Diep in deze bossen leeft men bewust primitief

Een inkijkje in een bergcommune die uitsluitend van het land leeft.

Door Daniel Stone
foto's van Mike Belleme
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:06 CET, Geüpdatet 29 jan. 2021 16:34 CET
mike belleme wild roots
Lindsey (midden) en andere leden van de commune Wild Roots bereiden een maaltijd boven een vuur. Kampvuren voor het ontbijt en avondeten worden ontstoken met behulp van wrijving. Het dieet is door sommige leden omschreven als ‘opportunistisch’, wat betekent dat ze zo’n beetje alles eten wat ze gratis kunnen vinden. Oktober 2015
Foto door Mike Belleme

In 2007 wandelden een man en een vrouw samen met wat vrienden door de bossen van North Carolina en besloten een kamp op te slaan. Dat kamp veranderde allengs in hun woonplaats en vervolgens in een commune.

Zo luidt de ontstaansgeschiedenis van Wild Roots, een commune in de bossen bij Hot Springs, North Carolina, die op basis van enkele eenvoudige principes werd opgericht: een vrij leven zonder verspilling, en met de bereidheid om te blijven leren. Op een stuk grond van zo’n twaalf hectare maakte de groep gebruik van wat zij ‘aardvaardigheden’ noemen om zich te voeden en te wassen – en om te overleven. Waar ze de kennis hebben, bouwen ze dingen zelf; waar ze die niet hebben, laten ze zich onderwijzen door het bos.

De man die Wild Roots begon, heet Tod en weigert een achternaam te gebruiken. Hij is niet tegen het establishment en is niet bang voor de beschaving, hij heeft er alleen een afkeer van. “We leven van de extra’s afkomstig van een belachelijke overschotsamenleving,” vertelde Tod aan fotograaf Mike Belleme en legde hem uit waarom de leden van de commune af en toe aan het ‘containerduiken’ slaan, om etensresten van supermarkten te verzamelen, net zoals ze eikels en kastanjes verzamelen waarvan ze pap maken.

Belleme bezocht de commune voor het eerst in 2009 en trof er 12 tot 14 mensen aan die hem vriendelijk welkom heetten maar die er verrassend genoeg geen gemeenschappelijke levensopvatting op nahielden. Anders dan de meeste communes die zich op milieubehoud richten of tegen sociale normen afzetten, is Wild Roots niet gebaseerd op een samenbindende visie; de leden zeggen dat ze niet in hokjes geplaatst of als zonderlingen weggezet willen worden. Wat ze allemaal gemeen hebben, zo merkte Belleme, was dat ze leergierig zijn.

In 2011 had de groep inmiddels jaren in de bossen geleefd en begon Tod een hut voor zichzelf te bouwen, uitsluitend van materialen die hij aantrof en met een dak van boombast. Belleme hielp Tod dagenlang bij het snijden van houten pinnen, het hakken van eikenhouten balken en het verwijderen van de bast van populierenstammen. Maar het liep op niets uit. Kort daarna staakte Tod het project en begon aan iets nieuws; er was teveel mist in het gebied, waardoor het hout te vochtig was.

Het oorspronkelijke idee van Tod was dat de groep uitsluitend van het land leefde, maar hij besefte al snel dat dit misschien te naïef was. Het aantal dieren in het gebied was door het verdwijnen van de plaatselijke vegetatie achteruitgegaan. Af en toe geven jagers een deel van hun jachtbuit aan de commune, in ruil voor toegang tot het gebied. Maar dat soort meevallers zorgen niet altijd voor hoogstaande maaltijden. Tijdens een van Belleme’s bezoekjes slachtte de groep een beer om het vlees ervan te eten; de hersenen, tong en ogen werden gekookt en als stoofpot in potten gedaan, zodat het langer houdbaar zou blijven. Belleme sloeg zijn portie af.

Het bestaan in de bossen heeft zo zijn nadelen. Een leven zonder technologie kan bevrijdend zijn, maar is ook geïsoleerd. Eén keer per week rijden enkele communeleden met de bestelbus van de groep naar een naburig stadje om daar op de computers van de openbare bibliotheek e-mails naar familieleden te sturen of het nieuws te lezen. Af en toe brengen ze een bezoek aan een slager en vragen om afvalresten.

 

In bijna tien jaar is Wild Roots uitgegroeid van een kleine groep tot een educatieve gemeenschap, zegt Belleme. De commune heeft nu een website en verwelkomt bezoekers, op voorwaarde dat ze eerst contact opnemen en niet ziek zijn als ze arriveren. De mensen vullen hun tijd met koken, het smeden van ijzer of het bewerken van hout.

 

Er is geen enkele hiërarchie, wat betekent dat iedereen iets van of aan anderen kan leren en dat iedereen iets voor elkaar kan krijgen of ergens in kan falen. Maar er komt een tijd waarin de seizoenen bepalen wie het meest toegewijd is. Als het winter wordt, dunt de commune uit. Soms is Tod de enige die overblijft.

Bekijk meer foto’s van Mike Belleme op zijn website.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Een inkijkje in de vrolijke chaos van de grootse Indiase picknicks
Perpetual Planet
's Werelds gelukkigste land is ook CO2-neutraal
Fotografie
Een kijkje in de drijvende huizen van staatloze Vietnamezen
Fotografie
Naargeestige foto’s uit de gevangenis van Guantanamo Bay
Fotografie
Leven in piepkleine, futuristische capsules

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.