Deze schuwe paradijsvogel schittert in paartijd
Het zwartkapsaterhoen is zeldzaam, schuw en moeilijk te vangen. Hoe opvallend ze ook zijn, je ziet ze bijna nooit. In India, waar er nog zo’n 3300 in het wild leven, wordt hij jujurana genoemd: koning der vogels.
Gepubliceerd 29 aug. 2019 16:46 CEST
De zwartkapsaterhoen, die leeft in de Indische Himalaya, verkiest oerbos met veel kreupelhout waar hij kan foerageren en zich kan verstoppen. De IUCN bestempelt de vogel als ‘kwetsbaar’; er wordt op hem gejaagd voor zijn vlees en verendek, en daarnaast is zijn habitat versnipperd.
Mumnun Dhalaria had zich verdekt opgesteld in een vogelobservatiehut toen een jujurana-mannetje “op een rotsblok vlak voor me begon te roepen.” Ze vermoedde dat hij zijn territorium aan het verkondigen was aan andere roepende mannetjes in het gebied. Maar Dhalaria zag een andere oorzaak voor de roep toen ze uit de obsersvatiehut verscheen: Een jujurana-vrouwtje had zich er vlak naast verstopt.
Lokaal bekend als jujurana—wat de ‘koning der vogels’ betekent—is dit volwassen zwartkapsaterhoen onderdeel van het fokprogramma van de Sarahan Pheasantry, een faciliteit in Himachal Pradesh. Op het moment van publicatie maakten 18 mannetjes en 19 jujurana-vrouwtjes deel uit van het fokprogramma.
Een volwassen zwartkapsaterhoen laat een territoriaal schouwspel zien tijdens het broedseizoen in mei 2018. Twee aspecten vallen op: een veelkleurige lel die zich uitstrekt van zijn keel langs zijn borst, en het topje van een van twee lichtblauwe hoornachtige uitsteeksels die uit zijn kop komen tijdens het paren.