Skip to Content

5x Hollandse landbouwdieren als levende meesterwerken

De bio-industrie richt zich op enkele productieve maar genetisch zwakke rassen. Fotografe Sabine Grootendorst maakte een pleidooi in foto’s voor het behoud van de Nederlandse oude landbouwdieren.
door Renette Kwakkenbos
Groninger blaarkoppen van boerderij Schaapsheuvel grazen in de uiterwaarden van de IJssel bij Rheden Dit eeuwenoude ras kan bijna het hele jaar buiten blijven en hoeft amper te worden bijgevoerd  belangrijk bij verduurzaming van de landbouwpinterest icon
Sabine Grootendorst
1
Groninger blaarkoppen van boerderij Schaapsheuvel grazen in de uiterwaarden van de IJssel bij Rheden Dit eeuwenoude ras kan bijna het hele jaar buiten blijven en hoeft amper te worden bijgevoerd  belangrijk bij verduurzaming van de landbouw
Sabine Grootendorst
Groninger blaarkoppen van boerderij Schaapsheuvel grazen in de uiterwaarden van de IJssel bij Rheden. Dit eeuwenoude ras kan bijna het hele jaar buiten blijven en hoeft amper te worden bijgevoerd – belangrijk bij verduurzaming van de landbouw.
2
Op boerderij De Brmmels bij Winterswijk houdt de familie Kots Nederlandse bonte melkgeiten De dieren voorzien in kaas en vlees die worden verkocht in de boerderijwinkel en aan ondernemers in de omgeving
Sabine Grootendorst
Op boerderij De Brömmels bij Winterswijk houdt de familie Kots Nederlandse bonte melkgeiten. De dieren voorzien in kaas en vlees, die worden verkocht in de boerderijwinkel en aan ondernemers in de omgeving.
3
In de tweede helft van de vorige eeuw luidde de introductie van de tractor een ommezwaai in op het platteland Hadden Nederlandse boeren in 1965 nog zon 266000 paarden op stal staan vandaag de dag is het trekpaard een bedreigd ras Deze merrie Evelien van de Kesselsedijk is eigendom van Karlijn Schellings voorzitter van t Brabants Span een vereniging in Berlicum die zich inzet voor het trekpaard en zijn cultuurhistorische waarde
Sabine Grootendorst
In de tweede helft van de vorige eeuw luidde de introductie van de tractor een ommezwaai in op het platteland. Hadden Nederlandse boeren in 1965 nog zo’n 266.000 paarden op stal staan, vandaag de dag is het trekpaard een bedreigd ras. Deze merrie, ‘Evelien van de Kesselsedijk’, is eigendom van Karlijn Schellings, voorzitter van ‘t Brabants Span, een vereniging in Berlicum die zich inzet voor het trekpaard en zijn cultuurhistorische waarde.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
In 1962 bestond de Nederlandse varkensstapel bijna volledig uit twee rassen het Nederlands landvarken en het Nederlands GrootYorkshirevarken Door de introductie van de kruisingsfokkerij en de import van andere rassen waren er in 2014 nog maar twee raszuivere mannelijke landvarkens De foto hiernaast toont een landvarken van Christ Jochems eigenaar van Hoeve het Rondgors in Rijsbergen waar hij zeldzame landbouwrassen fokt
Sabine Grootendorst
In 1962 bestond de Nederlandse varkensstapel bijna volledig uit twee rassen: het Nederlands landvarken en het Nederlands Groot-Yorkshirevarken. Door de introductie van de kruisingsfokkerij en de import van andere rassen, waren er in 2014 nog maar twee raszuivere mannelijke landvarkens. De foto hiernaast toont een landvarken van Christ Jochems, eigenaar van Hoeve het Rondgors in Rijsbergen, waar hij zeldzame landbouwrassen fokt.
5
De Friese melkschapen van Nelleke Meersma in Garderen begrazen de weilanden rondom haar Ouwendorperhoeve Van hun melk wordt op de boerderij kaas gemaakt Veehouders zoals Meersma zijn ervan overtuigd dat het behoud van oude rassen het best kan worden gewaarborgd als de dieren weer een economische functie krijgen
Sabine Grootendorst
De Friese melkschapen van Nelleke Meersma in Garderen begrazen de weilanden rondom haar Ouwendorperhoeve. Van hun melk wordt op de boerderij kaas gemaakt. Veehouders zoals Meersma zijn ervan overtuigd dat het behoud van oude rassen het best kan worden gewaarborgd als de dieren weer een economische functie krijgen.
Watch Next
 
preview for Dieren

Dieren

een kat op cat island in japan

Katten maken de dienst uit op Cat Island in Japan

This is an image

Pandagekte: een korte geschiedenis

uitsnede van links een wolf en rechts een hond

Zo komt je hond aan zijn onweerstaanbare puppyogen

spin gefotografeerd door javier aznar in de ecuadoriaanse jungle

Bang voor spinnen? Deze zijn eerder schattig

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder