José en Katia

Het Amerikaanse National Hurricane Center waarschuwt de inwoners van Sint-Maarten en omliggende eilanden voor de komst van orkaan José. Hij is geclassificeerd als orkaan van categorie 3 en bereikt snelheden van zo’n 180 tot 200 kilometer per uur. Naar verwachting zal José in de voetsporen van orkaan Irma treden.

Qua snelheid kan hij niet tippen aan orkaan Irma, die soms bijna 300 kilometer per uur heeft bereikt en tot de hoogste categorie (5) behoort. Dat betekent echter niet dat de inwoners van Sint-Maarten weinig te vrezen hebben. In een persconferentie meldt minister Plasterk dat een tweede storm juist veel schade kan toebrengen, omdat mensen weer naar buiten gaan en dingen zoals gebouwen niet meer goed vastzitten.

Volgens de minister bereikt José Sint-Maarten hoogstwaarschijnlijk zaterdag. Maar Weeronline gaat er vanuit dat de bewoners van Sint-Maarten nog tot maandag hebben om zich te wapenen voor een tweede storm. "Het is hoe dan ook een race tegen de klok," zegt woordvoerder Merlijn Stoffels van het Rode Kruis tegen de Volkskrant. "Er moet nog ontzettend veel gebeuren om de gebouwen tegen José te beschermen."

Aan de andere kant van de Golf van Mexico bevindt zich orkaan Katia. De windstoten van Katia bereiken een snelheid van 120 kilometer per uur, daarmee valt de orkaan in categorie 1. Dit is dus een kleinere tropische cycloon, die naar verwachting vrijdagavond of zaterdagochtend land bereikt in het oosten van Mexico.

Irma

Orkaan Irma laat de Kleine Antillen achter zich en raast met een snelheid van 250 kilometer per uur verder richting Cuba, de Dominicaanse Republiek en Florida. Als Irma aan land komt in Florida –waarschijnlijk zaterdagnacht – is de storm naar verwachting afgeschaald naar categorie 4. Mensen die het orkaangebied nog snel willen ontvluchten, betalen zomaar duizenden dollars voor hun vliegtickets.

Premier Rutte noemde orkaan Irma in een persconferentie een orkaan van ‘epische omvang’. Volgens reisorganisatie TUI bevinden zo’n 2.400 Nederlanders zich in het orkaangebied. Op Sint-Maarten bevinden zich vier landgenoten, die allen in veiligheid gebracht zijn.

St Maarten op 6 september
St. Maarten op 6 september
Gerben van Es, Ap

Geleden schade

Intussen heeft het Rode Kruis een gironummer (5125) geopend, waarop geld gestort kan worden. Door de omvang van de schade komt hulpverlening traag op gang. Hulporganisaties proberen Sint-Maarten te bereiken via de lucht, maar vliegvelden zijn zwaar beschadigd. De landingsbaan van het vliegveld op het Nederlandse deel van het eiland is wel intact. Ook meldt het Rode Kruis dat een grote communicatiemast aan de haven van Sint-Maarten is omgevallen, dat contact bemoeilijkt.

Door het gebrek aan communicatie is het moeilijk een beeld te krijgen van de geleden schade. Wel weet men dat op de twee Franse eilanden en Barbados minstens vier doden zijn gevallen. Maar op het eiland Sint-Maarten is de geleden schade het ergst. "95 procent van Sint-Maarten is verwoest," zei Daniel Gibbs, de president van de territoriale raad van het Franse deel van Sint-Maarten, in een telefoongesprek tegen Radio Caraïbes International. "Ik ben geschokt." Op zijn eiland kwamen minstens zes mensen om.