Skip to Content

Vliegende insecten van Nederland en België

door Gemma Venhuizen
Wrattenbijter dectius verrucivorus Deze forse sabelsprinkhaan is in Nederland ernstig bedreigd nog enkele tientallen dieren leven op een kleine lap grond bij de Overasseltse en Hatertse Vennen bij Nijmegen In Vlaanderen geldt hij als uitgestorven in heel West en MiddenEuropa is de soort sterk achteruitgegaanpinterest icon
Edwin Giesbers
1
Wrattenbijter dectius verrucivorus Deze forse sabelsprinkhaan is in Nederland ernstig bedreigd nog enkele tientallen dieren leven op een kleine lap grond bij de Overasseltse en Hatertse Vennen bij Nijmegen In Vlaanderen geldt hij als uitgestorven in heel West en MiddenEuropa is de soort sterk achteruitgegaan
Edwin Giesbers
Wrattenbijter (dectius verrucivorus). Deze forse sabelsprinkhaan is in Nederland ernstig bedreigd; nog enkele tientallen dieren leven op een kleine lap grond bij de Overasseltse en Hatertse Vennen bij Nijmegen. In Vlaanderen geldt hij als uitgestorven; in heel West- en Midden-Europa is de soort sterk achteruitgegaan.
2
Goudrandloopkever carabus nitens Komt nog op enkele locaties in OostNederland voor op hoge zand en veengronden Ook gedijt hij op ontwikkelde natte heide In Belgi is de soort onder meer waargenomen bij Brecht en Kalmthout
Edwin Giesbers
Goudrandloopkever (carabus nitens). Komt nog op enkele locaties in Oost-Nederland voor, op hoge zand- en veengronden. Ook gedijt hij op ontwikkelde natte heide. In België is de soort onder meer waargenomen bij Brecht en Kalmthout.
3
Gewone steekmug culex pipiens De meest voorkomende steekmug in Nederland en ook in Belgi wijdverspreid Bijtmug zou misschien een betere naam zijn voor de soort de vrouwtjes drinken bloed via hun scherpe snuit De mannetjes drinken alleen nectar en plantensap
Edwin Giesbers
Gewone steekmug (culex pipiens). De meest voorkomende steekmug in Nederland en ook in België wijdverspreid. ‘Bijtmug’ zou misschien een betere naam zijn voor de soort: de vrouwtjes drinken bloed via hun scherpe snuit. De mannetjes drinken alleen nectar en plantensap.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Knautiabij andrena hattorfiana De bedreigde knautiabij is afhankelijk van beemdkroon die in Nederland nog op kalkgrasland in ZuidLimburg en langs rivieren in het zuiden en oosten is te vinden In Belgi zijn er nog knautiabijpopulaties in het oosten en het zuiden van het land
Edwin Giesbers
Knautiabij (andrena hattorfiana). De bedreigde knautiabij is afhankelijk van beemdkroon, die in Nederland nog op kalkgrasland in Zuid-Limburg en langs rivieren in het zuiden en oosten is te vinden. In België zijn er nog knautiabijpopulaties in het oosten en het zuiden van het land.
Meer van
 
preview for Dieren

Dieren

een kortvinmakreelhaai of mako isurus oxyrinchus zwemt voor de westkust van het nieuwzeelandse noordereiland

Van deze haaiensoorten heb je nog nooit gehoord

male proboscis monkey nasalis larvatus with pot bellies and long noses are endemic to borneo island

Grote neus? Meer succes bij de vrouwen!

een jonge wombat vombatus ursinus tasmaniensis in healesville sanctuary de poep van deze dieren is een van de meest vreemd gevormde in het dierenrijk

Waarom is wombatpoep vierkant?

civetkatten worden in gevangenschap gehouden voor de productie van kopi luwak koffie

Het geheim achter de duurste koffie ter wereld

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder