National Geographic Fotowedstrijd 2020, and the winner is...

De National Geographic Fotowedstrijd kende dit jaar een groot aantal inzendingen. Maar hoe was het niveau van de deelnemers?

Door Arno Kantelberg
Gepubliceerd 16 nov. 2020 10:25 CET, Geüpdatet 24 nov. 2020 09:37 CET

Omdat reizen dit jaar moeilijk was, vreesden we dat de animo onder fotografen minder groot zou zijn dan in andere jaren. Niets bleek minder waar. Ruim zestienduizend mensen stuurden hun beste foto in, een aantal dat ons aangenaam verraste.

De National Geographic Fotowedstrijd is inmiddels een begrip onder de vele fotografen die Nederland en België rijk is. In drie categorieën (mens, landschap, dier) kan er worden meegedongen naar de hoogste prijs: eeuwige roem en een publicatie in National Geographic Magazine.

Een enkele Winnaar heeft zijn of haar naam als professioneel fotograaf gevestigd. Ilvy Njiokiktjien, winnaar in 2008, werd in 2013 zelfs verkozen tot eerste Fotograaf des Vaderlands.
Betekende het hoge aantal inzendingen dit jaar ook een hogere kwaliteit? Daarover twijfelde de vakjury. Zij beoordeelde de toename van overmatige beeldbewerking kritisch. Zo bleken de kleuren van een groot aantal foto’s wel erg verzadigd – vooral rood-, oranje- en geeltinten. Meerdere fotografen hadden een foto ingezonden van een bliksemschicht boven de Erasmusbrug in Rotterdam; dat op zich fraaie beeld werd, helaas, tenietgedaan door de onnodig zware bewerking. Bij de beeldcompositie viel op dat fotografen het onderwerp vaak in het midden plaatsen, wat een foto vaak statisch maakt. Wel zag de jury graag een rechte einder; van een schuine horizon loopt de zee leeg.

Gelukkig bleef er voldoende fraais over uit om uit te kiezen. Het grote aantal inzendingen werd teruggebracht tot een shortlist van 45 beelden per categorie. Daaruit selecteerde de jury weer de vijftien beste foto’s, waarop het publiek online kon stemmen. De jury koos zelf ook een winnaar in elke categorie, plus een overall winnaar. Er is dus sprake van zowel publieksprijzen als juryprijzen.

De vakjury kende dit jaar twee nieuwe gezichten. De ervaring kwam uit Vlaanderen, in de persoon van fotograaf Lieve Blancquaert; de frisse blik was een Nederlandse, namelijk van Jamie Westland, die vorig jaar indruk maakte als winnaar van het tv-programma Het Perfecte Plaatje. Het kwintet werd volgemaakt door vaste juryleden Sacha de Boer (fotograaf ), Renske Lamers (hoofdredacteur National Geographic Junior) en voorzitter Arno Kantelberg (hoofdredacteur van National Geographic).

Van links naar rechts: National Geographic­ hoofdredacteur Arno Kantelberg (voorzitter), Sacha de Boer, Jamie Westland, National Geographic Junior ­hoofdredacteur Renske Lamers en de Vlaamse fotografe Lieve Blancquaert.

Foto door Redactie

De jury selecteerde op technisch vakmanschap (een enkeling had de lens niet schoongemaakt – ai), gekozen invalshoek en originaliteit. Belangrijk was ook het verhaal achter de foto, zoals bij de winnaar in de categorie Mens van de hand van Johan Gerrits. Het beeld toont jongens van het Mundarivolk in Zuid-Soedan die het veekamp klaarmaken voordat de volwassenen terugkomen met het vee. Een boeiende, gelaagde foto in prachtig licht – een schoolvoorbeeld van visual storytelling. Extra bonus: kinderen worden vaak van bovenaf gefotografeerd, maar hier is de fotograaf door de knieën gegaan. Hulde. De jury was unaniem over dit beeld als de overall winnaar.

Bekijk hieronder after movie:

De hele finale kijk je terug op ons Youtube kanaal: https://youtu.be/hyrjFaDYoSQ

Bekijk hieronder alle winnende foto's:

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Je huis als expositieruimte voor kunst en fotografie, het kan met The Frame van Samsung
Fotografie
Tien gedenkwaardige foto’s uit de special ‘Year in Pictures 2021’
Fotografie
De National Geographic Fotowedstrijd 2021: and the winner is...
Fotografie
Fotowedstrijd 2021: tips van expert Jasper Doest
Fotografie
Fotowedstrijd 2021: tips van expert Sacha de Boer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.