Door erosie en aardbevingen ligt het sprookjesachtige Cività di Bagnoregio geïsoleerd op een tufstenen plateau in Italië, dat nog altijd verder afbrokkelt. Daarom wordt het ook wel ‘la città che muore’ genoemd, ofwel de stad die sterft.

De grond onder Cività, dat helemaal in het noorden van Lazio ligt, bestaat uit zacht vulkanisch gesteente dat steeds verder verzakt. Eeuwenoude huizen en stadspoorten verdwijnen langzaam maar zeker in de afgrond, waardoor het dorp steeds kleiner wordt en het op de lijst van de 100 meest bedreigde monumenten ter wereld van het WMF belandde.

De stadspoort van Civit di Bagnoregio
De stadspoort van Cività di Bagnoregio.
Riccardo Cuppini, Flickr

In de jaren 20 werd een stenen brug gebouwd om Cività, dat inmiddels door de verzakkingen volledig geïsoleerd was geraakt, te verbinden met het grotere en naastgelegen Bagnoregio, waar het deel van uitmaakt. Deze – inmiddels vernieuwde – 300 meter lange voetgangersbrug brengt je naar de middeleeuwse toegangspoort van de oude stad. Vanaf hier wandel je naar de Romaanse San Donatokerk op het dorpsplein, langs de talrijke middeleeuwse huizen, een bisschoppelijk paleis en een olijfmolen uit de 16e eeuw.

Een vrolijk raamkozijn in Civit
Een vrolijk raamkozijn in Cività.
remster_9, Flickr

Het aantal inwoners van Cività di Bagnoregio varieert van slechts 12 in de winter tot zo’n honderd in de zomermaanden. Bezoek het kleine olijfoliemuseum van Vittoria, een bekende inwoner van het dorp, of koop zelfgemaakte wijn bij Antonio, die je met wat geluk de wijnkelder onder zijn huis laat zien. Verder kent Cività wat restaurantjes, een ijssalon, souvenirwinkel, galerie en B&B, die het stervende dorp in leven houden.

Het uitzicht op Civit vanaf het oude Franciscanerklooster
Het uitzicht op Cività vanaf het oude Franciscanerklooster.
monica.orchard, Flickr

De toekomst van Cività blijft, door de afbrokkelende tufsteenrots, onzeker. Aarzel dus niet te lang als je het nog met eigen ogen wil bewonderen.

Meer charmante steden in Italië? Lees ook: ‘Stedentour door Umbrië