
Duizenden jaren lang hebben mensen de brute kracht van Afrikaanse en Aziatische olifanten gebruikt voor van alles en nog wat, variërend van oorlogsvoering tot vervoer. Alleen al de slurf bevat zo'n 100.000 spieren; met de slurf kan hij tot wel 270 kilo optillen.
Foto door Foto: Beverly JoubertVergeleken met de olifant ziet de reuzenkever er maar heel klein uit. Toch wordt dit insect gram voor gram gezien als het sterkste dier ter wereld. Reuzenkevers, die hun naam te danken hebben aan de hoornachtige structuur op de kop van het mannetje, kunnen 850 keer hun lichaamsgewicht optillen. Een mens met deze relatieve kracht zou zo'n 59 ton kunnen optillen.
Foto door Foto: JupiterimagesDe cercopoidea houdt het record als het best springende insect ter wereld. Het kleine beestje wordt slechts 6 millimeter lang, maar kan zichzelf tot wel 70 centimeter katapulteren. Een mens met dezelfde vaardigheden zou boven een wolkenkrabber van 210 meter hoogte uitkomen ...
Foto door Foto: JupiterimagesOok de impala, een Afrikaanse antilope met lange, slanke benen en gespierde dijen, gooit hoge ogen als het gaat om zijn springkunst. Wanneer het dier bang is, springt hij tot wel 10 meter ver en een verbazingwekkende 3 meter hoog. Toch is deze vaardigheid meer dan slechts een verdedigingsmechanisme. Er zijn impala’s waargenomen die gewoon rondspringen omdat ze dat leuk vinden.
Foto door Foto: Chris JohnsIn 2007 maakte een rosse grutto de langste non-stopvlucht tijdens een vogeltrek ooit. Hij vloog in negen dagen 11.500 kilometer van zijn paargrond in Alaska naar Nieuw-Zeeland, zonder te stoppen om te eten of te drinken. Aan het einde van deze geweldige vlucht was de vogel meer dan 50% van zijn lichaamsgewicht kwijt.
Foto met dank aan UsfwsDe jaarlijkse trek van de grauwe pijlstormvogel kan het opnemen tegen die van de rosse grutto. De marathontrekvogels leggen elk jaar bijna 64.000 kilometer af en vliegen in hun zoektocht naar voedsel van Nieuw-Zeeland naar het noordelijk halfrond.
Foto door Foto: Terry Whittaker/AlamyIn 2005 haalde een witte haai de recordboeken door de langste haaientrek ooit op zijn naam te zetten. De haai die door onderzoekers ‘Nicole’ was gedoopt, legde een route van 20.000 kilometer af tussen Afrika en Australië. De reis duurde negen maanden en kende tevens de snelste remigratie van alle bekende waterdieren.
Uit volgsystemen bleek dat Nicole een groot deel van de tijd vlak onder het oppervlak bewoog. Sommige wetenschappers concludeerden daaruit dat haaien hemelsignalen gebruiken om te navigeren.
Foto door Foto: Mike Parry/Minden PicturesDe zeilvis, officieel de snelste vis ter wereld, kan in korte cycli snelheden van wel 109 kilometer per uur behalen. Vaak jaagt hij in groepen en gebruikt hij zijn snelheid en indrukwekkende rugvinnen om scholen met sardienen of ansjovis samen te drijven.
Foto door Foto: John Lewis, National Geographic My ShotDe jachtluipaard, de houder van het snelheidsrecord op het land in het koninkrijk der dieren, kan meer dan 96 kilometer per uur rennen en bereikt zijn topsnelheid in slechts 3 seconden. De kampioen hardlopen gebruikt zijn lange, gespierde poten om zijn lenige lichaam voort te drijven. Jachtluipaarden verbruiken tijdens een achtervolging echter een enorme hoeveelheid energie en kunnen slechts zo'n 274 meter op hoge snelheid rennen.
Foto door Foto: Chris JohnsWetenschappers hebben lang gediscussieerd over de snelheid en wendbaarheid van deze prehistorische reus. Sommigen stellen dat de T. Rex niets anders kon dan een ontspannen joggen, terwijl andere onderzoeken hebben aangetoond dat het roofdier met zijn gewicht van 5,4 ton mogelijk een Olympische hardloper voorbij kan streven en een topsnelheid van 29 kilometer per uur behaalt.
Foto door Illustratie: Michael SkrepnickDe slechtvalk staat bekend als de snelste vlieger in het koninkrijk der dieren. Deze roofvogel gebruikt een jachttechniek waarbij hij duikvluchten maakt - de zogenaamde ‘stootduik’ - en zijn prooi, meestal een duif, met snelheden tot wel 322 kilometer per uur vangt. Hij grijpt zijn slachtoffer midden in de lucht met zijn scherpe klauwen en neemt hem vervolgens mee naar de grond om hem daar op te eten.
Foto door Foto: Tim Fitzharris/Minden Pictures