Of je nu een ervaren jetsetter of een beginnende wereldreiziger bent, het kan nooit kwaad om goed voorbereid te zijn. Bekijk deze tien korte tips om je trip te vergemakkelijken en je bestemming nog interessanter te maken.

Voordat je gaat

Betrouwbaar reisadvies

Win advies in bij vrienden, bekenden en collega’s. Misschien zit er wel iemand in jouw netwerk op sociale media die jouw bestemming goed kent. Daarnaast kun je ook reisgidsen of posts van een professionele reisblogger raadplegen.

Je reis boeken

Een goed reisbureau kan echt goud waard zijn. Maar als je je eigen reis boekt, wees dan extra voorzichtig, vooral als je naar het buitenland gaat: controleer datums en tijdstippen, luchthavens en namen op jouw reispapieren. Het is van groot belang dat je de voorwaarden van je boeking en alle eisen wat betreft je paspoort en een eventueel visum goed begrijpt.

Inpakken

Bestudeer voordat je gaat de bagage-opties, de beste manier om je bagage onderweg te beschermen en je rechten wanneer je koffers zoekraken. Een goede voorbereiding zal extra ellende voorkomen.

Hoe er te komen

Over de weg

Pak de auto (die van jezelf of een huurauto) als je daar de tijd voor hebt en in alle vrijheid een gebied wilt verkennen. Pak een kaart in, voor het geval er geen gps-signaal aanwezig is. Als het reizen per trein of bus jou aanspreekt, controleer dan wat er allemaal komt kijken bij die specifieke vorm van vervoer tijdens je reis voordat je je trip boekt.

Veiligheidscontroles

Als je naar de VS reist, dan vormt de Transportation Security Administration (TSA) een verplicht onderdeel van je vliegreis. Zolang je je goed voorbereid en weet wat je staat te wachten, kun je de paspoortcontrole zonder zenuwen en opgewekt doorstaan.

Aangenaam overstappen

Vind je het ook zo vervelend op zoek te moeten gaan naar een stopcontact om je apparaten op te kunnen laden? Neem dan een stekkerdoos met verlengsnoer mee en laat ook anderen inpluggen. (Deze 10 dingen moet je absoluut niet aanraken in het vliegtuig).

Wanneer je aankomt

Houd contact

Bel je provider om uit te zoeken of jouw mobiele telefoon simlockvrij is of niet. Is dit het geval, dan kun je je eigen simkaart verruilen voor een kaart die werkt in het land dat je bezoekt. Is dit niet het geval, dan zul je misschien een simlockvrij mobieltje moeten kopen, die je dan op alle beschikbare netwerken kunt gebruiken.

Deze composietopname van landingsbaan 09L op de Londense luchthaven Heathrow werd tussen zeven en tien uur s ochtends gecreerd In de ochtenduren landen op Heathrow doorgaans de meeste vliegtuigen wanneer een stroom van grote passagiersvliegtuigen uit Azi en NoordAmerika na een lange vlucht in Londen arriveren

Ideale overnachtingen

Geen zin in een verblijf in een standaardhotel? Tot de meer informele en alternatieve mogelijkheden behoren een bed-and-breakfast, het ruilen van je huis, glamping, jeugdherbergen en natuurlijk Airbnb. Zet op een rijtje welke gemakken je wel kunt missen en maak op basis daarvan een keuze. (Hier kun je verblijven als je het milieu wilt ontzien.)

Omgaan met geld

Als je naar het buitenland reist, neem dan minstens één (en het liefst twee) creditcards mee, plus wat cash in de plaatselijke munteenheid. Beide vormen van betaling hebben zo hun voor- en nadelen, maar je zult er veel aan hebben. Let op de kleine lettertjes en extra kosten, en bel vóór je reis met de creditcardfirma om ervoor te zorgen dat jouw kaart niet wordt geblokkeerd wegens ‘verdachte’ transacties in het buitenland.

Het vinden van goed eten

Het eten kan zomaar een van de meest teleurstellende aspecten van jouw hele vakantie worden, dus bereid je goed voor en zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van het ‘eerste de beste’ eten dat je tegenkomt. Indien mogelijk zou je af en toe zelf kunnen koken. In de auto kun je een gevulde picknickmand meenemen. (Proef hier de lokale keuken)

Een versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in de National Geographic Almanac 2019.

Lees ook: Groene nachten: luxe ecolodges

Lees ook: 10x bijzondere plekken om de lokale keuken te proeven

Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com