Skip to Content

Bedreigde diersoorten in beeld

Zo'n 38% van de planten en dieren op onze planeet wordt met uitsterven bedreigd. Met internationale samenwerkingen en instandhoudingsprojecten probeert de mens het voortbestaan van deze dieren vast te stellen.
door National Geographic Redactie
Een met uitsterving bedreigde Borneose orangoetanbaby en haar adoptiemoederpinterest icon
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark
1
Het unieke aangeleerde gedrag van verschillende populaties orangoetangs in het wild zoals het gebruik van takken met bladeren als gemproviseerde paraplu wordt van generatie op generatie doorgegeven
Vincent J Musi, Nat Geo Imge Collection
Het unieke aangeleerde gedrag van verschillende populaties orang-oetangs in het wild, zoals het gebruik van takken met bladeren als geïmproviseerde ‘paraplu’, wordt van generatie op generatie doorgegeven.
2
Een met uitsterving bedreigde Borneose orangoetanbaby en haar adoptiemoeder
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark
Een met uitsterving bedreigde Borneose orang-oetanbaby en haar adoptiemoeder.
3
Het aantal reuzenpandas was volgens de IUCN in 2016 voldoende toegenomen om de status van de soort zoals aangegeven op de Rode Lijst te promoveren van met uitsterving bedreigd naar kwetsbaar voor uitsterving
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark
Het aantal reuzenpanda’s was volgens de IUCN in 2016 voldoende toegenomen om de status van de soort, zoals aangegeven op de Rode Lijst, te promoveren van ‘met uitsterving bedreigd’ naar ‘kwetsbaar voor uitsterving’.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Reuzenpandas worden zonder de herkenbare zwartwitte tekening geboren maar dat maken ze snel goed zoals is te zien aan dit zes weken oude welpje dat op 21 augustus 2020 werd geboren in de National Zoo in Washington DC onderdeel van het Smithsonian Institution Met behulp van een genetische test is vastgesteld dat het welpje dat nog geen naam heeft gekregen een jongetje is
Roshan Patel, Smithsonian’s National Zoo
Reuzenpanda’s worden zonder de herkenbare zwart-witte tekening geboren, maar dat maken ze snel goed, zoals is te zien aan dit zes weken oude welpje, dat op 21 augustus 2020 werd geboren in de National Zoo in Washington DC, onderdeel van het Smithsonian Institution. Met behulp van een genetische test is vastgesteld dat het welpje, dat nog geen naam heeft gekregen, een jongetje is.
5
De grote hamerhaai op de foto een exemplaar dat voor de kust van de Bahamas zwemt is een ernstig bedreigde soort
Brian Skerry, Nat Geo Image Collection
De grote hamerhaai (op de foto een exemplaar dat voor de kust van de Bahama's zwemt) is een ernstig bedreigde soort.
6
Geschulpte hamerhaaien zwemmen voor de kust van de Galpagoseilanden Vanwege de vraag naar hun vinnen en leverolie zijn de dieren ernstig bedreigd
Michele Westmoreland, Nature Picture Library
Geschulpte hamerhaaien zwemmen voor de kust van de Galápagoseilanden. Vanwege de vraag naar hun vinnen en leverolie zijn de dieren ernstig bedreigd.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
In private reservaten in ZuidAfrika wordt de hoorn van neushoorns zoals deze die verblijven op de ranch van John Hume in Nelspruit verwijderd om te voorkomen dat de dieren door stropers worden gedood Maar de hoorn groeit om de paar jaar terug waardoor dit een te kostbare aanpak is voor armlastige publieke parken als het Krugerpark
Brent Stirton
In private reservaten in Zuid-Afrika wordt de hoorn van neushoorns zoals deze, die verblijven op de ranch van John Hume in Nelspruit, verwijderd om te voorkomen dat de dieren door stropers worden gedood. Maar de hoorn groeit om de paar jaar terug, waardoor dit een te kostbare aanpak is voor armlastige publieke parken als het Krugerpark.
8
NANYUKI KENIA  Zacharia Mutai hoofdopziener van de Ol Pejeta Conservancy in Kenia begroet Najin een van de twee nog levende noordelijke witte neushoorns op aarde Embryos van Najin en Fatu die grazend op de achtergrond is te zien werden eerder bevrucht door mannetjes die zijn gestorven en zullen binnenkort door een draagmoeder tot ontwikkeling worden gebracht
Ami Vitale
NANYUKI, KENIA | Zacharia Mutai, hoofdopziener van de Ol Pejeta Conservancy in Kenia, begroet Najin, een van de twee nog levende noordelijke witte neushoorns op aarde. Embryo’s van Najin en Fatu (die grazend op de achtergrond is te zien) werden eerder bevrucht door mannetjes die zijn gestorven en zullen binnenkort door een draagmoeder tot ontwikkeling worden gebracht.
9
Jaguars zijn de grootste katten van ZuidAmerika en kwamen ooit in de hele Nieuwe Wereld voor Tegenwoordig leven ze alleen nog in een paar afgelegen gebieden
Joël Sartore
Jaguars zijn de grootste katten van Zuid-Amerika en kwamen ooit in de hele Nieuwe Wereld voor. Tegenwoordig leven ze alleen nog in een paar afgelegen gebieden.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Een ijsbeer baant zich een weg door het noordse landschap van Groenland Nadat de International Union for Conservation of Nature de ijsbeer als kwetsbaar voor uitsterving had geclassificeerd hebben Canada Groenland Noorwegen Rusland en de VS het Circumpolaire Actieplan opgezet een tienjarige milieustrategie om het voortbestaan van ijsberen op lange termijn veilig te stellen
Keith Ladzinski
Een ijsbeer baant zich een weg door het noordse landschap van Groenland. Nadat de International Union for Conservation of Nature de ijsbeer als kwetsbaar voor uitsterving had geclassificeerd, hebben Canada, Groenland, Noorwegen, Rusland en de VS het Circumpolaire Actieplan opgezet, een tienjarige milieustrategie om het voortbestaan van ijsberen op lange termijn veilig te stellen.
11
Door klimaatverandering smelt het zeeijs en dreigen ijsberen hun leefgebied te verliezen
Getty Images
Door klimaatverandering smelt het zee-ijs en  dreigen ijsberen hun  leefgebied te verliezen.
12
Duizenden monarchvlinders zitten in 2018 op een eucalyptusboom in Fremont in Californi Dit jaar zijn er in de staat minder dan tweeduizend geteld
Yichuan Cao, NurPhoto/Getty Images
Duizenden monarchvlinders zitten in 2018 op een eucalyptusboom in Fremont in Californië. Dit jaar zijn er in de staat minder dan tweeduizend geteld.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Monarchvlinder Danaus plexippus niet gevalueerd Sommige trekkende monarchvlinders doen Mexico de VS en Canada aan Het behoud van de soort moet dus grens overschrijdend worden aangepakt Door industrile landbouw en plattelandsontwikkeling worden de zijdeplanten waarop de rupsen leven zeldzamer Verder bedreigt illegale houtkap hun overwinteringsgebieden in Mexico
National Botanical Garden, Dominican Republic
Monarchvlinder, Danaus plexippus (niet geëvalueerd). Sommige trekkende monarchvlinders doen Mexico, de VS en Canada aan. Het behoud van de soort moet dus grens- overschrijdend worden aangepakt. Door industriële landbouw en plattelandsontwikkeling worden de zijdeplanten waarop de rupsen leven, zeldzamer. Verder bedreigt illegale houtkap hun overwinteringsgebieden in Mexico.
Watch Next
 
preview for Dieren

Dieren

een pinguïn op antarctica die lijdt aan leucisme

Zeldzame blonde pinguïn gespot op Antarctica

een kat op cat island in japan

Katten maken de dienst uit op Cat Island in Japan

This is an image

Pandagekte: een korte geschiedenis

uitsnede van links een wolf en rechts een hond

Zo komt je hond aan zijn onweerstaanbare puppyogen

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder