Skip to Content

Deze schuwe paradijsvogel schittert in paartijd

Het zwartkapsaterhoen is zeldzaam, schuw en moeilijk te vangen. Hoe opvallend ze ook zijn, je ziet ze bijna nooit. In India, waar er nog zo’n 3300 in het wild leven, wordt hij jujurana genoemd: koning der vogels.
door Patricia Edmonds
Mumnun Dhalaria had zich verdekt opgesteld in een vogelobservatiehut toen een jujuranamannetje op een rotsblok vlak voor me begon te roepen Ze vermoedde dat hij zijn territorium aan het verkondigen was aan andere roepende mannetjes in het gebied Maar Dhalaria zag een andere oorzaak voor de roep toen ze uit de obsersvatiehut verscheen Een jujuranavrouwtje had zich er vlak naast verstoptpinterest icon
Munmun Dhalaria
1
De zwartkapsaterhoen die leeft in de Indische Himalaya verkiest oerbos met veel kreupelhout waar hij kan foerageren en zich kan verstoppen De IUCN bestempelt de vogel als kwetsbaar er wordt op hem gejaagd voor zijn vlees en verendek en daarnaast is zijn habitat versnipperd
De zwartkapsaterhoen, die leeft in de Indische Himalaya, verkiest oerbos met veel kreupelhout waar hij kan foerageren en zich kan verstoppen. De IUCN bestempelt de vogel als ‘kwetsbaar’; er wordt op hem gejaagd voor zijn vlees en verendek, en daarnaast is zijn habitat versnipperd.
2
Mumnun Dhalaria had zich verdekt opgesteld in een vogelobservatiehut toen een jujuranamannetje op een rotsblok vlak voor me begon te roepen Ze vermoedde dat hij zijn territorium aan het verkondigen was aan andere roepende mannetjes in het gebied Maar Dhalaria zag een andere oorzaak voor de roep toen ze uit de obsersvatiehut verscheen Een jujuranavrouwtje had zich er vlak naast verstopt
Munmun Dhalaria
Mumnun Dhalaria had zich verdekt opgesteld in een vogelobservatiehut toen een jujurana-mannetje “op een rotsblok vlak voor me begon te roepen.” Ze vermoedde dat hij zijn territorium aan het verkondigen was aan andere roepende mannetjes in het gebied. Maar Dhalaria zag een andere oorzaak voor de roep toen ze uit de obsersvatiehut verscheen: Een jujurana-vrouwtje had zich er vlak naast verstopt.
3
Lokaal bekend als jujuranawat de koning der vogels betekentis dit volwassen zwartkapsaterhoen onderdeel van het fokprogramma van de Sarahan Pheasantry een faciliteit in Himachal Pradesh Op het moment van publicatie maakten 18 mannetjes en 19 jujuranavrouwtjes deel uit van het fokprogramma
Munmun Dhalaria
Lokaal bekend als jujurana—wat de ‘koning der vogels’ betekent—is dit volwassen zwartkapsaterhoen onderdeel van het fokprogramma van de Sarahan Pheasantry, een faciliteit in Himachal Pradesh. Op het moment van publicatie maakten 18 mannetjes en 19 jujurana-vrouwtjes deel uit van het fokprogramma.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Een volwassen zwartkapsaterhoen laat een territoriaal schouwspel zien tijdens het broedseizoen in mei 2018 Twee aspecten vallen op een veelkleurige lel die zich uitstrekt van zijn keel langs zijn borst en het topje van een van twee lichtblauwe hoornachtige uitsteeksels die uit zijn kop komen tijdens het paren
Munmun Dhalaria
Een volwassen zwartkapsaterhoen laat een territoriaal schouwspel zien tijdens het broedseizoen in mei 2018. Twee aspecten vallen op: een veelkleurige lel die zich uitstrekt van zijn keel langs zijn borst, en het topje van een van twee lichtblauwe hoornachtige uitsteeksels die uit zijn kop komen tijdens het paren.
Meer van
 
preview for Dieren

Dieren

een kortvinmakreelhaai of mako isurus oxyrinchus zwemt voor de westkust van het nieuwzeelandse noordereiland

Van deze haaiensoorten heb je nog nooit gehoord

male proboscis monkey nasalis larvatus with pot bellies and long noses are endemic to borneo island

Grote neus? Meer succes bij de vrouwen!

een jonge wombat vombatus ursinus tasmaniensis in healesville sanctuary de poep van deze dieren is een van de meest vreemd gevormde in het dierenrijk

Waarom is wombatpoep vierkant?

civetkatten worden in gevangenschap gehouden voor de productie van kopi luwak koffie

Het geheim achter de duurste koffie ter wereld

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder