Diep in de jungle van het Peruaanse Amazonegebied ligt een stomend wonder met een lengte van negen kilometer en een breedte van 25 meter: The Boiling River. Hoewel de lokale bevolking al een lange tijd afweet van zijn bestaan, maakte de rest van de wereld pas vijf jaar geleden kennis met de beeldschone Zuid-Amerikaanse waterweg. De vijf meter diepe rivier bracht echter een groot mysterie met zich mee: met geen vulkaan in de verste verte te bekennen, was het een raadsel hoe hij werd verwarmd.

This is an image
Devlin Gandy, Facebook The Boiling River Project

Toen de Peruaanse geofysicus Andrés Ruzo in 2011 van zijn eigen familie te horen kreeg dat de mythische Boiling River echt bestond, nam zijn tante hem mee naar de plek. Ruzo raakte door de rivier betoverd en deed de afgelopen vijf jaar onderzoek naar het gebied. Hij kwam er achter dat het niet de zon is die het water opwarmt – zoals gedacht door de sjamanistische gemeenschap – maar geothermisch warmte. Dit is energie die kan ontstaan door het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en warmwaterbronnen diep in de aarde. De voormalige naam van de rivier is dan ook ‘Shanay-timpishka’, wat ‘gekookt met warmte van de zon’ betekent.

This is an image
Devlin Gandy, Facebook The Boiling River Project

Tweederde van de rivier is kokend heet en daar zijn al veel dieren de dupe van geworden. Eerst verbranden ze van de buitenkant, en vervolgens vullen de longen zich met water en verbranden de dieren van binnenuit. Maar er zijn ook plekken waar het water niet heter wordt dan 86 graden Celsius en je na regenval zelfs in de rivier kunt zwemmen. Regen of niet, een bezoek aan de magische plek in het regenwoud die op drie uur rijden van de stad Pucallpa ligt, is zeer aan te raden. Het prachtige gebied kent een spirituele geschiedenis met krachtige geesten en mens-etende jaguars, en zit vol met unieke (onontdekte) planten, zoogdieren, reptielen en amfibieën.

This is an image
Devlin Gandy, Facebook The Boiling River Project

Wil je The Boiling River bezoeken? Plan dan een dagtrip met organisaties Mayantuyacu of Santuario Huistín, om het ecologisch en cultureel gevoelige gebied te behouden en jezelf voor de aanwezige gevaren – denk aan extreem hoge temperaturen, het kokende water, en giftige spinnen en schorpioenen – te behoeden.