Jurywinnaar Mens en overall winnaar Colette Lukassen Emma AmersfoortToen Emma 5 jaar was zei ze tegen haar moeder Als ik ga slapen ben ik een meisje en als ik wakker word heb ik weer een piemelEen gewoon meisje groeit op in een warm en liefdevol en gezin samen met haar zusje en twee oudere broers Hier kan ze het meisje zijn dat bang is voor spinnen die zitten in de boot in de tuin waarin ze soms spelen Emma Een klasgenootje van mijn zusje mag niet met haar bij ons afspreken alleen maar omdat ik transgender ben dat vind ik stom Moeder En dat zegt Emma die altijd een mening heeft Emma lacht Emma is 11 jaar en geboren als Gijs

Dat de National Geographic Fotowedstrijd inmiddels een aansprekend evenement is, merkten we dit jaar aan het aantal inzendingen. We ontvingen meer dan tienduizend foto’s uit België en Nederland. Uit dat enorme aantal werden 45 finalisten geselecteerd, verdeeld over drie categorieën: Mens, Dier en Landschap. Het eindoordeel werd, zoals elk jaar, voltrokken door een vakjury, bestaande uit National Geographic­ hoofdredacteur Arno Kantelberg (voorzitter), Sacha de Boer, Marco Borsato, National Geographic Junior­hoofdredacteur Renske Lamers en de Vlaamse fotograaf Frederik Buyckx.

De vakjury met vlnr Arno Kantelberg voorzitter Sacha de Boer Marco Borsato Frederik Buyckx en Renske Lamers
De vakjury, met v.l.n.r. Arno Kantelberg (voorzitter), Sacha de Boer, Marco Borsato, Frederik Buyckx en Renske Lamers.

De vakjury keek uiteraard naar technisch vakmanschap van de fotograaf, maar uiteindelijk gaf originaliteit in beeld en invalshoek de doorslag. De jury zocht vooral naar verrassing, naar iets waardoor de blik werd getrokken. En naar een verhaal – zoals de winnende foto in de categorie Landschap van Gunther De Bruyne: een beeld vanuit vogelperspectief van Sanyang Beach in Gambia, een compositorisch gelaagd hoogstandje met vissersboten en houten bouwwerken waarop vis ligt te drogen. De publieksprijs in de categorie Landschap gaat naar een foto van Annika Koole, eveneens veelzijdig in opbouw, zij het gemaakt aan de andere kant van de wereld, in IJsland. Naast de juryprijzen waren er publieksprijzen, waarvoor online kon worden gestemd.

Het meest getrokken werd de jury door het meisje Emma, in zwart­wit vastgelegd door Colette Lukassen. Het portret won de juryprijs in de categorie Mens én werd gekozen tot overall winnaar. De foto vertelt het verhaal van Emma, een meisje dat werd geboren als Gijs. Emma (11) heeft een zusje en twee oudere broers. Op de zomerse foto draagt ze een bikini, de handdoek heeft ze als een stola over haar armen gedrapeerd. Zo fragiel als ze oogt (ze is tenslotte pas elf jaar), zo vol zelfvertrouwen blikt ze in de camera – een even ontroerend als krachtig statement.

De tentoonstelling National Geographic – Colors of the World is te zien t/m 1 maart 2020. Meer op natgeofotowedstrijd.nl