De Majorelle-tuin is een vijf hectare grote oase in het hart van het moderne Marrakesh en heeft de wereld zijn eigen zinderende en opvallende kleur gegeven: Majorelle-blauw. De intense kobaltblauwe kleur is overal in de tuin terug te zien op gebouwen, fonteinen en afbakeningen. De Franse schepper van de tuin, Jacques Majorelle, was illustrator en schilder, maar dit elegante toevluchtsoord in de woestijn is zijn ware meesterwerk. De tuin werd nauwgezet gerestaureerd door de latere eigenaars, de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent en diens partner Pierre Bergé, en sluit met zijn exotisch tropische sfeer aan op Moorse tradities.
In Marrakesh, een stad die tegen het kurkdroge Atlasgebergte aanligt, is water een heilige luxe. In het midden van elk Marokkaans dorp staat een fontein ten behoeve van de rituele wassing voor het islamitische gebed. De marmeren vijvers en kanaaltjes van de Majorelle-tuin weerspiegelen die traditie, te midden van een verbluffende variëteit aan planten – van bananenbomen, bougainvillea en bamboe tot kokospalmen, cactussen en waterlelies. Zangvogels zorgen voor een natuurlijke soundtrack, die door buulbuuls, grote gele kwikstaarten, zangers, echte lijsters en zomertortels wordt geschreven. De dichte vegetatie beschermt tegen de zon en het lawaai van buiten, waardoor je wordt uitgenodigd over de verhoogde wandelpaden te slenteren en de precieze geometrie van het tuinontwerp en de botanische collecties met planten uit alle uithoeken van de wereld te bewonderen. (Ontdek de highlights van Marokko)
Hoewel Majorelle sterk werd beïnvloed door de Art Nouveau, portretteerde hij tijdens zijn veertig jaar durende verblijf in de stad ook talloze plaatselijke Berbers en liet zijn huis en atelier in traditionele Berber-stijl bouwen. De hoge toren van adobe naast de tuin weerspiegelt de naburige kasba’s in de stad, bergforten van het ooit onafhankelijke volk van de Berbers (ook wel Imazighen of ‘vrije mensen’ genoemd).
In oktober 2017 opende het Musée Yves Saint Laurent hier zijn deuren, als hommage aan de nalatenschap van de designer en zijn band met de stad Marrakesh. De voormalige villa van de Majorelle-tuin herbergt ook een Berbermuseum, met kunstvoorwerpen, kostuums en sieraden die getuigen van deze oude Noord-Afrikaanse cultuur. Honderden voorwerpen belichten de uiteenlopende Berber-volken, van het Rifgebergte tot de Sahara, waaronder sierlijk zilverwerk in prachtige ontwerpen die terugblikken op een erfenis van negenduizend jaar. Deze voorwerpen werden gecreëerd door rondreizende zilversmeden, vaak vrouwen, en werden niet alleen als teken van welvaart gedragen, maar ook ter bescherming van de gezondheid van de drager. Saint Laurent en Bergé, die de collectie van het museum bijeenbrachten, kochten ook een grote verscheidenheid aan sieraden van plaatselijke stammen, die in hun modeontwerpen zijn terug te vinden.
De geschiedenis van de kolonisatie van Noord-Afrika begon in de Romeinse tijd en eindigde met de Franse kolonies van de vorige eeuw. Het standbeeld van Saint Laurent, die in 2008 overleed, herinnert aan beide: een Romeinse zuil uit het huis van de designer in Tanger waakt nu over een vredige uithoek van de tuin, naast een stel marmeren bankjes.
Plan je reis
De Majorelle-tuin is het hele jaar door dagelijks geopend. Zowel de tuin als het museum zijn toegankelijk voor rolstoelen. Het complex omvat een galerie met artistiek werk van Yves Saint Laurent en een elegante souvenirwinkel. In het openluchtrestaurant Café Bousafsaf worden in een vredige setting ontbijt, brunch en lunch geserveerd.
Beste tijd om te gaan
Het laagseizoen in het voorjaar en de herfst is de beste tijd om Marrakesh te bezoeken, want in de zomer kan het in de Rode Stad geregeld 38°C zijn. Bezoek de stad in de vroege ochtend of de late middag om de ergste drukte te mijden.
Beste plek om te eten
Niet ver van de Majorelle-tuin, in de wijk Guéliz, biedt Le Grand Café de la Post – op de hoek van de Boulevard el Mansour Eddahbi en de Avenue Imam Malik Guéliz – zijn gasten rotanstoelen, traag draaiende plafondventilatoren en smeedijzeren trappen die de koloniale tijd van de stad oproepen. Het restaurant serveert Parijse gerechten, traditioneel Marokkaanse tajines en Franse en Marokkaanse wijnen. Het heeft ook een overdekt balkon vanwaar je het langskomende publiek in deze kosmopolitische stad uitgebreid kunt bestuderen.
Waar te overnachten
Het exquisiete La Maison Arabe in de medina van Marrakesh roept de elegante riad, het Marokkaans huis rond de traditionele binnenhof, in herinnering. Het hotel werd in 1946 geopend, tien jaar voordat Marokko onafhankelijk werd van Frankrijk. De overwelfde ingangen, vlakke muren met tadelakt (hydraatkalk) en dakspanten van ceder getuigen van Marokkaanse ambachtelijkheid. Het eigentijdse badhuis omvat een traditionele hammam (stoombad) terwijl de kookschool van het hotel is gespecialiseerd in de Marokkaanse keuken. (Ontdek de mooiste riads van Marrakesh).
Een eerdere versie van deze tekst verscheen oorspronkelijk in het boek Destinations of a Lifetime. Het artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com