De eerste indrukken bij het ongeluk op Times Square

Oorlogsfotografe Lynsey Addario reed met de brandweer mee naar de plek des onheils.

Door Daniel Stone
foto's van Lynsey Addario
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:07 CET
4-times-square-crash
Lynsey Addario was als een van de eerste fotografen ter plaatse nadat een automobilist een spoor van vernieling, gewonde voetgangers en een dode achterliet op Times Square in New York.
Foto door Lynsey Addario, National Geographic

Addario, die verslag deed van conflicten in Afghanistan, Irak en op Haïti, was donderdag bezig om voor National Geographic een groep brandweerlieden in de West Village in New York te fotograferen, toen zij een noodoproep kregen. Lynsey reed met ze mee naar de plek op Times Square waar net een ernstig auto-ongeluk was gebeurd.

“Ze kregen een oproep dat er verschillende voetgangers op de grond lagen en dat sommigen van hen door een auto waren overreden,” vertelt Addario. “Ik moest gelijk denken aan de terroristische aanslagen laatst in Frankrijk en Zweden.”

Volgens de autoriteiten reed een mogelijk dronken chauffeur in op een menigte voetgangers. Eén persoon overleed, 23 anderen raakten gewond.

Omdat ze toestemming had om een dag met de brandweerlieden mee te lopen, mocht Addario binnen het gebied komen dat door de politie was afgezet op Times Square. En terwijl de brandweer en het ambulancepersoneel eerste hulp verleenden, begon ze foto’s te maken. De stoep van drie stratenblokken, van 42nd Street tot 45th Street, lag bezaaid met slachtoffers, puin en kleding.

“Op dat moment weet je nog niet of het een ongeluk is, een terroristische aanval of nog iets anders,” vertelt Addario. “Het is ook niet aan mij om dat uit te zoeken. Het is mijn taak om aan de gang te gaan, en te zorgen dat ik beelden heb voor later.”

Bill de Blasio, de burgemeester van New York, bevestigde dat het incident geen verband lijkt te houden met terrorisme. Het onderzoek richt zich op een ongeluk.

Maar Addario’s instincten door haar werk in oorlogsgebieden kwamen ogenblikkelijk boven.

“Dit soort situaties lijken op elkaar,” zegt ze. “Als ik ter plaatse aankom, kijk ik of er explosieven in de auto zitten en wat er op de grond ligt. Je moet heel erg opletten en de hulpverleners niet voor de voeten lopen. Maar je moet wel dichtbij genoeg zijn om te kunnen zien wat er gebeurt. Je maakt gebruik van dezelfde vaardigheden. Je moet echt heel erg alert zijn.”

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
10 onvergetelijke foto’s uit ons '2020 in beeld' magazine
Fotografie
Haaienfotograaf maant na dodelijke aanval tot voorzichtigheid, niet hysterie
Fotografie
Foto van COVID-19 slachtoffer leidt tot fascinatie - en ontkenning
Fotografie
Nat Geo foto’s: verdriet en verontwaardiging in Minneapolis
Fotografie
Hoe fotografeer je een land tijdens een lockdown?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.