In Beeld: de Wadden

Het Waddengebied heeft een grote biodiversiteit en is constant aan verandering onderhevig. Vanuit de lucht zag fotograaf Cris Toala Olivares schilderijen ontstaan in het landschap.

De Hohe Weg, een vuurtoren ten westen van het Duitse Bremerhaven, wordt bij hoogtij volledig omringd door water. 

Foto van Cris Toala Olivares
Gepubliceerd 3 sep. 2021 13:46 CEST

Dit artikel verscheen in de negende editie van National Geographic Magazine 2021

Op bijna vijfduizend meter hoogte valt fotograaf Cris Toala Olivares met 260 kilometer per uur naar beneden. Tijdens zijn parachutesprong klemt hij zijn camera stevig tegen zich aan en weet hij nog net een foto te schieten. Onder hem staan de tulpen volop in bloei en zakt de zon weg in de zee – een explosie van kleur en licht. ‘Ik wist niet wat ik zag,’ vertelt hij. ‘Het leek wel kunst.’

De bollenvelden tussen Julianadorp en Den Helder, met aan de overkant van het water Texel. 

Foto van Cris Toala Olivares

Toala Olivares is bezig met een opdracht in Den Helder wanneer hij gefascineerd raakt door het Nederlandse landschap en met name het natuurgebied dat zich uitstrekt van hier tot aan Duitsland en Denemarken: de Waddenzee. In 2009 werd het gebied uitgeroepen tot Unescowerelderfgoed vanwege de enorme biodiversiteit en het unieke ecosysteem, dat wordt gevormd door een spel van eb en vloed. ‘Je raakt hier nooit uitgekeken, er valt altijd iets nieuws te ontdekken,’ zegt hij.

De Ecuadoraanse fotograaf kwam op zijn achttiende voor het eerst naar Nederland en woonde lange tijd in Amsterdam, waar hij zijn fotoboek The Amsterdam Canals maakte. Inmiddels woont hij in het Friese Koudum, een dorpje met nog geen drieduizend inwoners, met het Waddengebied om de hoek. ‘Hier heb je écht rust en zijn de mensen één met de natuur,’ zegt hij. ‘Van hen leer ik dat we meer aandacht en respect moeten hebben voor onze omgeving.’

Wadlopers nabij het Duitse Cuxhaven. Het is hier alleen toegestaan om met een gids op pad te gaan, via erkende routes.

Foto van Cris Toala Olivares

Om de Wadden beter te leren kennen, fietste Toala Olivares van Denemarken naar Nederland ‘met de Waddenzee constant aan mijn zijde’, vertelt hij. ‘In de auto raast alles aan je voorbij, nu kon ik alle elementen goed bestuderen: het licht, de temperatuur, de wind. Ik maak overal notities van. Zo kun je uitzoeken wat het beste moment is om terug te komen.’

Eenmaal in de lucht gebruikt Toala Olivares een speciale techniek om zijn foto’s te maken. ‘Ik fotografeer graag op verschillende hoogten, zodat je de Wadden vanuit meerdere perspectieven ervaart. Dat betekent dat ik soms een drone inzet, maar ik vlieg voornamelijk mee in helikopters en vliegtuigen. We halen dan een trucje uit dat ik heb afgekeken van de andescondor, een enorme roofvogel die onder meer voorkomt in Ecuador en op zo’n drietot vijfduizend meter hoogte vliegt. We wachten op het juiste moment en duiken dan zijwaarts naar beneden – zoals de condors doen als ze op hun prooi afgaan. En als je dan de aarde recht onder je ziet… Er is niets wat dat beeld overtreft!’

Linksaf: Hoogst:

Griend, een onbewoond Waddeneiland onder Terschelling, bestaat al sinds de Middeleeuwen. Toen was het groter dan het huidige Texel, tegenwoordig beslaat het bij hoogwater maar zo’n vijftig hectare.

Recht: Bodem:

Bremenhaven is een belangrijke speler in de economie van de Waddenregio. Sinds de Waddenzee is uitgeroepen tot Particularly Sensitive Sea Area, is de industrie er gebonden aan strenge milieurichtlijnen. 

Foto van Cris Toala Olivares

Dit artikel verscheen in de negende editie van National Geographic Magazine 2021

Cris Toala Olivares is fotograaf en filmmaker en heeft zes jaar gewerkt aan zijn serie over de Waddenzee. Volg zijn werk op Instagram: @toalaolivares.

Foto van Cris Toala Olivares
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.