25 april 2016

Op 26 april 1986 explodeerde reactor nummer 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl, waarbij twee arbeiders direct omkwamen en iedereen in de wijde omgeving ernstig gevaar liep. De stad Pripjat in Oekraïne werd pas enkele dagen later geëvacueerd – en zelfs toen beseften de inwoners nog niet dat ze nooit meer naar deze plek zouden terugkeren.

Fotojournalist Jon Brack reisde naar Pripjat om vast te leggen hoe het gebied er dertig jaar na dato bijligt. Met een statief, een camera en een robotarm wist Brack deze acht panorama’s van 360 graden te maken, die je tot in het hart van de verlaten stad meevoeren. Op de site kun je de foto’s aanklikken en er overheen slepen om door de stad te lopen. Op je mobiele telefoon kun je de foto’s verkennen door ze omhoog en omlaag te laten kantelen en van perspectief te laten veranderen.

Hoewel de stad nog altijd zwaar verontreinigd is – Brack moest oppassen bij alles wat hij aanraakte en hij droeg een stralingsmeter – is de plek niet helemaal levenloos. Nog steeds zijn arbeiders bezig met het ontmantelen van de reactors in de kerncentrale. Het gebied is ook een internationale toeristenattractie geworden, en een toevluchtsoord voor wilde dieren.

“Ik had niet gedacht dat de plek zo was overgenomen door de natuur”, zegt Brack. Tijdens de autorit naar Pripjat keek hij angstvallig uit naar het moment waarop hij de overwoekerde stad voor het eerst zou zien liggen. Na enige tijd vroeg hij zijn gids wanneer ze er zouden arriveren, waarna de gids hem liet weten dat ze er al waren.

“Ik had volledig onderschat hoezeer de natuur zich in de afgelopen 30 jaar had hersteld”, zegt hij.