizza’s bakt.

Eigenwaarde

Waarom heeft jouw kind het nodig? Kinderen met een goed gevoel van eigenwaarde zijn meer geneigd nieuwe dingen uit te proberen en te leren van vergissingen. “Ze zullen hun doelen vaker blijven nastreven, ondanks tegenslagen,” zegt psychotherapeute Laurie Javier uit San Rafael, Californië. “Ze hebben ook meer respect voor zichzelf en voor anderen.”

Hoe kan een tuin helpen? Door te tuinieren en daarbij te zien hoe zaadjes en zaailingen ontspruiten en bloeien, krijgen kinderen het gevoel dat ze iets hebben gepresteerd. En als kinderen zien dat sommige planten goed gedijen en andere niet, leren ze ook met onschuldige vergissingen om te gaan.

Hoe pak je het aan? Om je kinderen wat meer zelfvertrouwen te geven kun je activiteiten uitkiezen die na het gedane werk meteen resultaat opleveren, zoals het wieden van onkruid of het snoeien van bloemen. Je kunt je kinderen ook een klein boompje laten planten en verzorgen, bijvoorbeeld een miniatuur citroenboompje. De plant zal ze nog lang herinneren aan het goede werk dat ze hebben verricht.

Hoeveel bloemen bezoekt een bij? En: kan een plant ziek zijn? Kijk voor deze tuinweetjes voor kinderen en meer op natgeojunior.nl

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com