1. De Dolmen van Antequera, Spanje

Drie megalithische en twee natuurlijke monumenten zijn te vinden in het hart van Andalusië in Zuid-Spanje. De Dolmen van Antequera zijn een belangrijk voorbeeld van Europese megalithische architectuur, waarin monumenten bestaan uit grote stenen blokken.

2. Marinescheepswerf van Antigua

In Antigua en Barbuda, een eilandstaat in het oostelijke deel van de Caraïbische Zee, ligt een scheepswerf gebouwd aan het einde van de 18e eeuw. De marinegebouwen in Georgiaanse stijl, gebouwd door Afrikaanse slaven, werden door de Britse marine gebruikt om schepen te repareren.

3. Ani, Turkije

De stad Ani, in Noordoost-Turkije, stond in de 10e en 11e eeuw in bloei als hoofdstad van het Armeense Koninkrijk van de Bagratuni dankzij de gunstige locatie op de Zijderoute. Na een inval van de Mongolen en een verwoestende aardbeving staan nu alleen nog ruïnes overeind.

Ani Turkije
Ani, Turkije.
Sarah Murray, Flickr

4. Nalanda Mahavihara, India

Nalanda Mahavihara is een ruïne van kloosters en scholen die in gebruik waren vanaf de 3e eeuw voor Christus tot de 13e eeuw na Christus. De archeologische locatie, gelegen in het noordoosten van India, bevestigt de ontwikkeling van het boeddhisme tot een religie.

Nalanda Mahavihara India
Nalanda Mahavihara, India.
Peter Langer/Getty Images

5. Philippi, Griekenland

In het noordwesten van Griekenland ligt de stad Philippi, gesticht door de Macedonische koning Philip II. De stad werd door de Romeinen veroverd vanwege de strategische ligging tussen Rome en Constantinopel. Na de verovering door de Ottomaanse Turken in de 14e eeuw werden de Romeinse en Christelijke bouwwerken verlaten.

6. Grottencomplex van Gorham, Verenigd Koninkrijk

Aan de oostelijke kant van de Rots van Gibraltar liggen steile kalkstenen kliffen en grotten. Hier is bewijs gevonden dat er neanderthalers woonden die op vogels en zeedieren jaagden. De Rots van Gibraltar ligt bij de ingang van de Middellandse Zee tussen Spanje en Marokko en behoort tot het Britse overzeese territorium.

7. Nan Madol: Ceremonieel centrum van Oost-Micronesië

99 kunstmatige eilanden, gebouwd uit basaltblokken, vormen het ceremoniële centrum van Nan Madol. Op de kleine eilanden liggen ruïnes van paleizen, tempels en huizen. De eilandjes liggen in Oost-Micronesië dat middenin de Grote Oceaan ligt, meer dan 3.600 kilometer ten oosten van de Filipijnen.

Nan Madol Micronesi
Nan Madol, Micronesië.
Michael Runkel / Getty Images

8. Pampulha Modern Ensemble, Brazilië

Architect Oscar Niemeyer mengt gedurfde architectuur met beeldhouwwerken en landschapsontwerpen om een harmonieus geheel te vormen. Bij het ontwerpen van Pampulha Modern Ensemble, gelegen in het oosten van Brazilië, werd Niemeyer beïnvloed door het klimaat en de lokale cultuur.

9. Stećci begraafplaatsen

Stećci zijn middeleeuwse begraafplaatsen met grafstenen gesneden uit kalksteen en gegraveerd met decoraties liggend in Bosnië en Herzegovina, West-Servië, West-Montenegro en het midden en zuiden van Kroatië. In deze 4 landen liggen 30 locaties met in totaal ongeveer 70.000 grafstenen.

10. Het architecturale werk van Le Corbusier

Zeventien bouwwerken in 7 landen tonen innovatieve architecturale technieken. De Zwitsers-Franse architect Le Corbusier hielp mee met de bloei van de Moderne Beweging en internationalisering van de architectuur.

De kapel van architect Le Corbusier Frankrijk
De kapel van architect Le Corbusier, Frankrijk.
Gioconda Beekman, Flickr

11. Het Perzisch Qanat, Iran

Een qanat is een systeem van ondergrondse tunnels die vanuit de bergen water naar lagergelegen gebieden brengen. In de droge woestijn helpt de qanat met het duurzaam verbruiken van water. In Iran zijn 3 locaties waar eeuwenoude qanaten nederzettingen voorzien van water en oude culturele tradities behouden.

12. Zuojiang Huashan-rotskunst, China

In Guangxi, in het zuiden van China, liggen 38 locaties met rotstekeningen uit de 5e eeuw voor Christus. De rode schilderingen op steile kliffen illustreren culturele rituelen uit de Dong Son-cultuur. Er zijn geen andere voorwerpen van deze cultuur overgebleven.

Zuojiang Huashan rotskunst China
Zuojiang Huashan rotskunst, China.
IMAGEMORE Co, Ltd/Getty Images

13. Revillagigedo-eilanden, Mexico

De 4 eilanden San Benedicto, Socorro, Roca Partida en Carión vormen de Revillagigedo-eilanden ten westen van Mexico, in de Stille Oceaan. Pieken van vulkanen die uit het water steken vormen de eilanden en het omliggende water is een belangrijke natuurlijk omgeving voor wilde dieren zoals reuzenmanta’s, walvissen en dolfijnen.

Revillagigedoeilanden Mexico
Revillagigedo-eilanden, Mexico.
Franco Banfi/Getty Images

14. Hubei Shennongjia, China

In het oosten van China, in de provincie Hubei, ligt het grootste oerbos van het land. Het natuurgebied wordt bewoond door zeldzame dieren zoals de stompneusaap, de luipaard en de Aziatische zwarte beer.

15. Dasht-e Lutwoestijn, Iran

Tussen juni en oktober razen er enorm sterke winden door de Dasht-e Lutwoestijn die indrukwekkende geribbelde zandduinen veroorzaken. Het droge gebied, in het zuidoosten van Iran, is een voorbeeld van geologische processen als erosie.

Dashte Lut woestijn Iran
Dasht-e Lut woestijn, Iran.
Alireza Firouzi/Getty Images

16. Mistaken Point, Canada

Mistaken Point ligt op het meest oostelijke punt van Canada in de provincie Newfoundland en Labrador. Bij de 17 kilometer lange rotskust zijn fossielen uit het Ediacarium, 580 tot 560 miljoen jaar geleden, gevonden. Dit maakt het de oudste fossielencollectie ter wereld.

Mistaken Point Canada
Mistaken Point, Canada.
Barrett & MacKay/Getty Images

17. Nationaal marinepark Sanganeb en de Baai van Dungonab, Soedan

Nationaal marinepark Sanganeb en de baai van Dungonab, bij het eiland Mukkawar, vormen samen een beschermd natuurgebied in de Rode Zee. Voor de kustlijn van Soedan liggen koraalriffen en mangrovebossen die bewoond worden door haaien, schildpadden en Indische zeekoeien.

18. Westelijke deel van het Tiensjangebergte

Het Tiensjangebergte, in Kazachstan, Kirgizstan en Oezbekistan, is één van de grootste bergketens ter wereld met pieken tussen de 700 en 4500 meter hoogte. Het berggebied heeft een aantal unieke planten en is belangrijk vanwege de origine van veel geteelde fruitsoorten.

19. Ennedimassief, Tsjaad

In het noordoosten van Tsjaad, in de Saharawoestijn, ligt het Ennedimassief, een zandstenen bergplateau met diepe kloven en valleien gevormd door water- en winderosie. Dankzij permanente aanwezigheid van water heeft de mens hier in de woestijn heeft kunnen overleven.

20. Nationaal park Khangchendzonga, India

In het Himalayagebergte in het noorden van India ligt het nationaal park Khangchendzonga. De Kangchenjungaberg – de derde hoogste berg ter wereld – en meerdere grotten, rivieren en meren zijn heilig voor de lokale Sikkimbevolking.

Nationaal park Khangchendzonga India
Nationaal park Khangchendzonga, India.
Vincent Dugast, Flickr

21. De Ahwar van Zuid-Irak

Drie archeologische sites en vier moerasgebieden vormen het Ahwargebied in het zuiden van Irak. De archeologische sites zijn ruïnes van Sumerische steden gebouwd in Mesopotamië tussen de 4e en 3e eeuw voor Christus. De moerassen zijn ontstaan door de rivieren Tigris en Eufraat die een groot inlands deltasysteem voeden.