Wil je Japan vanuit een ander perspectief ontdekken? Kijk naar Japan from Above, op zaterdag 11 januari vanaf 22:00 op National Geographic.

1. Tokio

Van het lawaaierige Shibuya tot de vredigste parken en tuinen: Tokio is een stad van extremen. Beklim (met een lift) de Tokyo SkyTree, het op één na hoogste bouwwerk ter wereld – voor een waanzinnig uitzicht over de stad en, bij goed weer, de berg Fuji. Ga voor een rustmoment naar Yoyogi Park, waar de beroemde Meijischrijn ligt. In Shibuya ligt het bonzende hart van Tokio met flikkerende neonborden, een kakofonie aan jingles en stemmen, en honderden mensen die tegelijk het iconische zebrapad oversteken.

Lees voor een uitgebreidere gids over de Japanse hoofdstad '48 uur in Tokio'.

Tokio
Tokio.
Alex Maxim/Getty Images

2. Miyajima

Een van de meest iconische beelden van Japan is de rode poort in het water bij Miyajima, een eiland in de baai van Hiroshima. Het eiland is makkelijk te bezoeken per veerboot. Behalve de beroemde schrijn, die bij eb te voet te bereiken is, is het kleine eiland gezegend met een aantal wandelpaden die fenomenaal uitzicht bieden over andere eilanden in de Japanse Zee – een kabelbaan leidt naar een uitkijkpunt. Miyajima wordt bovendien bewoond door herten die inmiddels zo gewend zijn aan de bezoekers dat ze relatief tam zijn.

Tip: Overdag is Miyajima vol met bezoekers, maar tegen de avond wordt het een stuk rustiger. Overnacht in een traditionele ryokan op het eiland om die sereniteit te ervaren.

3. Sneeuwaapjes

Japanners zijn gek op de onsen (warmwaterbronnen), maar ook de Japanse makaken, of sneeuwaapjes, verwennen zich graag in deze natuurlijke spa. In de Nagano-prefectuur ligt het apenpark Jigokudani, waar de vele apen in de winter afdalen vanuit de bergen om zich in het warme water van de onsen te verwarmen. Het schattige schouwspel is een populaire attractie onder fotografen en dierenvrienden.

Een aap neemt een bad in de onsen van Jigokudani
Een aap neemt een bad in de onsen van Jigokudani.
Rex Features, Hollandse Hoogte

4. Okinawa

De uitgestrekte Japanse archipel kent vele klimaten, van het noordelijke wintersportwalhalla Hokkaido tot het tropische eiland Okinawa in het zuiden. Okinawa is misschien het beste te omschrijven als een Japanse versie van Hawaï. De eilanders hebben een eigen taal, cultuur en geschiedenis, die afwijkt van die van de rest van Japan. Okinawa en de omringende eilanden staan in de eerste plaats bekend om de bountystranden en koraalriffen, maar ook cultureel gezien zijn er verschillende attracties die de moeite waard zijn, zoals het Shuri-kasteel, het culturele themapark Okinawa World en het ondergrondse hoofdkwartier van de Japanse marine.

5. Sumoworstelen

Veel reizigers naar Japan denken dat het erg moeilijk is om een sumowedstrijd bij te wonen, maar dit is helemaal niet het geval. Zolang er een toernooi wordt gehouden op het moment van de reis, is het meestal erg simpel om kaarten te krijgen en de combinatie van sport en theater met eigen ogen te aanschouwen. Rondes duren vaak niet langer dan enkele intense seconden van verstrengelde lichamen, gedraai, en geval – de tijd daartussen wordt gevuld met momenten van stretchen, stampen en het gooien van zand.

Tip: Reserveer voor vrijdag- en zaterdagavonden. Tickets zijn makkelijker te verkrijgen voor ochtenden en middagen, maar de competitie zal dan mogelijk minder indrukwekkend zijn. Als het geen toernooiseizoen is, is het soms mogelijk een trainingssessie bij te wonen in een heya.

6. Kioto

Tokio is dan misschien het hart van technologische vooruitstrevend Japan; in Kioto worden met name tradities in leven gehouden. Een duizelingwekkende verzameling van tempels, schrijnen en tuinen zijn over de hele stad te bezichtigen, en in de beroemde geisha-wijk Gion lijkt de tijd te hebben stilgestaan en paraderen nog altijd moderne 'geisha's' door de straten. In het zuiden van de stad ligt de Fushimi Inari-schrijn, een verzameling van duizenden rode torii-poorten langs een bergpad.

Tip: Bezoek ook het nabijgelegen Nara, waar 's werelds oudste houten gebouwen en het grootste bronzen Boeddhabeeld van Japan te zien zijn.

Skin in Hokkaido
Skiën in Hokkaido.
Menno Boermans

7. Skiën in Hokkaido

Japan is voor veel mensen niet echt een wintersportbestemming, maar volgens sommige ervaren skiërs heeft het noordelijke eiland Hokkaido de beste poeder ter wereld. Bij het dorpje Niseko ligt een gebied rond de berg Yotei met meerdere skiresorts van wereldklasse. In de Hokkaido's hoofdstad Sapporo werden in 1972 de Olympische Winterspelen gehouden. Nog steeds wordt de sneeuw hier elk jaar geëerd met een groots sneeuwfestival in februari, met indrukwekkende ijssculpturen, muziekconcerten en een sleeschans. Lees meer over wintersport in Japan in deze feature uit Traveler.