Bekijk deze buitenaardse landschappen – gecreëerd door whisky

Na het drinken van een glas whisky, ontdekte deze fotograaf dat de dunne laag droesem op de bodem van het glas omgetoverd kan worden tot buitenaardse landschappen.

Door Daniel Stone
foto's van Ernie Button
Gepubliceerd 27 jun. 2019 10:26 CEST
Door het gebruik van gekleurd licht en fotobewerkingssoftware verandert fotograaf Ernie Button de drab van Macallan-whisky ...
Door het gebruik van gekleurd licht en fotobewerkingssoftware verandert fotograaf Ernie Button de drab van Macallan-whisky in een vurige rode planeet.
Foto door Ernie Button

De afwas was voor Ernie Button het begin van een decennialange ontdekkingsreis naar een fantasie-universum. Bij het inruimen van een leeg whiskyglas in de afwasmachine viel zijn oog op een dun laagje droesem: achtergelaten door whisky die ruim drie jaar in Schotse eiken vaten had gerijpt. Nadat de laatste druppels waren opgedroogd, bleef enkel dit residu achter. Button nam het glas mee naar zijn studio, kantelde het en maakte foto’s.

De patronen van whiskydroesems zijn als sneeuwvlokken: ze hebben elk een uniek uiterlijk. De enige overeenkomst is dat ze lichtgrijs zijn – totdat Button ze beschijnt met kleurrijke lampen. De patronen die hij zo tot leven brengt, hebben veel weg van de gekleurde landschappen op verre planeten en manen. ‘Ik zie het als een drankje en als een show,’ zegt hij. Gaandeweg stelde Button vast dat alleen Schotse whisky’s genoeg droesem achterlaten. De oudste whisky die hij heeft gefotografeerd was 25 jaar oud. (Conclusie: leeftijd maakt niet veel uit.) 

Anders dan veel fotografen die spannende taferelen ver weg documenteren, blijft Button graag (letterlijk) dicht bij huis. Vóór dit fotoproject schiep hij landschappen van cornflakesdozen en legde hij de verdwijning vast van de automatische kinderautootjes die vaak voor supermarkten stonden. Het werk van Button bewijst dat er genoeg is te ontdekken in het alledaagse leven, zelfs in de vieze vaat.

Kijk verder

12x de mooiste ruimtefoto’s van afgelopen maand

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
De surrealistische kunst van ‘onnatuurlijke belichting’
Fotografie
Betoverende bubbels in het ijs van Alaska zijn een angstaanjagend signaal
Ruimte
Na 30 jaar onthult Hubble nog steeds mysteries van het heelal
Fotografie
In beeld: Groeten uit Noord-Korea
Wetenschap
Kijk hoe lasers de verborgen geschiedenis van deze rivier onthullen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.