Kleurige verlichting contrasteert met de donkere ramen van een appartementengebouw aan de Baai van Tokioin Japan Tokio de grootste stad van Japan heeft ruim negen miljoen inwoners en een groot deel van hen kiest ervoor om in een appartement te wonen

Het ontwerp van gebouwen kan iets zeggen over een plek, kan verhalen vertellen over het verleden en kan een inkijkje bieden in de levens van de inwoners van een stad. En hoewel beroemde bouwwerken zoals de art-decowolkenkrabbers in Manhattan of de eclectische constructies van Antoni Gaudí in Barcelona ontegenzeggelijk indruk maken, zijn het vaak de kleinere, gewonere gebouwen die iets vertellen over het dagelijkse leven. Voor de oplettende kijker kan de symmetrie van de ruiten van een flatgebouw net zo veelzeggend zijn als de spectaculaire schilderingen op het plafond van een moskee - terwijl ze allebei hun eigen verhaal vertellen.

Wie als reiziger stilstaat bij de eenvoud of juist de complexiteit van architectuur, krijgt een compleet nieuw beeld van de esthetiek en cultuur van bepaalde een plek. En soms kan alles veranderen door timing - door onverwachte patronen, schaduwen en kleuren kan een heel gewoon gebouw ineens een kunstwerk worden.

Van appartementengebouwen tot fraaie, oude monumenten: dit zijn 20 van onze meest favoriete foto's van architectuur uit de hele wereld.

Houd je van reizen? Word lid van de Your Shot community en deel een foto van een plek die voor jou veel betekent.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com