Andy Everson een lid citizen van de Kmoks First Nation poseert gekleed als een Kmoks Imperial Stormtrooper voor een portret door Will Wilson
Andy Everson, een lid (citizen) van de K’ómoks First Nation, poseert gekleed als een K’ómoks Imperial Stormtrooper voor een portret door Will Wilson.
William Wilson

Download de Layar-app, scan de foto's en kijk hoe ze tot leven komen.

De details in de portretten, zoals een baseballpet, tanktop, polshorloge of bodywarmer, spreken de oude en verweerde uitstraling tegen. Wat in eerste instantie oude foto’s lijken, zijn in werkelijkheid eigentijdse tintypes. Met deze techniek uit de negentiende eeuw wordt een tinnen plaatje zwart gemaakt met verf, lak of email en vervolgens bedekt met een fotografische emulsie. Deze projecten over inheemse Amerikanen zijn van de hand van de kunstenaars Will Wilsonen Kali Spitzer.

Hoewel ze gebruikmaken van een verouderd medium, zeggen de foto’s van Wilson en Spitzer veel over het hedendaagse leven van inheemse Amerikanen. Wilson is een lid van de Navajonatie en heeft ook Welsh en Iers bloed. Voor hem betekent dit project een samenwerking met inheemse artiesten, kunstprofessionals en stamhoofden die via hun sessies actief met hem in gesprek gaan. Zijn ontroerende foto’s stellen stereotypen en vertekeningen bij. Daarmee dragen ze bij aan “een hernieuwd beeld van wie wij als inheemse mensen zijn,” zegt Wilson.

Links Madrienne Salgado is een jingle dressdanseres een jingle dress is een jurk voor speciale gelegenheden met metalen staafjes die een tingelend geluid maken een public relations manager voor de Muckleshoot Indian Tribe en een lid citizen van de Muckleshoot Nation Hier poseert ze voor een tintypefoto in haar traditionele jingle dressDownload de Layarapp en kijk hoe de foto tot leven komt
Links: Madrienne Salgado is een jingle dress-danseres (een jingle dress is een jurk voor speciale gelegenheden, met metalen staafjes die een tingelend geluid maken), een public relations manager voor de Muckleshoot Indian Tribe en een lid (citizen) van de Muckleshoot Nation, Hier poseert ze voor een tintypefoto in haar traditionele jingle dress. Download de Layar-app en kijk hoe de foto tot leven komt.
William Wilson

Andy Everson kunstenaar en lid citizen van de Kmoks First Nation poseert voor een tintypefoto met een foto van zijn grootmoeder Laat de foto tot leven komen met de Layarapp
Andy Everson, kunstenaar en lid (citizen) van de K’ómoks First Nation, poseert voor een tintypefoto met een foto van zijn grootmoeder. Laat de foto tot leven komen met de Layar-app.
William Wilson

De vader van Spitzer is Kaska Dena en haar moeder is Joods. Spitzer keerde terug naar British Columbia in Canada om de inheemse gemeenschap waarin zij opgroeide te fotograferen. Met haar werk wil ze inheemse Amerikanen macht geven door ze de kans te geven om zichzelf te presenteren zoals ze gezien willen worden. “Elke foto, elke persoon heeft een verhaal te vertellen. Ik bied ze de mogelijk hun verhaal te vertellen via hun portret en spraakopnames,” zegt Spitzer, die samen met Wilson aan het Santa Fe Community College heeft gestudeerd.

Melaw Nakehko maakt traditionele en hedendaagse Denekunst Ze is een van de oprichters van het collectief Dene Nahjo en speelde mee in de film The Revenant Hier poseert ze voor een tintypefoto voordat ze naar de premire van de film gaat
Melaw Nakehk’o maakt traditionele en hedendaagse Dene-kunst. Ze is een van de oprichters van het collectief Dene Nahjo en speelde mee in de film ‘The Revenant’. Hier poseert ze voor een tintypefoto, voordat ze naar de première van de film gaat.
Kali Spitzer

Nakehko houdt twee soorten gereedschap vast om huid mee te bewerken De lessen die ze geeft in deze techniek zijn onderdeel van haar werk om de cultuur in stand te houden en nieuw leven in te blazen
Nakehk’o houdt twee soorten gereedschap vast om huid mee te bewerken. De lessen die ze geeft in deze techniek, zijn onderdeel van haar werk om de cultuur in stand te houden en nieuw leven in te blazen.
Kali Spitzer

“Ik nodig de toeschouwer uit om de verschillende kanten van deze verhalen te onderkennen, zoals de pijn, maar vooral de geestdrift en het doorzettingsvermogen van een persoon.”

De portretten van Wilson en Spitzer geven niet alleen inzicht in de modellen, maar ook in de rol die fotografie speelt bij het weergeven van het leven en de cultuur van inheemse Amerikanen. Door hun eigentijdse interpretatie van het tintype, gaan ze de dialoog aan over de problematische geschiedenis van foto’s van inheemse Amerikanen door blanke fotografen.

“Ik stoor me aan de manier waarop deze Amerikaanse cultuur is geromantiseerd door één fotografische uitwisseling tussen Euro-Amerikaanse en inheems Amerikaanse samenlevingen in de periode van 1907 tot 1930. De fotograafEdward S. Curtisvervaardigde toen zijn magistrale opus The North American Indian,” aldus Wilson.

Angel Mills is een genderflude lid van de Oglala Lakotagemeenschap en poseert hier voor een tintypefoto die werd gemaakt om het lichaam weer te geven waarin Angel werd geboren en het spectrum van mannelijkheid en vrouwelijkheid
Angel Mills is een genderfluïde lid van de Oglala Lakota-gemeenschap en poseert hier voor een tintypefoto die werd gemaakt om het lichaam weer te geven waarin Angel werd geboren, en het spectrum van mannelijkheid en vrouwelijkheid.
Kali Spitzer

Mills poseert in zorgvuldig gekozen kleding die de persoonlijkheid van Mills het beste weergeeft
Mills poseert in zorgvuldig gekozen kleding die de persoonlijkheid van Mills het beste weergeeft.
Kali Spitzer

Het monumentale werk van Curtis is een mijlpaal uit de inheems Amerikaanse fotografie en bestaat uit twintig delen met meer dan 1500 foto’s van honderden inheemse gemeenschappen in heel Noord-Amerika. Aspecten uit het leven van inheemse Amerikanen zijn zorgvuldig gedocumenteerd en daardoor bewaard gebleven. Extreme stereotypen en karikaturen van veel culturele voorstellingen zijn vermeden. Maar Curtis had de neiging mensen op een geromantiseerde wijze te presenteren. Vaak wordt hun naam niet vermeld, zijn ze geïsoleerd van de bredere cultuur van de Verenigde Staten weergegeven en versterken ze het door blanken opgeplakte etiket van exotisch en anders. Wilson: “Ook nu nog zijn inheemse mensen op de foto’s van Curtis voor velen bevroren in de tijd.”

Bekijk de volgende fotogalerij met de Layar-app:

Swil Kanim violist en lid citizen van de Lummi Nation poseert met zijn viool voor een tintypefoto

In dit licht benadrukken Wilson en Spitzer de individualiteit en complexiteit van hun modellen. Wilson ziet zijn werk dan ook als een reactie en een uitdaging op de foto’s van Curtis. Als inheemse kunstenaar uit de 21ste eeuw streeft hij ernaar “het bijzondere etnografische materiaal dat Curtis heeft samengesteld door een moderne visie van inheems Noord-Amerika” te vervangen. Hij vraagt zijn modellen voorwerpen die voor hen belangrijk zijn mee te nemen naar de fotoshoot. Dat leidt tot beelden met aandoenlijke details uit hun leven, van een typemachine en een opengeslagen boek tot een viool en een vredesteken uit de jaren 1960.

Amber Morningstar Byars een Choctawkunstenaar en activist studeerde onlangs af aan het Institute of American Indian Arts en wil inheemse gemeenschappen op een gedreven manier recht doen
Amber Morningstar Byars, een Choctaw-kunstenaar en -activist, studeerde onlangs af aan het Institute of American Indian Arts en wil inheemse gemeenschappen op een gedreven manier recht doen.
Kali Spitzer

De foto’s van Spitzer maken deel uit van de serie An Exploration of Resilience en bestrijden “vooroordelen over ras, geslacht en seksualiteit” in haar gemeenschap die voornamelijk uit mensen met een inheemse of gemengde afkomst bestaat. Denk daarbij ook aan homoseksuelen, lesbiennes, genderqueers en transgenders die in het verleden werden genegeerd in culturele afspiegelingen van inheemse Amerikanen. Ze portretteert haar modellen als actieve, expressieve en zelfbewuste mensen. Ze kijken vastberaden in de camera, bedekken hun gezicht, trekken kledingstukken uit of geven baby’s de borst. De variatie in kleding, haarstijl en sieraden legt de nadruk op hun diversiteit.

Om de persoonlijkheid en menselijkheid van de personen die ze portretteren verder te onderstrepen, vullen beide kunstenaars hun foto’s aan met beeld en geluid. Spitzer staat erop dat haar modellen niet alleen gezien, maar ook gehoord kunnen worden. Daarom bevatten de museuminstallaties ook spraakopnames. Wilson transformeert enkele van zijn portretten in ‘Talking Tintypes’, pratende tintypes. Toeschouwers kunnen de gratis app LAYAR downloaden en de modellen op hun telefoon of tablet tot leven zien komen in video’s waarin ze over hun leven en ervaringen vertellen.

Een lid citizen van de Jicarilla Apache Nation poseert voor een tintypefoto voor fotograaf Edward S Curtis in het begin van de twintigste eeuw Curtis werd bekend om zijn werk over het Westen van Amerika en over inheemse Amerikaanse gemeenschappen

Het medium waarmee inheemse Amerikanen ooit in een waas van stereotypen en misvattingen werden gehuld, is uiteindelijk teruggevorderd door Wilson en Spitzer. Hun eigentijdse foto’s tonen de modellen niet als exotische of naamloze iconen die in de tijd zijn geconserveerd, maar als complexe en genuanceerde schepsels.

“Ik wil het grote publiek laten zien wie wij nu zijn. Ik wil licht werpen op onze verhalen en een veilige ruimte creëren waarin we onszelf kunnen laten zien en horen en terwijl we onszelf typeren en duidelijk maken hoe we willen worden afgeschilderd,” zegt Spitzer. “Ik wil dat mensen met ons verbonden raken. Ik denk dat deze verbondenheid de manier waarop mensen ons zien en behandelen kan veranderen.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com