Dit zijn de winnaars van de National Geographic Fotowedstrijd 2019

Op 17 november vond de prijsuitreiking plaats van de National Geographic Fotowedstrijd 2019 in het Museon. Bekijk alle winnaars!

Door Redactie
Gepubliceerd 17 nov. 2019 15:14 CET

Dat de National Geographic Fotowedstrijd inmiddels een aansprekend evenement is, merkten we dit jaar aan het aantal inzendingen. We ontvingen meer dan tienduizend foto’s uit België en Nederland. Uit dat enorme aantal werden 45 finalisten geselecteerd, verdeeld over drie categorieën: Mens, Dier en Landschap. Het eindoordeel werd, zoals elk jaar, voltrokken door een vakjury, bestaande uit National Geographic­ hoofdredacteur Arno Kantelberg (voorzitter), Sacha de Boer, Marco Borsato, National Geographic Junior­hoofdredacteur Renske Lamers en de Vlaamse fotograaf Frederik Buyckx.

 

De vakjury, met v.l.n.r. Arno Kantelberg (voorzitter), Sacha de Boer, Marco Borsato, Frederik Buyckx en Renske Lamers.

De vakjury keek uiteraard naar technisch vakmanschap van de fotograaf, maar uiteindelijk gaf originaliteit in beeld en invalshoek de doorslag. De jury zocht vooral naar verrassing, naar iets waardoor de blik werd getrokken. En naar een verhaal – zoals de winnende foto in de categorie Landschap van Gunther De Bruyne: een beeld vanuit vogelperspectief van Sanyang Beach in Gambia, een compositorisch gelaagd hoogstandje met vissersboten en houten bouwwerken waarop vis ligt te drogen. De publieksprijs in de categorie Landschap gaat naar een foto van Annika Koole, eveneens veelzijdig in opbouw, zij het gemaakt aan de andere kant van de wereld, in IJsland. Naast de juryprijzen waren er publieksprijzen, waarvoor online kon worden gestemd.

Het meest getrokken werd de jury door het meisje Emma, in zwart­wit vastgelegd door Colette Lukassen. Het portret won de juryprijs in de categorie Mens én werd gekozen tot overall winnaar. De foto vertelt het verhaal van Emma, een meisje dat werd geboren als Gijs. Emma (11) heeft een zusje en twee oudere broers. Op de zomerse foto draagt ze een bikini, de handdoek heeft ze als een stola over haar armen gedrapeerd. Zo fragiel als ze oogt (ze is tenslotte pas elf jaar), zo vol zelfvertrouwen blikt ze in de camera – een even ontroerend als krachtig statement.

De tentoonstelling National Geographic – Colors of the World is te zien t/m 1 maart 2020. Meer op natgeofotowedstrijd.nl

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Het perfecte plaatje
Fotografie
31x de kleurrijkste plekken ter wereld
Fotografie
30x verbluffende foto’s van dieren in het wild
Fotografie
In beeld: de helden van Vrygrond
Fotografie
Dit zijn de winnaars van de National Geographic Fotowedstrijd 2018

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.