De campagne van Paul McCartney om mensen minder vlees te laten eten, is voor hem een zeer persoonlijk streven. Ex-Beatle McCartney is wereldwijd een muzieklegende, maar veel minder bekend om de goede doelen die hij steunt. Hij is zelf vegetariër en sprak over zijn persoonlijke keuzes en passies met Susan Goldberg, hoofdredacteur van National Geographic Magazine.

“Ik steun veel goede doelen, maar dit streven is heel persoonlijk omdat ikzelf zo leef,” zei McCartney. “Met deze campagne kan ik tegen de mensen zeggen: ‘Probeer het ook eens’ en ze laten zien dat het eigenlijk heel leuk kan zijn als je beter kijkt naar wat je doet, wat je eet, hoe je leeft en als bij jezelf denkt: ‘Wil ik hier de rest van m’n leven mee doorgaan of zou het interessant zijn iets te veranderen?’”

In het interview met Goldberg spreekt McCartney over de komende première van One Day a Week, de documentaire die hij samen met zijn dochters Mary en Stella McCartney heeft gemaakt en waaraan Oscar-winnares Emma Stone en Emmy-winnaar (en Oscar-genomineerde) Woody Harrelson meewerkten als vertellers. In de documentaire wordt de negatieve uitwerking van de veehouderij op de klimaatverandering met talloze feiten belicht.

“Met mijn film One Day a Week wil ik mensen bewust maken van dit belangrijke onderwerp en ze laten zien dat als we voor dit ene doel de handen ineenslaan, we het milieu kunnen verbeteren, de negatieve effecten van de klimaatverandering kunnen verminderen en zelfs de gezondheid van mensen kunnen verbeteren,” zei McCartney.

De documentaire dient als ondersteuning van McCartney’s non-profitcampagne ‘Meat Free Monday’, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de manier waarop het eten van vlees het milieu schaadt. McCartney hoopt dat de campagne mensen zal aanmoedigen om het tempo van de klimaatverandering af te remmen door minder vlees te eten.

“Meat Free Monday moet mensen aansporen om tenminste één dag in de week geen vlees te eten. Als genoeg mensen dat doen en het idee slaat aan, dan hopen we dat het echt iets verandert,” zei hij.

De productie en consumptie van vlees brengt enorme hoeveelheden broeikasgassen voort, die de planeet beschadigen en klimaatverandering veroorzaken. Door minder vlees te eten, kunnen mensen hun ecologische voetafdruk verkleinen en waterverbruik verminderen.

De National Geographicfoto die Paul McCartney inspireerde tot het schrijven van Lady Madonna Haar manier van leven en die van andere leden van de MalayoPolynesische stammen wordt bedreigd Ze gingen eeuwen geleden in de heuvels van Vietnam wonen maar worden daaruit verjaagd door de guerilla van Viet Cong die in de heuvels vechten
De National Geographic-foto die Paul McCartney inspireerde tot het schrijven van ’Lady Madonna’. Haar manier van leven, en die van andere leden van de Malayo-Polynesische stammen, wordt bedreigd. Ze gingen eeuwen geleden in de heuvels van Vietnam wonen, maar worden daaruit verjaagd door de guerilla van Viet Cong die in de heuvels vechten.
Howard Sochurek, National Geographic

In het interview vertelt McCartney ook over zijn inspiratie voor het lied ‘Lady Madonna’ van de Beatles – een foto uit National Geographic magazine van een Malayo-Polynesische vrouw met drie kleine kinderen om haar heen. De foto, gemaakt door fotograaf Howard Socurek, werd in januari 1965 gepubliceerd in een artikel met als titel ‘Amerikaanse luchtmacht in actie in Vietnam’.

“In de jaren zestig zag ik in een National Geographic magazine een foto van een vrouw, ze zag er trots uit en had een baby vast,” zei McCartney. “Dat zag ik als een Madonna-ding, moeder en kind… weetje , soms zie je foto’s van moeders en ga je verder. Deze vrouw is een goede moeder. Ik zag de band tussen de moeder en kinderen op deze foto en dat bleef me bij. Dus toen schreef ik het lied ‘Lady Madonna’, door die foto.

De documentaire wordt vrijdag 3 november uitgebracht.