Frankrijk: De weg die verdwijnt in zee

Op de Passage du Gois, aan de westkust in Frankrijk, moeten auto’s gas geven: bij hoogwater verdwijnt de weg volledig in zee.

Door Marlot Heerink
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto door William Chevillon, Flickr

De oversteek van Gois ligt aan de westkust van Frankrijk, een uurtje rijden van de havenstad Nantes. De vierenhalve kilometer lange weg verbindt het vaste land met het Île de Noirmoutier en loopt recht door de Baai van Bourgnef. Bij hoogtij ligt de verharde oversteek vier meter onderwater en is hij niet te betreden. Twee keer per dag, ongeveer anderhalf uur voor het laagste waterpunt en anderhalf uur erna, is de weg wel veilig.

Vanwege de bekendheid van de passage – en enkele ongevallen – geeft een elektronische klok tegenwoordig duidelijk aan of het veilig is om over te steken. Verrast het snel stijgende water je, dan klim je in een van de reddingspalen die naast de weg zijn geplaatst.

Elk jaar is de oversteek de locatie van een populaire race waar de mens het opneemt tegen de natuur. Les foulées du Gois (de stappen van Gois) is een hardloopwedstrijd tegen het snel stijgende water waar de profatleten als laatste van start gaan om de strijd tegen het water nog spannender te maken.

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Frankrijk
Wijnpretpark opent in Bordeaux
Frankrijk
Bergbeklimmen in de Côte d’Azur
Frankrijk
Puy du Fou: Historisch spektakel in Frankrijk
Frankrijk
Levenslessen in de Zuid-Franse bergen
Frankrijk
Frankrijk: Vive le Beaujolais!

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.