De adembenemende foto’s van Noorse bergen en fjorden die op sociale media circuleren doen steeds meer mensen richting het land trekken. Voor natuurliefhebbers is het de perfecte bestemming om te ontsnappen aan het stedelijke leven en frisse lucht op te snuiven. Dan hebben we het nog niet over het noorderlicht gehad: voor elk jaloersmakend kiekje dat op Instagram geplaatst wordt boeken weer tien anderen een ticket.

Zo klommen in 2009 zo’n 60.000 mensen naar de befaamde uitstekende rots, Preikestolen, die garant staat voor heroïsche beelden. In 2015 was dat aantal toegenomen tot 300.000. In dezelfde periode nam het aantal toeristen die de populaire trektocht bij Trolltunga deden toe van 1.000 naar 100.000 bezoekers. En opeens was de Noorse natuur niet meer zo ongerept…

Lasse Heimdal, van de organisatie Friluftsliv, die outdooractiviteiten voor toeristen organiseert, was de eerste die aan de alarmbel trok. ‘Niet alleen voor de natuur kan dit enorme aantal toeristen schadelijk zijn,’ zegt Heimdal, ‘maar ook voor de bezoekers zelf.’ Velen van hen onderschatten de moeilijkheid van hikes en klims: voor dit soort toeristen is de reddingorganisatie Norwegian People’s Aid dit jaar al 34 keer in actie gekomen.

Daarom vraagt ook het verkeersbureau van Noorwegen om wetten die toeristen verbieden in grote groepen, of onder slechte weersomstandigheden, te gaan hiken. Zo moeten zowel de natuur als de avonturiers meer ademruimte en overlevingskansen krijgen.

Lees ook: ‘Toeristen brengen Venetië in gevaar’.