Skip to Content

Deze diersoorten bestaan binnenkort misschien niet meer

Status bedreigd De Indische tapir Tapirus indicus is voor zijn overleving afhankelijk van oerbossen met name tropische oerbossen De verwoesting van deze bossen onder andere door de aanleg van palmolieplantages vormt een grote bedreiging voor de soort Gefotografeerd in de Minnesota Zoo in Apple Valley VSpinterest icon
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Status bedreigd De Indische tapir Tapirus indicus is voor zijn overleving afhankelijk van oerbossen met name tropische oerbossen De verwoesting van deze bossen onder andere door de aanleg van palmolieplantages vormt een grote bedreiging voor de soort Gefotografeerd in de Minnesota Zoo in Apple Valley VS
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: bedreigd. De Indische tapir (Tapirus indicus) is voor zijn overleving afhankelijk van oerbossen, met name tropische oerbossen. De verwoesting van deze bossen, onder andere door de aanleg van palmolieplantages, vormt een grote bedreiging voor de soort. Gefotografeerd in de Minnesota Zoo in Apple Valley, VS.
2
Status bedreigdDe Aziatische olifant Elephas maximus is niet zo groot als zijn Afrikaanse neef en heeft ook kleinere en rondere oren Die oren stralen warmte uit om de olifant af te koelen Het dier zuigt ook zijn slurf vol met water om zichzelf te besproeien Ivoorstropers hebben deze dikhuiden tot een bedreigde soort gemaakt Gefotografeerd in de Los Angeles Zoo Californi VS
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: bedreigd. De Aziatische olifant (Elephas maximus) is niet zo groot als zijn Afrikaanse neef en heeft ook kleinere en rondere oren. Die oren stralen warmte uit om de olifant af te koelen. Het dier zuigt ook zijn slurf vol met water om zichzelf te besproeien. Ivoorstropers hebben deze dikhuiden tot een bedreigde soort gemaakt. Gefotografeerd in de Los Angeles Zoo, Californië, VS.
3
Status laag risico met de minste zorgKoalas Phascolarctos cinereus baren doorgaans maar n joey per worp Koalaberen zijn buideldieren geen beren In het oosten van Australi waar ze leven voeden koalas zich overdag met bladeren van de eucalyptusboom en slapen of sluimeren bij nacht Gefotografeerd in het Australia Zoo Wildlife Hospital Beerwah Australi
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: laag risico met de minste zorg. Koala’s (Phascolarctos cinereus) baren doorgaans maar één ‘joey’ per worp. ‘Koalaberen’ zijn buideldieren, geen beren. In het oosten van Australië, waar ze leven, voeden koala’s zich overdag met bladeren van de eucalyptusboom en slapen of sluimeren bij nacht. Gefotografeerd in het Australia Zoo Wildlife Hospital, Beerwah, Australië.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Status bedreigdDe agouta Solenodon paradoxus jaagt vooral s nachts op spinnen en insecten in de slinkende wouden van Hati en de Dominicaanse Republiek Overdag verbergt hij zich in rotsspleten en holen Agoutas zijn sociale dieren die soms n hol met zn achten bewonen Gefotografeerd in het Parque Zoolgico Nacional Santo Domingo Dominicaanse Republiek
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: bedreigd. De agouta (Solenodon paradoxus) jaagt vooral ’s nachts op spinnen en insecten in de slinkende wouden van Haïti en de Dominicaanse Republiek. Overdag verbergt hij zich in rotsspleten en holen. Agouta’s zijn sociale dieren, die soms één hol met z’n achten bewonen. Gefotografeerd in het Parque Zoológico Nacional, Santo Domingo, Dominicaanse Republiek.
5
Status bedreigdHet ranke lijf van de zwartvoetbunzing Mustela nigripes stelt deze gemaskerde jager in staat om door de holen van zijn prooidieren prairiehonden te kruipen Maar omdat veel prairiehonden door boeren en ranchers worden gedood is deze bunzing bijna verdwenen Gepoogd wordt de soort te redden door de dieren in gevangenschap te fokken Gefotografeerd in de Cheyenne Mountain Zoo Colorado Springs VS
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: bedreigd. Het ranke lijf van de zwartvoetbunzing (Mustela nigripes) stelt deze gemaskerde jager in staat om door de holen van zijn prooidieren, prairiehonden, te kruipen. Maar omdat veel prairiehonden door boeren en ranchers worden gedood, is deze bunzing bijna verdwenen. Gepoogd wordt de soort te redden door de dieren in gevangenschap te fokken. Gefotografeerd in de Cheyenne Mountain Zoo, Colorado Springs, VS.
6
Status Ernstig bedreigdDe noordelijke witte neushoorn Ceratotherium simum cottoni is na de olifant het grootste landzoogdier op aarde en is door de illegale jacht op neushoornhoorns bijna uitgestorven De soort is de enige grazer onder de neushoorns en kan op een dieet van korte grassen een gewicht van 36 ton bereiken Gefotografeerd in de dierentuin van Dvr Krlov  Tsjechische Republiek
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: Ernstig bedreigd. De noordelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum cottoni) is na de olifant het grootste landzoogdier op aarde en is door de illegale jacht op neushoornhoorns bijna uitgestorven. De soort is de enige grazer onder de neushoorns en kan op een dieet van korte grassen een gewicht van 3,6 ton bereiken. Gefotografeerd in de dierentuin van Dvůr Králové , Tsjechische Republiek.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Status laag risico met de minste zorgDe kapucijnluiaard Bradypus variegatus heeft een bek die een permanente glimlach vertoont Hij gebruikt zijn drie gebogen klauwen om ondersteboven aan takken te hangen Deze zeer trage loper is kwetsbaar voor roofdieren Gefotografeerd in de Pan American Conservation Association PanamaStad Panama
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: laag risico met de minste zorg. De kapucijnluiaard (Bradypus variegatus) heeft een bek die een permanente glimlach vertoont. Hij gebruikt zijn drie gebogen klauwen om ondersteboven aan takken te hangen. Deze zeer trage loper is kwetsbaar voor roofdieren. Gefotografeerd in de Pan American Conservation Association, Panama-Stad, Panama.
8
Status bedreigdNet als zijn neef de giraffe heeft de okapi Okapia johnstoni een driehoekig gevormde kop en een lange beweeglijke tong waarmee deze dieren knoppen en bladeren van takken kunnen plukken Deze puur herbivore soort die in het stroomgebied van de Congo inheems is geeft de voorkeur aan dicht regenwoud Gefotografeerd in het White Oak Conservation Center Yulee Florida VS
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: bedreigd. Net als zijn neef, de giraffe, heeft de okapi (Okapia johnstoni) een driehoekig gevormde kop en een lange, beweeglijke tong, waarmee deze dieren knoppen en bladeren van takken kunnen plukken. Deze puur herbivore soort, die in het stroomgebied van de Congo inheems is, geeft de voorkeur aan dicht regenwoud. Gefotografeerd in het White Oak Conservation Center, Yulee, Florida, VS.
9
Status laag risico met de minste zorgHoewel het dwergkonijn Brachylagus idahoensis als soort niet met uitsterven wordt bedreigd behoort dit vrouwtje met de naam Bryn tot een bedreigde populatie op het Columbia Plateau in het Pacifische noordwesten van de VS Deze populatie is nagenoeg uitgestorven als gevolg van de landbouw met name de aardappelteelt ten behoeve van de frietindustrie Toen Bryn in 2007 op de foto werd gezet was zij een van nog maar twee exemplaren Gefotografeerd in de Oregon Zoo Portland VS
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: laag risico met de minste zorg. Hoewel het dwergkonijn (Brachylagus idahoensis) als soort niet met uitsterven wordt bedreigd, behoort dit vrouwtje met de naam Bryn tot een bedreigde populatie op het Columbia Plateau in het Pacifische noordwesten van de VS. Deze populatie is nagenoeg uitgestorven als gevolg van de landbouw, met name de aardappelteelt ten behoeve van de frietindustrie. Toen Bryn in 2007 op de foto werd gezet, was zij een van nog maar twee exemplaren. Gefotografeerd in de Oregon Zoo, Portland, VS.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Status laag risico maar bijna bedreigdIn de negentiende eeuw werden zon vijftig miljoen bizons Bison bison gedood voor voedsel en als sport Kuddes die ooit de Great Plains bedekten werden gereduceerd tot een paar honderd dieren Nu leven er weer zon tweehonderdduizend bizons in wildreservaten en veehouderijen Gefotografeerd in de Oklahoma City Zoo VS
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: laag risico, maar bijna bedreigd. In de negentiende eeuw werden zo’n vijftig miljoen bizons (Bison bison) gedood, voor voedsel en als sport. Kuddes die ooit de Great Plains bedekten, werden gereduceerd tot een paar honderd dieren. Nu leven er weer zo’n tweehonderdduizend bizons in wildreservaten en veehouderijen. Gefotografeerd in de Oklahoma City Zoo, VS.
11
Status laag risico met de minste zorgDe zilvergrijze zandrat Heliophobius argenteocinereus is een solitair levend knaagdiertje uit Afrika dat elk seizoen een ander holenstelsel uitgraaft In het droge seizoen wanneer de bodem hard is slaat de zandrat de uitgegraven aarde op in tunnels in plaats van molshopen Het diertje kan met zeer weinig voedsel overleven Gefotografeerd in de dierentuin van Plze Tsjechische Republiek
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: laag risico met de minste zorg. De zilvergrijze zandrat (Heliophobius argenteocinereus) is een solitair levend knaagdiertje uit Afrika dat elk seizoen een ander holenstelsel uitgraaft. In het droge seizoen, wanneer de bodem hard is, slaat de zandrat de uitgegraven aarde op in tunnels in plaats van molshopen. Het diertje kan met zeer weinig voedsel overleven. Gefotografeerd in de dierentuin van Plzeň, Tsjechische Republiek.
12
Status laag risico met de minste zorgMet een gewicht van ruim vier kilo is de dwergantilope Neotragus pygmaeus de kleinste van alle antilopensoorten De mannetjes zijn amper groter dan een konijn en ontwikkelen zwarte hoorntjes Dwergantilopen leven in WestAfrikaanse regenwouden zijn nachtdieren en zeer schuw Gefotografeerd in de Los Angeles Zoo Californi VS
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: laag risico met de minste zorg. Met een gewicht van ruim vier kilo is de dwergantilope (Neotragus pygmaeus) de kleinste van alle antilopensoorten. De mannetjes zijn amper groter dan een konijn en ontwikkelen zwarte hoorntjes. Dwergantilopen leven in West-Afrikaanse regenwouden, zijn nachtdieren en zeer schuw. Gefotografeerd in de Los Angeles Zoo, Californië, VS.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Status bedreigdMet bamboe kun je de reuzenpanda Ailuropoda melanoleuca altijd blij maken want een groot deel van zijn leven besteedt hij aan het verorberen van deze plant een volwassen reuzenpanda eet dagelijks zon dertien kilo bamboe In het wild leven niet meer dan duizend exemplaren terwijl honderd reuzenpandas in dierentuinen worden gehouden De pandas Mei Lun en Mei Huan hier afgebeeld in de dierentuin van Atlanta werden in 2013 geboren Gefotografeerd in Zoo Atlanta Georgia VS
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: bedreigd. Met bamboe kun je de reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) altijd blij maken, want een groot deel van zijn leven besteedt hij aan het verorberen van deze plant; een volwassen reuzenpanda eet dagelijks zo’n dertien kilo bamboe. In het wild leven niet meer dan duizend exemplaren, terwijl honderd reuzenpanda’s in dierentuinen worden gehouden. De panda’s Mei Lun en Mei Huan, hier afgebeeld in de dierentuin van Atlanta, werden in 2013 geboren. Gefotografeerd in Zoo Atlanta, Georgia, VS.
14
Status laag risico maar bijna bedreigdHet kogelgordeldier Tolypeutes matacus voedt zich met mieren en termieten en is de enige gordeldiersoort die zich tot een perfect ronde bal kan oprollen als er gevaar dreigt Daarbij worden de oren naar binnen gevouwen en is de kwetsbare onderbuik onbereikbaar voor roofdieren Gefotografeerd in de Lincoln Childrens Zoo Nebraska VS
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: laag risico, maar bijna bedreigd. Het kogelgordeldier (Tolypeutes matacus) voedt zich met mieren en termieten en is de enige gordeldiersoort die zich tot een perfect ronde bal kan oprollen als er gevaar dreigt. Daarbij worden de oren naar binnen gevouwen en is de kwetsbare onderbuik onbereikbaar voor roofdieren. Gefotografeerd in de Lincoln Children’s Zoo, Nebraska, VS.
15
Status laag risico met de minste zorgKnobbelzwijnen Phacochoerus africanus bewaken de ingang van hun leger met geheven slagtanden Maar dit gehoornde en harige zwijn dat tot dezelfde familie als het varken behoort is gewoon een grazer Het dier voedt zich met grassen en planten en gebruikt zijn snuit voor het uitgraven van wortels en knolgewassen Gefotografeerd in de Columbus Zoo Powell Ohio VS
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: laag risico met de minste zorg. Knobbelzwijnen (Phacochoerus africanus) bewaken de ingang van hun leger met geheven slagtanden. Maar dit gehoornde en harige zwijn, dat tot dezelfde familie als het varken behoort, is gewoon een grazer. Het dier voedt zich met grassen en planten, en gebruikt zijn snuit voor het uitgraven van wortels en knolgewassen. Gefotografeerd in de Columbus Zoo, Powell, Ohio, VS.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
Status laag risico met de minste zorgNet als het vogelbekdier is de Australische mierenegel Tachyglossus aculeatus een zoogdier dat eieren legt Jonge egeltjes klampen zich vast aan de vacht binnenin de buidel van de moeder en worden daar twee  drie maanden gezoogd Wanneer ze hun stekels krijgen en gaan prikken graaft de moeder een hol voor haar kroost Gefotografeerd in de Melbourne Zoo Australi
Joël Sartore, Nat Geo Image Collection
Status: laag risico met de minste zorg. Net als het vogelbekdier is de Australische mierenegel (Tachyglossus aculeatus) een zoogdier dat eieren legt. Jonge egeltjes klampen zich vast aan de vacht binnenin de buidel van de moeder en worden daar twee à drie maanden gezoogd. Wanneer ze hun stekels krijgen en gaan prikken, graaft de moeder een hol voor haar kroost. Gefotografeerd in de Melbourne Zoo, Australië.
Watch Next
 
preview for Dieren

Dieren

een kat op cat island in japan

Katten maken de dienst uit op Cat Island in Japan

This is an image

Pandagekte: een korte geschiedenis

uitsnede van links een wolf en rechts een hond

Zo komt je hond aan zijn onweerstaanbare puppyogen

spin gefotografeerd door javier aznar in de ecuadoriaanse jungle

Bang voor spinnen? Deze zijn eerder schattig

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder