Skip to Content

27x Nationale monumenten in gevaar

Het op 28 december 2016 door president Obama gecreerde park in zuidelijk Utah is vernoemd naar twee rotsformaties die boven een bergkam uitsteken Het nationale monument beslaat een kleine 5500 vierkante kilometer van het spectaculaire rode rotslandschap van de staat Utah en beschermt oeroude rotswoningen en een van de grootste vindplaatsen van indiaanse voorwerpen in het Amerikaanse westen Het gebied is z afgelegen dat het een van de laatste plekken in de continentale VS was die in kaart werden gebrachtpinterest icon
Greg Winston, National Geographic Creative
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Het op 28 december 2016 door president Obama gecreerde park in zuidelijk Utah is vernoemd naar twee rotsformaties die boven een bergkam uitsteken Het nationale monument beslaat een kleine 5500 vierkante kilometer van het spectaculaire rode rotslandschap van de staat Utah en beschermt oeroude rotswoningen en een van de grootste vindplaatsen van indiaanse voorwerpen in het Amerikaanse westen Het gebied is z afgelegen dat het een van de laatste plekken in de continentale VS was die in kaart werden gebracht
Greg Winston, National Geographic Creative
Het op 28 december 2016 door president Obama gecreëerde park in zuidelijk Utah is vernoemd naar twee rotsformaties die boven een bergkam uitsteken. Het nationale monument beslaat een kleine 5500 vierkante kilometer van het spectaculaire rode rotslandschap van de staat Utah en beschermt oeroude rotswoningen en een van de grootste vindplaatsen van indiaanse voorwerpen in het Amerikaanse westen. Het gebied is zó afgelegen dat het een van de laatste plekken in de continentale VS was die in kaart werden gebracht.
2
Dit park werd op 28 december 2016 door president Obama in het zuidoosten van Nevada ingesteld Het 1200 vierkante kilometer grote park met spectaculaire rode zandsteenformaties verbindt de Lake Mead National Recreation Area en de Virgin Mountains met elkaar Hierdoor ontstaat een ononderbroken corridor voor grotere wilde dieren waaronder dikhoornschapen en poemas Het monument is ook een toevluchtsoord voor talloze kleinere zoogdieren amfibien en reptielen waaronder de bedreigde Mojavewoestijnschildpad en de luipaardkikker Lithobates onca die ooit als uitgestorven werd beschouwd
George Frey, Getty Images
Dit park werd op 28 december 2016 door president Obama in het zuidoosten van Nevada ingesteld. Het 1200 vierkante kilometer grote park, met spectaculaire rode zandsteenformaties, verbindt de Lake Mead National Recreation Area en de Virgin Mountains met elkaar. Hierdoor ontstaat een ononderbroken corridor voor grotere wilde dieren, waaronder dikhoornschapen en poema’s. Het monument is ook een toevluchtsoord voor talloze kleinere zoogdieren, amfibieën en reptielen, waaronder de bedreigde Mojave-woestijnschildpad en de luipaardkikker Lithobates onca, die ooit als uitgestorven werd beschouwd.
3
Dit zeereservaat dat op zon 240 kilometer voor de zuidelijke Atlantische kust van New England ligt werd op 15 september 2016 door president Obama Het park beslaat 12700 vierkante kilometer zeegebied grotendeels op het continentaal plat en omvat uitgedoofde onderzeese vulkanen en onderzeese kloven die dieper zijn dan de Grand Canyon De canyonwanden zijn bedekt met diepzeekoraal anemonen en sponzen Beschermd worden hier onder andere de Kemps zeeschildpad de potvis de gewone vinvis en de Noordse vinvis
Robert Nickelsberg, Getty
Dit zeereservaat, dat op zo’n 240 kilometer voor de zuidelijke Atlantische kust van New England ligt, werd op 15 september 2016 door president Obama. Het park beslaat 12.700 vierkante kilometer zeegebied, grotendeels op het continentaal plat, en omvat uitgedoofde onderzeese vulkanen en onderzeese kloven die dieper zijn dan de Grand Canyon. De canyonwanden zijn bedekt met diepzeekoraal, anemonen en sponzen. Beschermd worden hier onder andere de Kemps zeeschildpad, de potvis, de gewone vinvis en de Noordse vinvis.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Dit park  een gebied van 350 vierkante kilometer aan beken rivieren en bossen  werd op 24 augustus 2016 door president Obama in het noorden van CentraalMaine gecreerd Het omvat uitzichten over Mount Katahdin het eindpunt van de Appalachian Trail Het park ligt binnen een groter natuurgebied dat al een eeuw lang onderwerp is van een strijd om het tot een beschermd park te maken
Craig Dilger, T​he New York Times, Redux
Dit park – een gebied van 350 vierkante kilometer aan beken, rivieren en bossen – werd op 24 augustus 2016 door president Obama in het noorden van Centraal-Maine gecreëerd. Het omvat uitzichten over Mount Katahdin, het eindpunt van de Appalachian Trail. Het park ligt binnen een groter natuurgebied, dat al een eeuw lang onderwerp is van een strijd om het tot een beschermd park te maken.
5
Op 12 februari 2016 riep president Obama dit park in ZuidCaliforni uit Het beslaat 623 vierkante kilometer en strekt zich uit van het bekken van de Sonorawoestijn tot de top van de 3500 meter hoge berg San Gorgonio Het nationale monument beschermt ruim 240 vogelsoorten en 12 kwetsbare of bedreigde diersoorten Daarnaast is het een regionaal recreatiegebied voor ruim 24 miljoen mensen Ruim 400 vierkante kilometer van het park was eerder al door het Congres tot wildernis uitgeroepen
Bob Wick, Bureau of Land Management
Op 12 februari 2016 riep president Obama dit park in Zuid-Californië uit. Het beslaat 623 vierkante kilometer en strekt zich uit van het bekken van de Sonorawoestijn tot de top van de 3500 meter hoge berg San Gorgonio. Het nationale monument beschermt ruim 240 vogelsoorten en 12 kwetsbare of bedreigde diersoorten. Daarnaast is het een regionaal recreatiegebied voor ruim 24 miljoen mensen. Ruim 400 vierkante kilometer van het park was eerder al door het Congres tot wildernis uitgeroepen.
6
Dit wandelpad in ZuidCaliforni werd op 12 februari 2016 gecreerd door president Obama en loopt langs een geprojecteerd maar nooit uitgevoerd gedeelte van de Route 66 tussen Ludlow en Needles Het nationale monument omvat spectaculaire zandduinen gestolde lavastromen en woestijnbergen die door Spaanse ontdekkingsreizigers en de oude transcontinentale spoorlijn werden doorkruist Het Congres riep eerder al ruim 1400 vierkante kilometer van het park  dat in totaal bijna 6500 vierkante kilometer beslaat  tot wildernisgebied uit
Gabriel Bouys, AFP, Getty
Dit wandelpad in Zuid-Californië werd op 12 februari 2016 gecreëerd door president Obama en loopt langs een geprojecteerd maar nooit uitgevoerd gedeelte van de Route 66, tussen Ludlow en Needles. Het nationale monument omvat spectaculaire zandduinen, gestolde lavastromen en woestijnbergen die door Spaanse ontdekkingsreizigers en de oude transcontinentale spoorlijn werden doorkruist. Het Congres riep eerder al ruim 1400 vierkante kilometer van het park – dat in totaal bijna 6500 vierkante kilometer beslaat – tot wildernisgebied uit.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Dit park werd op 10 juli 2015 door president Obama in oostelijk Nevada gecreerd en beslaat een kleine drieduizend vierkante kilometer Het park strekt zich uit van de Mojavewoestijn tot de bijvoetsteppe van het Great Basin en omvat bergen en bekkens loodrechte rotswanden grotten met stalagmieten en andere formaties Het gebied beschermt ook vierduizend jaar oude rotstekeningen
U.S Department of Interior
Dit park werd op 10 juli 2015 door president Obama in oostelijk Nevada gecreëerd en beslaat een kleine drieduizend vierkante kilometer. Het park strekt zich uit van de Mojavewoestijn tot de bijvoetsteppe van het Great Basin en omvat bergen en bekkens, loodrechte rotswanden, grotten met stalagmieten en andere formaties. Het gebied beschermt ook vierduizend jaar oude rotstekeningen.
8
Op 10 juli 2015 riep president Obama dit park in NoordCaliforni uit Het beslaat ruim 1300 vierkante kilometer en strekt zich uit van oceaanstranden tot aan de ruim 2100 meter hoge bergen van de Inner Coast Range Het nationale monument verbindt drie wildernisgebieden met elkaar omvat archeologische vindplaatsen van indiaanse nederzettingen en biedt bescherming aan een van de grootste overwinterende populaties van Amerikaanse zeearenden in Californi
Allen J. Schaben, Los Angeles Times, Getty
Op 10 juli 2015 riep president Obama dit park in Noord-Californië uit. Het beslaat ruim 1300 vierkante kilometer en strekt zich uit van oceaanstranden tot aan de ruim 2100 meter hoge bergen van de Inner Coast Range. Het nationale monument verbindt drie wildernisgebieden met elkaar, omvat archeologische vindplaatsen van indiaanse nederzettingen en biedt bescherming aan een van de grootste overwinterende populaties van Amerikaanse zeearenden in Californië.
9
Dit park werd op 10 oktober 2014 door president Obama in ZuidCaliforni ingesteld De s winters besneeuwde San Gabrielbergen vormen een eiland van groen voor de vijftien miljoen mensen die er op minder dan anderhalf uur rijden vandaan wonen Het gebied van 1400 vierkante kilometer vormt 70 procent van het totale recreatiegebied van de inwoners van Los Angeles en levert 30 procent van hun drinkwater
Ted Soqui, Corbis via Getty Images
Dit park werd op 10 oktober 2014 door president Obama in Zuid-Californië ingesteld. De ’s winters besneeuwde San Gabriel-bergen vormen een ‘eiland van groen’ voor de vijftien miljoen mensen die er op minder dan anderhalf uur rijden vandaan wonen. Het gebied van 1400 vierkante kilometer vormt 70 procent van het totale recreatiegebied van de inwoners van Los Angeles en levert 30 procent van hun drinkwater.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Op 21 mei 2014 creerde president Obama dit park in zuidelijk New Mexico Het beslaat ruim tweeduizend vierkante kilometer aan grillige kloven en grasland van de Chihuahuawoestijn Het nationale monument beschermt een gebied met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Folsom en Clovisculturen de eerste mensen in New Mexico en omvat ook zes wildernisonderzoeksgebieden die al sinds 1980 worden beschermd
Michael Melford, National Geographic Creative
Op 21 mei 2014 creëerde president Obama dit park in zuidelijk New Mexico. Het beslaat ruim tweeduizend vierkante kilometer aan grillige kloven en grasland van de Chihuahuawoestijn. Het nationale monument beschermt een gebied met een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Folsom- en Clovis-culturen, de eerste mensen in New Mexico, en omvat ook zes wildernis-onderzoeksgebieden die al sinds 1980 worden beschermd.
11
Dit park werd op 25 maart 2013 door president Obama in noordelijk New Mexico ingesteld Het nationale monument beslaat 980 vierkante kilometer en omvat ruim 3000 meter hoge vulkanische bergen grasland en diepe rivierkloven naast rijke archeologische collecties van indiaanse voorwerpen het Taosplateau en een centrum voor geologisch en vulkanologisch onderzoek Het gebied maakt ook deel uit van een belangrijke trekroute voor Canadese ganzen kolibries Canadese kraanvogels reigers en kluten
Michael Melford, National Geographic Creative
Dit park werd op 25 maart 2013 door president Obama in noordelijk New Mexico ingesteld. Het nationale monument beslaat 980 vierkante kilometer en omvat ruim 3000 meter hoge vulkanische bergen, grasland en diepe rivierkloven, naast rijke archeologische collecties van indiaanse voorwerpen, het Taosplateau en een centrum voor geologisch en vulkanologisch onderzoek. Het gebied maakt ook deel uit van een belangrijke trekroute voor Canadese ganzen, kolibries, Canadese kraanvogels, reigers en kluten.
12
Op 6 januari 2009 riep president Bush dit park in de westelijke Stille Oceaan uit Het beslaat 385 vierkante kilometer zeegebied in en rond de Noordelijke Marianen een keten van veertien vulkanische eilanden Het park omvat ook de bijna elf kilometer diepe Marianentrog en de grootste moddervulkaan op aarde de Sulfur Cauldron Zwavelketel  een fenomeen dat z zeldzaam is dat de enige andere bekende poel van gesmolten zwavel zich op een van de manen van Jupiter bevindt In de wateren van dit nationale monument met een hoge biodiversiteit gedijen ook unieke koralen en een grote haaienpopulatie
Mark Thiessen, National Geographic Creative
Op 6 januari 2009 riep president Bush dit park in de westelijke Stille Oceaan uit. Het beslaat 385 vierkante kilometer zeegebied in en rond de Noordelijke Marianen, een keten van veertien vulkanische eilanden. Het park omvat ook de bijna elf kilometer diepe Marianentrog en de grootste moddervulkaan op aarde, de Sulfur Cauldron (’Zwavelketel’) – een fenomeen dat zó zeldzaam is dat de enige andere bekende poel van gesmolten zwavel zich op een van de manen van Jupiter bevindt. In de wateren van dit nationale monument met een hoge biodiversiteit gedijen ook unieke koralen en een grote haaienpopulatie.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Dit park werd op 6 januari 2009 door president Bush in de zuidelijke Stille Oceaan ingesteld Het beslaat ruim 34000 vierkante kilometer en omvat het Rose Atoll een Samoaans eilandje en tevens de uiterste zuidpunt van de VS Binnen de grenzen van het nationale monument ligt het Ross Atoll Wildlife Refuge dat in 1973 werd ingesteld en bescherming biedt aan de rozekleurige koralen waarnaar het atol is vernoemd De omringende wateren bieden ook bescherming aan een grote diversiteit aan bedreigde zeedieren en vogels waaronder de grootste populatie van broedende zeeschildpadden in Amerikaans Samoa doopvontschelpen papegaaivissen haaien walvissen en zeventien soorten vogels
Usfws, Alamy
Dit park werd op 6 januari 2009 door president Bush in de zuidelijke Stille Oceaan ingesteld. Het beslaat ruim 34.000 vierkante kilometer en omvat het Rose Atoll, een Samoaans eilandje en tevens de uiterste zuidpunt van de VS. Binnen de grenzen van het nationale monument ligt het Ross Atoll Wildlife Refuge, dat in 1973 werd ingesteld en bescherming biedt aan de rozekleurige koralen waarnaar het atol is vernoemd. De omringende wateren bieden ook bescherming aan een grote diversiteit aan bedreigde zeedieren en -vogels, waaronder de grootste populatie van broedende zeeschildpadden in Amerikaans Samoa, doopvontschelpen, papegaaivissen, haaien, walvissen en zeventien soorten vogels.
14
Steenkoraal bedekt de bodem van de ondiepe zee op het Kingman Reef
Brian Skerry, National Geographic Creative
Steenkoraal bedekt de bodem van de ondiepe zee op het Kingman Reef.
15
Op 15 juni 2006 creerde president Bush in de Stille Oceaan ten noordwesten van Hawa dit zeereservaat dat op 26 augustus 2016 door president Obama werd uitgebreid tot anderhalf miljoen vierkante kilometer Het is het grootste beschermde gebied ter wereld Een vierde van de zevenduizend soorten zeedieren en vogels die binnen de grenzen van dit reservaat leven komen nergens anders op aarde voor waaronder de Hawaaanse monniksrob ook leven er blauwe vinvissen en Stellers albatrossen
Saul Loeb, AFP, Getty
Op 15 juni 2006 creëerde president Bush in de Stille Oceaan ten noordwesten van Hawaï dit zeereservaat, dat op 26 augustus 2016 door president Obama werd uitgebreid tot anderhalf miljoen vierkante kilometer. Het is het grootste beschermde gebied ter wereld. Een vierde van de zevenduizend soorten zeedieren en -vogels die binnen de grenzen van dit reservaat leven, komen nergens anders op aarde voor, waaronder de Hawaïaanse monniksrob; ook leven er blauwe vinvissen en Stellers albatrossen.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
Dit park werd op 17 januari 2001 door president Clinton in noordelijk Montana gecreerd strekt zich uit over 1550 vierkante kilometer langs een gedeelte van de bovenloop van de Missouri en omvat een segment van de Lewis and Clark National Historic Trail dat zo afgelegen en bijna zo onderontwikkeld is als het in 1805 was Het park biedt bescherming aan wapitis dikhoornschapen gaffelbokken haviken prairievalken en steenarenden Dit nationale monument omvat ook zes wildernisonderzoeksgebieden een deel van de Nez Perce National Historic Trail het Ft Benton National Historic Landmark en het speciale natuurgebied van Cow Creek Island
Danita Delimont, Alamy
Dit park werd op 17 januari 2001 door president Clinton in noordelijk Montana gecreëerd, strekt zich uit over 1550 vierkante kilometer langs een gedeelte van de bovenloop van de Missouri en omvat een segment van de Lewis and Clark National Historic Trail, dat ‘zo afgelegen en bijna zo onderontwikkeld is als het in 1805 was. Het park biedt bescherming aan wapiti’s, dikhoornschapen, gaffelbokken, haviken, prairievalken en steenarenden. Dit nationale monument omvat ook zes wildernis-onderzoeksgebieden, een deel van de Nez Perce National Historic Trail, het Ft. Benton National Historic Landmark en het speciale natuurgebied van Cow Creek Island.
17
Op 17 januari 2001 werd dit park in zuidelijk Arizona ingesteld door president Clinton Het beslaat 1970 vierkante kilometer aan woestijngebied met de hoogste biodiversiteit in NoordAmerika Het park omvat drie bergketens  de Maricopa Mountains de Sand Tank Mountains en de Table Top Mountains  en daarnaast de Booth and White Hills en bossen van de herkenbare reuzencactus saguaro
David McNew, Getty
Op 17 januari 2001 werd dit park in zuidelijk Arizona ingesteld door president Clinton. Het beslaat 1970 vierkante kilometer aan woestijngebied met de hoogste biodiversiteit in Noord-Amerika. Het park omvat drie bergketens – de Maricopa Mountains, de Sand Tank Mountains en de Table Top Mountains – en daarnaast de Booth and White Hills en bossen van de herkenbare reuzencactus saguaro.
18
Op 17 januari 2001 creerde president Clinton dit park in ZuidCaliforni zon 280 kilometer ten noordoosten van Los Angeles Met 825 vierkante kilometer is het een van de laatste overgebleven stukken van de ooit zo weidse grasvlakte die voordat de eerste kolonisten hier twee eeuwen geleden arriveerden de Central Valley bedekte Het park staat bekend om zijn wilde lentebloemen en om het Soda Lake een drooggevallen meer en een van de grootste natuurlijke alkalische wetlands in ZuidCaliforni
Nick Wheeler, Alamy
Op 17 januari 2001 creëerde president Clinton dit park in Zuid-Californië, zo’n 280 kilometer ten noordoosten van Los Angeles. Met 825 vierkante kilometer is het een van de laatste overgebleven stukken van de ooit zo weidse grasvlakte die, voordat de eerste kolonisten hier twee eeuwen geleden arriveerden, de Central Valley bedekte. Het park staat bekend om zijn wilde lentebloemen en om het Soda Lake, een drooggevallen meer en een van de grootste natuurlijke alkalische wetlands in Zuid-Californië.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
Dit park werd op 9 november 2000 door president Clinton ten noordoosten van de Grand Canyon in Arizona ingesteld Het destijds als geologische schat omschreven gebied beslaat 1186 vierkante kilometer en omvat spectaculaire wandelpaden en uitzichten op hoogten van tussen de bijna 1000 en ruim 2000 meter Het kerngebied van het park is het Paria Plateau een groots terras dat in het midden van veelkleurige en trapvormige lagen gesteente ligt Dit nationale monument is ook een toevluchtsoord voor de bedreigde Californische condors die in een fokprogramma in gevangenschap worden uitgebroed en daarna rond de Vermilion Cliffs worden uitgezet
Frans Lanting, National Geographic Creative
Dit park werd op 9 november 2000 door president Clinton ten noordoosten van de Grand Canyon in Arizona ingesteld. Het destijds als ‘geologische schat’ omschreven gebied beslaat 1186 vierkante kilometer en omvat spectaculaire wandelpaden en uitzichten op hoogten van tussen de bijna 1000 en ruim 2000 meter. Het kerngebied van het park is het Paria Plateau, een ‘groots terras’ dat in het midden van veelkleurige en trapvormige lagen gesteente ligt. Dit nationale monument is ook een toevluchtsoord voor de bedreigde Californische condors die in een fokprogramma in gevangenschap worden uitgebroed en daarna rond de Vermilion Cliffs worden uitgezet.
20
Dit op 2 mei 1924 door president Coolidge in CentraalIdaho gecreerde park besloeg 218 vierkante kilometer In 1962 werd het park enigszins vergroot door president Kennedy maar op 9 november 2000 breidde president Clinton het indrukwekkende maanlandschap met zijn 60 lavabedden en 25 sintelkegels uit tot bijna 3000 vierkante kilometer De opvallendste rotsformatie is een honderd kilometer lange scheur die de Grote Slenk wordt genoemd In 1970 reserveerde het Amerikaanse Congres 175 vierkante kilometer als nationaal wildernisgebied waarna de uitbreiding onder Clinton in 2002 werd gedegradeerd tot een nationaal reservaat na protesten van veeboeren Afgelopen maart nam de senaat van Idaho een resolutie aan waarin steun werd uitgesproken voor het plan van het Congres om de oorspronkelijke 218 vierkante kilometer tot nationaal park uit te roepen Idaho is de enige westelijke staat zonder nationaal park
Michael Melford, National Geographic Creative
Dit op 2 mei 1924 door president Coolidge in Centraal-Idaho gecreëerde park besloeg 218 vierkante kilometer. In 1962 werd het park enigszins vergroot door president Kennedy, maar op 9 november 2000 breidde president Clinton het indrukwekkende ‘maanlandschap’ met zijn 60 lavabedden en 25 sintelkegels uit tot bijna 3000 vierkante kilometer. De opvallendste rotsformatie is een honderd kilometer lange scheur die de ‘Grote Slenk’ wordt genoemd. In 1970 reserveerde het Amerikaanse Congres 175 vierkante kilometer als nationaal wildernisgebied, waarna de uitbreiding onder Clinton in 2002 werd ‘gedegradeerd’ tot een nationaal reservaat, na protesten van veeboeren. Afgelopen maart nam de senaat van Idaho een resolutie aan waarin steun werd uitgesproken voor het plan van het Congres om de oorspronkelijke 218 vierkante kilometer tot nationaal park uit te roepen. Idaho is de enige westelijke staat zonder nationaal park.
Watch Next
 
preview for Natuur

Natuur en leefomgeving

een inktvis gooit met schelpen

Deze inktvis gooit schelpen naar andere dieren

geiten in de keniaanse woestijn op zoek naar water

World Water Map: inzicht in waterverbruik

kustwacht caribisch gebied

Sneak peek: Kustwacht Caribisch Gebied

seizoen 2 kustwacht caribisch gebied

Alles over seizoen 2 Kustwacht Caribisch Gebied

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder