De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Verken de minder bekende natuurpracht van Paaseiland

Ontdek vier adembenemende landschappen op dit Chileense eiland – van uitgedoofde vulkanen tot idyllische rotsen in zee.

Door Travis Levius
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:11 CET
De vulkaan Rano Kau in het Nationale Park Rapa Nui op Paaseiland, Chili
De vulkaan Rano Kau in het Nationale Park Rapa Nui op Paaseiland, Chili
Foto door Yann Arthus-Bertrand

Hoewel Paaseiland voornamelijk beroemd is om zijn mysterieuze moai-beelden, heeft dit afgelegen Polynesische eiland veel meer te bieden. Rond de 42 procent van het eiland wordt ingenomen door het Nationale Park Rapa Nui, dat in 1995 tot Werelderfgoed werd uitgeroepen om de natuurlijke en culturele pracht van dit Chileense stukje grondgebied te beschermen. Kijk eens verder dan de door mensenhanden gecreëerde schatten van Paaseiland en ontdek de natuur die het volk van de Rapa Nui inspireerde tot zijn reuzenbeelden.

Rano Kau

Deze bijna één kilometer brede krater van een uitgedoofde vulkaan vormde rond tweeënhalf miljoen jaar geleden de zuidwestpunt van het eiland. Het zoetwatermeer – het grootste op het eiland – in de krater was de belangrijkste waterbron voor de inwoners van het oude Orongo, waarvan de stenen huisjes nog op de rand van de krater zijn te bewonderen. Het microklimaat binnen de steile wanden van Rano Kau zorgt voor een diverse vegetatie van ananas-, sinaasappel- en vijgenbomen en helmgrassen.

Rano Raraku

Bijna de helft van de moai-beelden van Paaseiland, in verschillende grootten en stadia van voltooiing, liggen verspreid over deze steengroeve.
Foto door Gavin Hellier

De populairste plek in het Nationale Park Rapa Nui is ongetwijfeld de voornaamste steengroeve voor moai-beelden. Van de 887 nog resterende beelden liggen ongeveer 400 her en der verspreid in en rond deze vulkaankrater. Met een lengte van 22 meter en een gewicht van 270 ton is ‘El Gigante’ (‘De reus’) de grootste moai die ooit werd gehouwen; het beeld ligt nog altijd in de rotsen op de hoger gelegen helling van de krater verankerd.

Anakenastrand

Het strand van Anakena is een van de weinige op het eiland die alleen uit wit zand bestaan. Het is een klassiek Polynesisch paradijs, dat zowel de plaatselijke bevolking als toeristen aanlokt.
Foto door

Omdat het grootste gedeelte van de kustlijn van Paaseiland uit scherpe rotsen van zwart basalt bestaat, zijn strandjes op dit eiland zeldzaam. Het strand van Anakena is de meest idyllische uitzondering. De groepjes palmbomen, het witte koraalzand en de kalme zee herinneren aan de oorspronkelijk pracht van het eiland en is een magneet voor de locals en voor toeristen. De reeks van zeven gerestaureerde moai-beelden op een platform (Ahu Nau Nau) die op loopafstand te vinden zijn, geven dit Polynesische strand zijn echte Paaseiland-aanblik.

De motus

Deze drie eilandjes zijn van ecologisch en cultureel belang voor het naburige cultusdorp Orongo, waarvan de stenen huisjes nog zijn te bewonderen.
Foto door Paul Spierenburg
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
Bekijk verrassend mooie uitzichten vanuit een vliegtuigraampje
Reizen
Ontdek de Magdalena-eilanden
Reizen
Bekijk adembenemende luchtfoto’s van Vietnam
Reizen
Deze man leeft al 31 jaar alleen op een eiland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.