Delen van Oost-Europa zijn gehuld in een roségouden gloed, waardoor winterse toppen in Rusland, Bulgarije, Oekraïne, Roemenië en Moldavië strandachtig of zelfs buitenaards aandoen.

“We zijn vandaag op Mars aan het skiën,” meldde iemand op sociale media over het skiën op de pistes in Sotsji.

Maar wat is de oorzaak van dit mandarijn-kleurige verschijnsel? Is het eerder voorgekomen, en gaat het vaker gebeuren? Het antwoord op deze en andere vragen vind je hieronder.

Roze-kleurige skibril

Sinds afgelopen vrijdag kreeg de sneeuw in de regio een sepia-tint door zand dat door stormen werd meegenomen uit de Sahara. Tegen de klok in draaiende luchtstromen van het lagedrukgebied boven Europa zorgden dat de zuidelijke tot zuidwestelijke winden uit de woestijn hoger in de atmosfeer terechtkwamen. Daar vermengde het Afrikaanse zand en stof zich met sneeuw en regen, waarna het vanuit de Europese lucht neerviel op sneeuwhellingen.

“Het zand wordt meegenomen naar de bovenste lagen van de atmosfeer, waardoor het elders neerkomt,” legt meteoroloog Steven Keates van het Britse weerinstituut Met Office uit in de krant The Independent. “Als het regent of sneeuwt, wordt alles wat daarboven zit mee naar beneden genomen als er zand in de atmosfeer zit.”

De Britse krant The Guardian meldt dat er ook pollen in het mengsel zaten.

In de omgeving

Donderdag, voordat de meldingen over de oranje sneeuw binnenkwamen, werd het zand uit de Sahara over de Middellandse Zee geblazen, waardoor er over het Griekse eiland Kreta een stoffige, roestkleurige mist hing die het zicht belemmerde en die zich uitstrekte tot aan Turkije. Volgens het Observatorium van Athene, dat in de afgelopen tien jaar een hoge concentratie aan stof en zand uit Afrika mat, is dit een van de grootste verplaatsingen van woestijnzand uit de Sahara richting Griekenland.

Uit Oost-Europa kwamen meldingen van hogere concentraties zand dan gewoonlijk binnen, naast klachten van mensen die zand in hun mond kregen.

Volgens de BBC vindt dit zanderige verschijnsel ongeveer eens in de vijf jaar plaats. In oktober bracht de storm Ophelia zand uit de Sahara mee naar Groot-Brittannië, waardoor de lucht rood kleurde, en wakkerde de harde wind bosbranden aan in Portugal en Spanje. In 2007 viel er oranje sneeuw in delen van Siberië. De stinkende, vetachtige substantie bevatte een hoog gehalte aan ijzer, zuren en nitraten, waarschijnlijk als gevolg van chemische vervuiling in het naburige Kazachstan.