11 spookachtige foto’s van Tweede Wereldoorlog-bunkers

Fotograaf Jonathan Andrew zette deze grimmige foto’s van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog op een rij.

donderdag, 3 mei 2018,
Door Becky Little
Foto's Van Jonathan Andrew

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitse nazi’s langs de hele westkust van Europa, van Noorwegen tot Frankrijk, vele duizenden betonnen bunkers. Het was deze linie van versterkingen – de ‘Atlantikwall’ – die de Geallieerden bij de invasie van Normandië moesten doorbreken.

Zeventig jaar later staan veel van de bunkers van de Atlantikwall, en talloze andere bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, nog overeind – vooral omdat ze “gewoon ongelooflijk lastig af te breken zijn,” zegt fotograaf Jonathan Andrew, die de foto’s in deze galerij maakte.

Men “heeft geprobeerd ze op te blazen, maar vaak is het te duur  om de bunkers daadwerkelijk te slopen,” zegt Andrew. “Daarom staan er zó’n lange tijd na de oorlog nog veel bunkers in akkers en velden.”

Tegenwoordig maken de bunkers een merkwaardig maar vertrouwd deel uit van het landschap. Boeren slaan er hooi en veevoer in op en vervloeken ze als ze er in een boog omheen moeten ploegen. Jonge mensen gebruiken ze als schuilplaats om te roken of versieren ze met graffiti. De bunkers die aan zee liggen, worden soms als duikplatforms gebruikt en sommige bunkers zijn na een fataal duikongeluk zelfs afgebroken.

Een van de redenen waarom Andrew zich tot deze overblijfselen voelde aangetrokken, was hun buitenaardse voorkomen.

“Een van de dingen waarop ik me in mijn fotografie echt probeer te richten, is de geometrische vorm van een bouwwerk,” zegt hij. “Ik zeg dus niet: ‘Hé, daar ligt een oude bunker’ maar bekijk ze als architectonische structuren en ook als vreemde, buitenaardse objecten. Je zou je kunnen voorstellen dat ze in de verre toekomst door een buitenaards ras zijn gebouwd en daarna tot ruïnes zijn vervallen – zoiets.”

En inderdaad, enkele van de bunkers behoren niet alleen tot het verleden maar ook tot de toekomst.

“Als je ze uit hun context haalt,” zegt Andrew, “is het alsof het hele vreemde vormen zijn. ‘Waar dienen ze eigenlijk voor?’ denk je dan.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com en geüpdatet op 3 mei 2019.

KIJK VERDER

Sta stil bij oorlog en bevrijding met National Geographic

Op 4 en 5 mei staat National Geographic stil bij oorlog en bevrijding. Het hele weekend worden verschillende programma’s uitgezonden rond dit thema.