Een kijkje in de drijvende huizen van staatloze Vietnamezen

Fotografe Alina Fedorenko legt het dagelijks leven vast van de bewoners van de drijvende dorpjes op het Tonlé Sapmeer en de omringende rivieren.

Door Sarah Stacke
foto's van Alina Fedorenko
Gepubliceerd 4 jan. 2018 16:12 CET

Fotografe Alina Fedorenko heeft geen simpel antwoord op de vraag waar zij vandaan komt. Ze heeft dan ook een fascinatie voor het begrip ‘thuis’. Ze werd geboren in de voormalige Sovjet-Unie en in 1991 verhuisden haar ouders naar Berlijn. Fedorenko's vaderland werd uiteindelijk de onafhankelijke staat Oekraïne.

“Ik heb nooit een traditioneel thuis gekend, een plek waar je bent geboren en getogen,” vertelt de inmiddels 32-jarige Fedorenko.

Voor haar serie ‘Icons on Water’ (Iconen op het water) nam Fedorenko een kijkje in de huizen van staatloze Vietnamese immigranten die op het water leven op en rond het Tonlé Sapmeer en de omringende rivieren in Cambodja. De families bouwen drijvende woningen op water in gebieden waar geen verblijfsdocumenten nodig zijn.

Fedorenko, een alleenstaande moeder, reisde in 2016 met haar nog jonge zoontje Romeo naar Cambodja. Ze ontdekte de drijvende woningen toen ze er met de taxi langsreed. Ze was meteen geïntrigeerd en kon zich goed verplaatsen in het gevoel van staatloosheid. Ze ging met Romeo terug naar de woningen en bracht vier dagen door met het fotograferen van de bewoners.

Romeo, het zoontje van de fotografe, in een kleine woning in Cambodja. 
Foto door Alina Fedorenko

Het was niet moeilijk om binnen te komen, vertelt Fedorenko, dankzij de open en ontspannen houding van de bewoners. Bovendien, zegt ze, met Romeo aan haar zijde, of vaker nog, op haar rug, “vertrouwen mensen me” en “hebben we direct iets gemeenschappelijks.”

Ondanks het feit dat de drijvende dorpen op het water zijn gebouwd, lijken ze veel op dorpen op het land, aldus Fedorenko. Er zijn winkeltjes, scholen, kappers, tempels en er is zelfs een plek om te voetballen.

“Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar mensen die het met minder moeten doen, en naar hoe zij het hoofd boven water houden,” zegt Fedorenko. Volgens haar heeft elk drijvend huis zijn eigen verhaal. Ze ‘leest’ de woonruimten visueel als een dagboek. Elk detail, de manier waarop voorwerpen zijn uitgestald, de stoffen, de heldere kleuren van de muren, alles bij elkaar vertellen die “een verhaal over de familie, over wat zij belangrijk vinden en hoe hun dagelijks leven eruitziet,” stelt ze.

“Elke keer dat ik een huis binnenstapte, was voor mij een wowmoment,” zegt ze over de schoonheid van de woningen. Ze herinnert zich het kraken van de houten vloeren en hun zijdeachtige oppervlakte, alsof ze elke dag in de was werden gezet.

Ook de manier waarop de families – soms vier generaties bij elkaar – met elkaar samenleefden en elkaar hielpen, maakte indruk op Fedorenko. “Hun relaties zijn anders dan de onze in Europa, waar we meestal zo snel mogelijk weg [uit huis] willen,” zegt ze.

“Het is een magische wereld die rustig op het water dobbert... elk huis heeft een prachtige ziel.”

Volg Sarah Stacke op Instagram

Meer foto's van Alina Fedorenko vind je op haar website.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Vintage foto’s tonen wereldwijde liefde voor voetbal
Fotografie
Een inkijkje in de vrolijke chaos van de grootse Indiase picknicks
Religie
Deze fotografe wil moslim-stereotypen doorbreken
Geschiedenis en Cultuur
Foto's tonen unieke tradities van de 'zwarte universiteiten' in de VS
Fotografie
Leven in piepkleine, futuristische capsules

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.