Ooit gesprekken gevoerd met een robotdinosaurus of je lunch laten bezorgen door een drone? Het mooie van reizen is dat de nieuwe wereld waarin je belandt je aan het denken zet.

Robots for president?

Ooit de film I Robot met Will Smith gezien? Het moment waarop robots de wereld overnemen lijkt in Japan dichterbij dan gedacht! Het land van de rijzende zon is ook de thuis van ’s werelds eerste robothotel. Het hotel genaamd Henn-na streeft ernaar het meest efficiënte hotel in de wereld te worden door 90% van de werknemers te robotiseren. Het hotel is volledig duurzaam, waarbij het lichtsysteem, het watergebruik en de afvalverwerking volledig worden gereguleerd. Maar zijn een dinosaurus als receptionist, het openen van je kamerdeur met gezichtsherkenning en het kleine elektronische wezentje op je nachtkastje die je het weerbericht mededeelt nu echt zo efficiënt en gastvrij? Ik reisde af naar Sasebo in Japan om het te testen.

This is an image

Lost in translation

Bij aankomst in het Henn-na Hotel waan ik me volledig in een andere wereld. Ik word bij de ingang verwelkomd door een drie meter lange robot met blauw fluorescerende ogen die dwars door me heen lijkt te kijken. Terwijl de langzaam heen en weer wiegende roze, ronde, harige knuffels in de lobby Japanse liedjes zingen, loop ik vol verwondering deze nieuwe wereld binnen. De sfeer van een hotel met enkel technologie is een groot contrast met de formele en toch warme Japanse vorm van gastvrijheid waarin ik al ruim twee weken ben ondergedompeld. De receptiedino start z’n welkompraatje in het Japans en ik kan niet anders dan lachen. Lost in translation krijgt hier een heel andere dimensie. Gelukkig komt een échte mens ons na een kwartier uit de brand helpen bij de check-in.

This is an image

Het robotkarretje dat ons naar de hotelkamer brengt, stoot op staccato wijze tips uit. Zo leer ik onder andere dat eten en drinken vanuit een nabijgelegen restaurant in no time via drones invliegt. Ik installeer de iriscan en het kleine zusje van de roze harige knuffels uit de lobby begint acuut vanuit haar plek op het nachtkastje berichten uit te zenden in alle talen. Dit blijft ze de 24 uur dat we in het Henn-na hotel verblijven dag én nacht doen. Houd je van deze futuristische sfeer en vind je het prima om enkel te communiceren met ‘niet levende’ wezens? Dan zal je hier helemaal op je plek zijn. Wel denk ik dat je aan een nachtje genoeg hebt! Ervaar jij graag als een van de eersten iets nieuws en ga je graag uit je comfortzone? Reis dan snel af naar Japan want over een paar jaar kijken we niet meer op van een door robots gerund hotel – de meeste Aziatische gasten die ik tegenkwam waren helemaal in hun element.

This is an image

Mini-Nederland om de hoek

Henn-na Hotel ligt naast amusementspark Huis ten Bosch vlakbij Nagasaki waar je – zoals je naam al doet vermoeden – Nederland in het klein is nagebouwd door de bekende Japanner Yoshikuni Kamichika. Huis ten Bosch is een combinatie van een betere en levensgrote versie van Madurodam en de typisch Japanse ‘alle-gekheid-op-eens-stokje’. Je loopt er over de Zaanse Schans, proeft Hollandse kaas of laat je je de stuipen op het lijf jagen in een spookhuis met echte Japanners als spoken. Ook kun je een vaartochtje door de Utrechtse grachten maken, knuffelen met katten in het kattencafé en de geur van duizenden typisch Nederlandse rozen opsnuiven in enorme tuinen. Huis ten Bosch is een hilarische toevoeging aan je trip door Japan als je genoeg tijd hebt.

Japan: robots én tempels

Japan is hot. Waar in 2013 volgens de Japan National Tourism Organization nog zo’n tien miljoen mensen afreisden naar het Aziatische land, is dit aantal in 2015 verdubbeld. Hoe kan het ook anders, wie opgroeit tussen de Nintendo’s en films als The Last Samurai kan niet anders dan nieuwsgierig zijn naar Japan. De culture clash van Westers met Oosters prikkelt. Waar anders vind je immers kattencafés, sushi, sumoworstelevenementen en karaoke aan de ene kant, maar de toch ook bossen, eilanden, onsen (warmwaterbronnnen), tempels en een tikje surrealistische robots, manga stripboeken en gadgets aan de andere? Japan is constant in beweging op het gebied van technologie. Het blijft zeker niet bij de dino achter de receptie van het robothotel en de futuristische robots in restaurants. Betalen met je vingerafdruk in Japan ligt voor reizigers in het verschiet voor 2020. Zo registreer je jouw persoonsgegevens, vingerafdruk en creditcard informatie en betaal je voortaan in winkels of bij het inchecken van een hotel met je vinger.