Skip to Content

Een onzekere toekomst aan de oevers van het verdwijnende Afrikaanse meer

Een luchtfoto van de eilanden in het Tsjaadmeer genomen boven Baga Sola Tsjaadpinterest icon
Jane Hahn
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Fadi Madou gaat aan de oever van het Tsjaadmeer vis kopen om schoon te maken en op de lokale markt van Baga Sola in Tsjaad te verkopen Madou is afkomstig van het eiland Marakou en arriveerde 18 maanden geleden in Tagal Ze sloeg met haar familie op de vlucht nadat Boko Haram een naburig eiland had aangevallen
Jane Hahn
Fadi Madou gaat aan de oever van het Tsjaadmeer vis kopen om schoon te maken en op de lokale markt van Baga Sola in Tsjaad te verkopen. Madou is afkomstig van het eiland Marakou en arriveerde 18 maanden geleden in Tagal. Ze sloeg met haar familie op de vlucht nadat Boko Haram een naburig eiland had aangevallen.
2
Vrouwen wachten tot de vissers aankomen met hun vangst zodat ze deze kunnen schoonmaken en kunnen verkopen op de markten aan de oever van het Tsjaadmeer in het dorp Tagal in Baga Sola Tsjaad
Jane Hahn
Vrouwen wachten tot de vissers aankomen met hun vangst, zodat ze deze kunnen schoonmaken en kunnen verkopen op de markten aan de oever van het Tsjaadmeer in het dorp Tagal in Baga Sola, Tsjaad.
3
Jongens vissen aan de oever van het Tsjaadmeer in Wollirom Tsjaad
Jane Hahn
Jongens vissen aan de oever van het Tsjaadmeer in Wollirom, Tsjaad.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Mohammed Mboudou wint al sinds zijn twintigste natron een natriumhoudend mineraal dat gevonden wordt aan de randen van het bekken
Jane Hahn
Mohammed Mboudou wint al sinds zijn twintigste natron, een natriumhoudend mineraal dat gevonden wordt aan de randen van het bekken.
5
De veertigjarige visser Abakar Umaru midden bereidt vis op zijn boot aan de oever van het Tsjaadmeer in het dorp Tagal in Baga Sola Tsjaad Umaru komt oorspronkelijk uit Doron Baga in Nigeria In januari 2015 vluchtte hij over het meer naar Baga Sola nadat Boko Haram zijn dorp had aangevallen
Jane Hahn
De veertigjarige visser Abakar Umaru (midden) bereidt vis op zijn boot aan de oever van het Tsjaadmeer in het dorp Tagal in Baga Sola, Tsjaad. Umaru komt oorspronkelijk uit Doron Baga in Nigeria. In januari 2015 vluchtte hij over het meer naar Baga Sola nadat Boko Haram zijn dorp had aangevallen.
6
Amadou Allay 22 loopt in het dorp Broumbya nabij Baga Sola Tsjaad door een gebied van het bekken dat ruim dertig jaar geleden nog onder water stond maar nu bestaat uit zand De dorpsbewoners kunnen zich nog herinneren dat ze een dijk hebben gebouwd om het water van landbouwgrond te scheiden Met het verstrijken van de jaren droogden de landbouwgrond en het meer op en nu bestaat het hele gebied uit zand
Jane Hahn
Amadou Allay (22) loopt in het dorp Broumbya nabij Baga Sola, Tsjaad, door een gebied van het bekken dat ruim dertig jaar geleden nog onder water stond, maar nu bestaat uit zand. De dorpsbewoners kunnen zich nog herinneren dat ze een dijk hebben gebouwd om het water van landbouwgrond te scheiden. Met het verstrijken van de jaren droogden de landbouwgrond en het meer op en nu bestaat het hele gebied uit zand.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Fati Moussa 27 staat voor haar tent in het vluchtelingenkamp van Dar es Salaam in Baga Sola Tsjaad Moussa komt oorspronkelijk uit Baga in Nigeria In januari 2015 vluchtte ze over het meer naar Baga Sola nadat ze een van de ergste slachtpartijen van Boko Haram had overleefd Omdat ze geen landbouwproducten kunnen verbouwen leven zij en haar gezin van de naastenliefde van andere vluchtelingen en de beperkte hulp van ondergefinancierde hulporganisaties
Jane Hahn
Fati Moussa (27) staat voor haar tent in het vluchtelingenkamp van Dar es Salaam in Baga Sola, Tsjaad. Moussa komt oorspronkelijk uit Baga in Nigeria. In januari 2015 vluchtte ze over het meer naar Baga Sola nadat ze een van de ergste slachtpartijen van Boko Haram had overleefd. Omdat ze geen landbouwproducten kunnen verbouwen, leven zij en haar gezin van de naastenliefde van andere vluchtelingen en de beperkte hulp van ondergefinancierde hulporganisaties.
8
Mannen zoeken de schaduw van een boom op bij de oever van het Tsjaadmeer in het dorp Tagal in Baga Sola Tsjaad
Jane Hahn
Mannen zoeken de schaduw van een boom op bij de oever van het Tsjaadmeer in het dorp Tagal in Baga Sola, Tsjaad.
9
De boer Ali Koura 75 geeft gewassen water op zijn boerderij op het eiland Kourkei tegenover het dorp Tagal in Baga Sola Tsjaad Veel andere boeren hebben hun land op het eiland verlaten uit angst voor een aanval van Boko Haram maar Koura weigert weg te gaan Hij is ervan overtuigd dat Allah hem zal beschermen
Jane Hahn
De boer Ali Koura (75) geeft gewassen water op zijn boerderij op het eiland Kourkei tegenover het dorp Tagal in Baga Sola, Tsjaad. Veel andere boeren hebben hun land op het eiland verlaten uit angst voor een aanval van Boko Haram, maar Koura weigert weg te gaan. Hij is ervan overtuigd dat Allah hem zal beschermen.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Een jongen loopt door het vluchtelingenkamp van Dar es Salaam in Baga Sola Tsjaad
Jane Hahn
Een jongen loopt door het vluchtelingenkamp van Dar es Salaam in Baga Sola, Tsjaad.
11
Babay Moussa 23 wuift Abakar 2 koele lucht toe in een kliniek van het International Rescue Committee in Liwa Tsjaad Het kind lijdt aan een longziekte die is verergerd door ondervoeding Veel binnenlandse ontheemden zijn naar de dorpen rond Liwa gevlucht Hun families komen oorspronkelijk uit dit gebied dat zich ooit op het meer bevond en hebben de wijkende oevers decennialang gevolgd Naarmate de Boko Haramcrisis zich over de grens verplaatste keerden velen die aan het meer woonden terug naar deze veilige geboorteplaatsen
Jane Hahn
Babay Moussa (23) wuift Abakar (2) koele lucht toe in een kliniek van het International Rescue Committee in Liwa, Tsjaad. Het kind lijdt aan een longziekte die is verergerd door ondervoeding. Veel binnenlandse ontheemden zijn naar de dorpen rond Liwa gevlucht. Hun families komen oorspronkelijk uit dit gebied, dat zich ooit op het meer bevond, en hebben de wijkende oevers decennialang gevolgd. Naarmate de Boko Haram-crisis zich over de grens verplaatste, keerden velen die aan het meer woonden terug naar deze veilige geboorteplaatsen.
12
Mohammed Mboudou graaft naar natron in Mayala Tsjaad Naarmate het waterpeil van het meer daalt komen steeds meer velden met natron bloot te liggen Het natron wordt gewonnen en verkocht op markten rond het meer Nigeria is de grootste afzetmarkt Sinds eind 2014 is de route naar Nigeria vanwege de onveilige situatie komen te vervallen Dit is van grote invloed op de lokale markt en op het inkomen van de winners en hun vermogen om voor hun gezinnen te zorgen
Jane Hahn
Mohammed Mboudou graaft naar natron in Mayala, Tsjaad. Naarmate het waterpeil van het meer daalt, komen steeds meer velden met natron bloot te liggen. Het natron wordt gewonnen en verkocht op markten rond het meer. Nigeria is de grootste afzetmarkt. Sinds eind 2014 is de route naar Nigeria vanwege de onveilige situatie komen te vervallen. Dit is van grote invloed op de lokale markt en op het inkomen van de winners en hun vermogen om voor hun gezinnen te zorgen.
Watch Next
 
preview for Natuur

Natuur en leefomgeving

geiten in de keniaanse woestijn op zoek naar water

World Water Map: inzicht in waterverbruik

kustwacht caribisch gebied

Sneak peek: Kustwacht Caribisch Gebied

seizoen 2 kustwacht caribisch gebied

Alles over seizoen 2 Kustwacht Caribisch Gebied

De spleten die in september 2021 ontstonden in de vulkaanketen Cumbre Vieja op La Palma waren de opmaat tot de verwoestendste vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden in vijfhonderd jaar Fonteinen van lava spoten zon zeshonderd meter de lucht in en het gesmolten puin landde tot honderden meters van de nieuw gevormde krater

Onder vuur

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder