Addario, die verslag deed van conflicten in Afghanistan, Irak en op Haïti, was donderdag bezig om voor National Geographic een groep brandweerlieden in de West Village in New York te fotograferen, toen zij een noodoproep kregen. Lynsey reed met ze mee naar de plek op Times Square waar net een ernstig auto-ongeluk was gebeurd.

“Ze kregen een oproep dat er verschillende voetgangers op de grond lagen en dat sommigen van hen door een auto waren overreden,” vertelt Addario. “Ik moest gelijk denken aan de terroristische aanslagen laatst in Frankrijk en Zweden.”

Volgens de autoriteiten reed een mogelijk dronken chauffeur in op een menigte voetgangers. Eén persoon overleed, 23 anderen raakten gewond.

Lynsey Addario was als een van de eerste fotografen ter plaatse nadat een automobilist een spoor van vernieling gewonde voetgangers en een dode achterliet op Times Square in New York

Omdat ze toestemming had om een dag met de brandweerlieden mee te lopen, mocht Addario binnen het gebied komen dat door de politie was afgezet op Times Square. En terwijl de brandweer en het ambulancepersoneel eerste hulp verleenden, begon ze foto’s te maken. De stoep van drie stratenblokken, van 42nd Street tot 45th Street, lag bezaaid met slachtoffers, puin en kleding.

“Op dat moment weet je nog niet of het een ongeluk is, een terroristische aanval of nog iets anders,” vertelt Addario. “Het is ook niet aan mij om dat uit te zoeken. Het is mijn taak om aan de gang te gaan, en te zorgen dat ik beelden heb voor later.”

Bill de Blasio, de burgemeester van New York, bevestigde dat het incident geen verband lijkt te houden met terrorisme. Het onderzoek richt zich op een ongeluk.

Maar Addario’s instincten door haar werk in oorlogsgebieden kwamen ogenblikkelijk boven.

“Dit soort situaties lijken op elkaar,” zegt ze. “Als ik ter plaatse aankom, kijk ik of er explosieven in de auto zitten en wat er op de grond ligt. Je moet heel erg opletten en de hulpverleners niet voor de voeten lopen. Maar je moet wel dichtbij genoeg zijn om te kunnen zien wat er gebeurt. Je maakt gebruik van dezelfde vaardigheden. Je moet echt heel erg alert zijn.”