Dit Nederlandse beekvisje wordt bedreigd

Waar in het zuiden en noorden van Nederland vroeger nog alom beekjes kabbelden, waait nu het stof hoog op. Beekvissen zijn hiervan het eerste slachtoffer.

Door Renette Kwakkenbos
foto's van Johan Troost
Gepubliceerd 7 okt. 2019 14:58 CEST
De larven van de beekprik brengen hun leven grotendeels door in de bodem van een beek. ...
De larven van de beekprik brengen hun leven grotendeels door in de bodem van een beek. Na zeven jaar krijgt het dier ogen en een mondschijf, waarmee het wijfje van kiezels een nestkuil bouwt.
Foto door Johan Troost

Dit artikel verscheen in de oktober 2019 editie van National Geographic Magazine.

Door lange perioden van warmte en geringe regenval komen steeds meer beken geleidelijk droog te staan. Diverse soorten beekvissen, die alleen in deze bovenloopriviertjes leven, zien hun leefgebied daardoor slinken. 

Vooral de zilverkleurige beekprik heeft het zwaar te verduren. Die is langzaam uit stroompjes verdwenen, vooral in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Tot nu toe zijn er alleen tijdelijke oplossingen bedacht om de terugloop van de populatie te keren. Zo kan in samenspraak met de waterschappen grondwater worden opgepompt, kunnen waterbekkens worden aangelegd en kunnen extra planten voorkomen dat het water te snel doorstroomt. 

‘We vangen nu de vissen weg uit een uitdrogende beek en zetten ze daarna verderop in de beek weer uit,’ vertelt Martijn Dorenbosch van stichting RAVON, die zich richt op de instandhouding van de soortendiversiteit in Nederland. ‘Die methode is echter niet toekomstbestendig. Als beken hun natuurlijke loop terugkrijgen, met veel kronkels en bomen erlangs, zouden ze minder snel droogvallen.’

De uitstervende beekprik kan worden gezien als een kanarie in een kolenmijn: zodra de soort is verdwenen, is dat een indicatie dat andere soorten mogelijk snel zullen volgen. Toch is het volgens Dorenbosch niet te laat: ‘Voor de beekprik is het nog kwart voor twaalf. Betere oplossingen kunnen zorgen voor het behoud van deze bijzondere beekvissensoort.’ 

De zilverkleurige beekprik heeft het zwaar te verduren.
Foto door BLICKWINKEL/ALAMY STOCK PHOTO

Wat staat er allemaal op het spel wanneer dieren uitsterven? Lees alles over 'dossier uitsterving' in de oktober 2019 editie van National Geographic magazine.

Lees verder

Door lichtvervuiling hebben deze vissen moeite met voortplanten

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Godin van het plastic
Milieu
7x de Great Lakes in beeld: grote meren, grote risico's
Fotografie
Joel Sartore vereeuwigt dieren voor zijn ‘Photo Ark’
Milieu
Congolese parkwachter ontvangt prestigieuze ‘groene nobelprijs’
Milieu
Deze mysterieuze boomstronken herinneren ons aan het belang van Earth Day

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.